بزرگنمايي:
چه خبر - علت خواب نديدن چيست؟ براي خوب خوابيدن چه کنيم؟
موضوع فقط رفع خستگي نيست. خواب باکيفيت و کافي، عمرتان را طولاني ميکند و در همان سالهاي زندهبودن، حالوروز خوشي را برايتان بههمراه ميآورد. محققان ميگويند سردردها، چروکهاي پوستي و حتي خلقوخوي ناآرامتان، ممکن است بهدليل بيخوابي يا بدخوابيدنهايتان سراغ شما آمده باشد.
ما در ادامه اين مطلب، به سوالات رايج شما در مورد خواب پاسخ ميدهيم و براي پاکشدن برخي باورهاي غلط از ذهنتان تلاش ميکنيم.
براي خوب خوابيدن چه بايد کرد؟
بپذيريد يا نه، اين يک واقعيت است. هر فرد بالغ، به هفت تا نه ساعت خواب در شب نياز دارد. اما واقعيت ديگر اين است که سبک زندگي و محدوديتهاي اغلبمان، امکان اين اندازه خوابيدن در تاريکي شب را از ما ميگيرد. محققان ميگويند يکسوم آدمها، خواب شبانه کافي ندارند و همين کافي است که فرداي آن شب، احساس خستگي آنها را تنها نگذارد. به گفته پژوهشگران، کمخوابي ميتواند زمينه را براي ابتلا به افسردگي، چاقي، ديابت، سکته مغزي و قلبي، آلزايمر و سرطان فراهم کند.
بدن در يک ريتم طبيعي خواب و بيداري، خود را بازسازي ميکند و اگر شما حتي با وجود تمايلتان به زود خوابيدن، نميتوانيد چشمهايتان را روي هم بگذاريد، بهتر است موضوع را با يک روانپزشک در ميان بگذاريد. خودسرانه داروي روانپزشکي خوردن، يا استفاده از داروهاي ديگري مثل ديفنهيدرامين و... تنها مشکل شما را تشديد خواهد کرد.
چرا من خواب نميبينم؟
دانشمندان ميگويند رويا ديدن، در آخرين مراحل چرخه خواب اتفاق ميافتد و کساني که خوابشان به مراحل ابتدايي محدود ميشود، از روياهاي شبانه محروماند. به گفته محققان، اين افراد بيشتر در معرض ابتلا به اختلالات خلقي قرار دارند و حساسيت به درد، پارکينسون، اضطراب و مشکلاتي از اين دست، معمولا آنها را آزار ميدهد. به گفته متخصصان، مصرف برخي از داروها ممکن است مانع رسيدن فرد به آن مرحله از خواب شود و فرد را از رويا ديدن محروم کند.
بيشتر بدانيد : تعبير خواب ديدن نزديکان چه حقيقتي را به شما مي گويد
ميتوانم براي هميشه از بيخوابي خلاص شوم؟
بيخوابي خودخواسته، ممکن است بهدليل مشغلههاي زياد شما اتفاق بيفتد، اما بيخوابي هميشه هم بهدليل شلوغبودن سرتان سراغ شما نميآيد. ابتلا به اختلالات اضطرابي و مشکلاتي از اين دست، ميتواند شما را از خواب کافي محروم کند و در برخي موارد، مصرف داروها هم ميتواند احتمال بيخواب شدنتان را بالا ببرد.
آنچه در اين مورد مهم است، پيداکردن دليل اصلي بيخوابي است، نه پاککردن صورتمسئله با کمک داروهاي خوابآور. اگر شما دليل مقاومت بدنتان در برابر خواب را پيدا کنيد، ميتوانيد درمان مناسبي را براي رهاشدن از آن بهکار ببنديد و براي هميشه از اين مشکل خلاص شويد.
آيا به آپنه انسدادي خواب مبتلا هستم؟
آپنه انسدادي، ميتواند کيفيت خواب شما را پايين بياورد و از لذت ساعتها خواب عميق محرومتان کند. بيدارشدن ناخودآگاه، احساس خفتگي در جريان خواب، دشواري تمرکز، خوابآلودگي و مشکلات حافظه در طور روز، از عوارضي هستند که ابتلا به آپنه انسدادي با خود به همراه ميآورد.
اگر شما شبها خروپف ميکنيد، در ميانه خواب براي چند ثانيه صداي نفستان قطع ميشود و گاهي با احساس خفگي، از خواب ميپريد، احتمالا به اين مشکل دچار هستيد. آپنه انسدادي که باعث چند ثانيه قطعشدن تنفس در خواب ميشود، ميتواند احتمال ابتلاي شما به بيماريهاي قلبي و عروقي را بالا برده و مغزتان را دچار زوال کند. اين اختلال، کيفيت خوابتان را هم کاهش ميدهد.
بيشتر بدانيد : عجيب ترين و ترسناک ترين اختلالات خواب
چرا حتي با وجود خستهبودن چشمهايم به خواب نميروم؟
ساعتها کارکردن با تلفنهمراه و تبلت و خستگي ناشي از آن، نميتواند زمينه را براي خوابي عميق فراهم کند. نور آبي که از اين دستگاهها به چشم شما ميخورد، تا ساعتها بعد توان خوب و آرام خوابيدن را از شما ميگيرد. اگر ميخواهيد خواب عميقي را تجربه کنيد، لااقل از يک ساعت قبل، تلويزيون را خاموش کنيد و موسيقي ملايمي را در خانه پخش کنيد. در اين يک ساعت پاياني، فکر کارکردن با تلفنهمراه، تبلت و لپتاپ را هم از ذهنتان بيرون کنيد و اگر ميخواهيد با خواندن وقت بگذرانيد، از کتاب چاپشده بهجاي کتابهاي الکترونيک استفاده کنيد.
کدام خوراکيها خوابم را عميق ميکنند؟
شايد تاثير خوراکيها بر وضعيت خواب و بيداري، از فردي به فرد ديگر متفاوت باشد. اما آنچه روشن است، اين است که از چند ساعت قبل از خواب، بايد خيال مصرف خوراکيهاي حاوي قند و کافئين را از سرتان بيرون کنيد. خوردن شير بدون چربي، موز، بادام، غلات کامل و اسفناج در شب، به شما در بهتر خوابيدن کمک ميکند. در مقابل با مصرف کافئين، ميوه خشک، غذاهاي چرب و خوراکيهاي تند، کيفيت خواب شبانهتان پايين ميآيد.
چطور در شلوغي بخوابم؟
اگر در يکي از موتورهاي جستوجو، صداي سفيد يا white noise را جستوجو کنيد، ميتوانيد فايلهايي را براي سريعتر و آرامتر خوابيدن پيدا کنيد و در شلوغي، با هدفون به آنها گوش دهيد و چشمهايتان را ببنديد. صداهاي سفيد، اصواتي شبيه رفتن قطار، موج دريا يا باد هستند که آرام و ممتد به گوش شما ميرسند و بر ذهنتان تاثير ميگذارند. اگر با خوابيدن، مشکل داريد، ميتوانيد امشب تاثير صداهاي سفيد بر وضعيت خوابتان را امتحان کنيد.
بيشتر بدانيد : در خواب چه اتفاقاتي در بدن مي افتد؟
منبع: هفته نامه آتيه نو