اختلالات غذايي و دارويي در کوهنوردان
علم و ورزش
بزرگنمايي:
مصرف بيرويه دارو و نداشتن برنامه غذايي سالم و مناسب ممکن است باعث ايجاد اختلالهايي براي کوهنوردان شود و در نهايت سلامت آنها را به خطر بيندازد. تحقيقاتي درباره شرايط سلامت و تغذيه کوهنوردان در دانشگاه باسک اسپانيا انجام شده است. در اين بررسيها مشخص شد اثر داروها و غذاهايي که کوهنوردان مصرف ميکنند بر يکديگر ميتواند سلامت آنها را به خطر بيندازد. بنابراين استفاده کوهنوردان بايد شديدا زير کنترل قرار داشته باشد.
به گفته محققان بايد فعل و انفعالات بين داروهاي مصرفي کوهنوردان و مواد غذايي مورد استفاده آنها کنترل و بررسي شود. مواردي که معمولا باعث کاهش کارايي کوهنوردان ميشوند عبارتند از کاهش گليکوژن در عضلات، افزايش تغييرات پروتئينها، عدم تعادل در وجود هيدروالکتروليتها و کوهزدگي. تغذيه مناسب يکي از موارد مهم براي برقراري سلامت کوهنوردي بوده و مصرف دارو براي جلوگيري از اين مشکلات اجتنابناپذير است. با اين حال مصرف اين داروها بايد تحت کنترل باشد تا با غذاهايي که کوهنوردان مصرف ميکنند اختلال ايجاد نکند.
بسياري از افرادي که در کوهنوردي تجربه کمي دارند اين مسئله را رعايت نميکنند و مشکلاتي از جمله افزايش ضربان قلب، افزايش فشار خون، کاهش هموگلوبين، افزايش تنفس و غيره براي آنها پيش ميآيد.
در ارتفاع بالاتر از 4 هزار متر اين مسئله عادي است که اشتها کم شود و وزن کوهنورد کاهش يابد. در اين ارتفاع کوهزدگي پيش ميآيد که نشانههاي آن سردرد، سرگيجه، بيخوابي، حالت تهوع، خستگي و کم شدن اشتهاست. اين نشانهها غالبا در 6 تا 10 ساعت اوليه صعود به ارتفاع ايجاد ميشود و در دومين يا سومين روز در کوهستان به اوج خود ميرسد. در ارتفاع بين 4 هزار تا 5 هزار و 800 متر، 67 درصد کوهنوردان دچار اين مشکل ميشوند. کنترل نکردن کوهزدگي باعث تورم مغزي ميشود که بسيار خطرناک است. تحقيقات اخير نشان داده است که انجام 12 جلسه (2 تا 4 جلسه در هفته) فعاليت هوازي – غير هوازي در ارتفاع 4 هزار متر باعث جلوگيري از کوهزدگي ميشود.
محققان با توجه به مصرف دارو در کوهنوردان فعل و انفعالات بين مواد غذايي و داروها را بررسي کردند در اين بررسيها نتايج زير به دست آمده است:
- در ارتفاع بالا اشتها کم ميشود. بايد به مصرف داروي کوهزدگي در اين حالت توجه کرد زيرا مصرف اين داروها ممکن است نشانهها را پنهان کنند و کوهنورد به حرکت خود ادامه ميدهد اما در ارتفاع بالاتر بدن او نتواند به شرايط عادت کند.
- مصرف مکملهاي غذايي همچون ويتامين E قبل از رفتن به کوهنوردي و مصرف آهن و ويتامين C و هنگام کوهنوردي مهم هستند. مکملهاي غذايي همچون گليسرول، کافئين، امگا 3 و غيره ميتوانند مفيد باشند.
- استوزولاميد موثرترين دارو براي جلوگيري از کوهزدگي است. داروهاي مدر، مسکن، کرتيکوستروئيدها و داروهاي افزايش دهنده ايمني بدن بيشتر براي جلوگيري از کوهزدگي استفاده ميشوند. در صورتي که کوهنورد دچار سوء تغذيه شود. فعل و انفعالات بين اين داروها و مواد غذايي نيروزا (به خصوص موادي که عروق را باز ميکنند) بيشتر ميشود و اين انفعالات خطرناک هستند.
- استفاده همزمان از مواد دارويي مدر و کرتيکوستروئيدها همراه با هم توصيه نميشود.
www.
منبع:isna.ir
مطالب پيشنهادي : بهترين مواد غذايي براي بزرگ شدن عضلات
خطرات هيپوناترمي براي ورزشکاران
با ورزش استقامتي جوان شويد قلعه نويي در زمان سقوط استقلال به دسته سوم + عکس
فوتباليست هاي ايران در لباس حج + تصاوير
-
شنبه ۱۴ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۴:۰۰ AM
-
۸۸۱ بازدید
-
-
چه خبر