بزرگنمايي:
چه خبر - سندروم سيندرلا چيست و چطور مي توان با آن مقابله کرد؟
بيشتر ما در زندگي مان داستان سيندرلا، دختري که نامادري و خواهرانش او را به اتاق زير شيرواني مي فرستند و او را به عنوان خدمتکار خانواده به کار مي گيرند اما در يک مراسم رسمي، شاهزاده اي نامدار عاشق او مي شود و با هم ازدواج مي کنند يا داستان سفيدبرفي دختري زيبا و جذاب که با نامادري بدجنس اش زندگي مي کند و در نهايت شاهزاده اي با اسب سفيد پيدا مي شود که او را از اين فلاکت نجات دهد، شنيده يا کارتون و فيلم هاي آن ها را ديده ايم.
ديدن و شنيدن هايي که باعث شکل گرفتن روياهايي در ذهن دختران مي شود، روياهايي که با واقعيت فاصله بسيار زيادي دارد و باعث مي شود بعضي دخترها براي ازدواج، چشمان شان را ببندند و در ذهن شان منتظر فردي سوار بر اسب سفيد و کالسکه اي از طلا باشند. به راستي آيا چنين رويايي پايان خوشي دارد؟
ستاره زن هاليوود تماشاي «سيندرلا» را براي دخترش ممنوع کرد
در همين باره جالب است که بدانيد يکي از معروف ترين بازيگران زن هاليوود به تازگي فاش کرده که ديدن برخي از کارهاي کلاسيک ديزني را در خانه اش ممنوع کرده است چون با پيامي که آن ها مي خواهند به دختر کم سن و سالش بدهند، مخالف است.
بنابر اعلام اينديپندنت، کايرا نايتلي بازيگر 33 ساله فيلم هايي همچون دزدان دريايي کارائيب در جديدترين مصاحبه اش گفته که دخترش (ادي) اجازه ندارد سيندرلا را که در سال 1950 منتشر شده، ببيند چراکه شخصيت سيندرلا در انتظار يک مرد ثروتمند است تا او را نجات دهد. او گفته: "من حقيقتا اين اثر را دوست دارم اما اين موضوعي است که واقعا اذيتم مي کند؛ من با پيامي که اين کارتون مي خواهد به دخترم بدهد، مخالفم." در ادامه و به همين بهانه، با يک سندروم متفاوت که مانعي براي ازدواج دخترها محسوب مي شود، آشنا خواهيد شد.
آسيب هاي مبتلا شدن به اين سندروم
در علم روان شناسي افرادي با چنين طرز فکر و رويا را با سندروم سيندرلا مشخص مي کنند. عبارت سندروم سيندرلا را نخستين بار کولت داولينگ (Colette Dowling) در کتاب سندروم سيندرلا: ترس پنهان زن ها از استقلال به کار برد.
سندروم سيندرلا به معني نداشتن استقلال و وابستگي مالي، عاطفي، فيزيکي و ... زنان به مردان است. کساني که با اين سندروم و عقده دست و پنجه نرم مي کنند، افرادي هستند که تفکر غالب و هدف آن ها از ازدواج فقط فراهم شدن خواسته هايشان و رسيدن به کمبودهاي زندگي است.
اين کمبودها مي تواند خودروي گران قيمت، شغل مناسب يا به زبان ساده تر بودن در انتظار فردي باشد که چشم بسته آن ها را به کاخ آرزوهايشان برساند. اين افراد تنها ملاک شان براي معرفي يک خواستگار خوب، برآورده شدن آرزوهايشان است و چشم شان را روي ديگر مسائل مهم زندگي از جمله سن، فرهنگ و تفاهم مي بندند زيرا مسئله در ذهن آن ها نقش ديگري دارد و همسر را فردي براي رسيدن به مقصود خودشان مي بينند.
براي خوشبختي بايد تلاش کرد
نکته مهم اين است که خانواده هم نقش مهمي در شکل گيري اين رويا دارد. بعضي والدين از کودکي در گوش دختران شان مي خوانند: کي ميشه عروس بشي تا خوشبختي تو رو ببينيم. آن ها با گفتن اين جمله به او آموزش مي دهند که ازدواج، پل و راه رسيدن به خوشبخت شدن است در حالي که معني واقعي خوشبختي را براي او بيان نمي کنيم.
با هدف آموزش خانواده مي توان به اقدام همين بازيگر معروف هاليوودي اشاره کرد که دخترش را از ديدن برنامه هايي با اين موضوع محروم کرده است. اين اقدام او به دخترانش آموزش مي دهد که آن ها براي خوشبخت شدن نبايد منتظر فردي از غيب باشند تا آن ها را به ساحلي امن برساند بلکه بايد خودشان تلاش و به خوشبخت بودن فکر کنند نه خوشبخت شدن.
غرق شدن در تخيلات افراطي ممنوع
يکي از نيازهاي ذاتي انسان رويا پردازي و تخيل است و از ابتداي خلقت در افراد وجود داشته . هر چه جامعه توسعه يافته تر باشد تخيلات، بينش و نگرش مردم بهتر، دقيق تر و منظم تر است.
جامعه عقب مانده و سنتي با تخيل مخالف است؛ تخيل به خودي خود بد نيست به شرط آن که مبتني بر مقتضيات، واقعيت ها، ارزش ها و هنجارهاي فرهنگي جامعه باشد.
دختراني که در سندروم سيندرلا غرق شده اند، در تخيلات و روياپردازي هايشان غوطه ور و از واقعيت هاي اجتماعي دور مي شوند بنابراين زندگي و ازدواج شان به خطر مي افتد. ما بايد دختران را طوري پرورش بدهيم که از اين تخيلات افراطي پرهيز کنند.
نحوه مقابله با سندروم سيندرلا
مقابله با سندروم سيندرلا از تربيت فرزندان شروع مي شود؛ تربيت فرزنداني که ياد بگيرند، زن ها موجودات چند وجهي هستند که از عهده هر کاري برمي آيند و براي خوشبخت شدن بايد به تلاش خودشان وابسته باشند. بايد به بچه ها بياموزيد استقلال ارزشمند است و چنان چه فرصت مستقل شدن پيش آمد، بايد از آن بهره گرفت.
دخترها را از کودکي تشويق کنيد که مسئوليت پذير و در گام نخست به دنبال رفع مشکلات شان بدون وابستگي به ديگران باشند. معناي خوشبختي براي هر فردي متفاوت است و لزوما به معني شاهزاده اي سوار بر اسب سفيد نيست. شما خودتان مسئول خوشبختي تان هستيد؛ شاهزاده سفيدپوش خود شما هستيد.
عشق به خود از درون انسان ريشه مي گيرد نه از تأييد و حس ديگران. برخيزيد و زندگي تان را بسازيد. تنها شما مي توانيد باورها و ارزش هاي نهادي تان را اصلاح کنيد و راهي براي رهايي از وابستگي به اشخاص، افکار و واکنش هاي آن ها بيابيد.
به آن ها آموزش بدهيم که هدف شان را از ازدواج مشخص کنند و بر اساس اين که با ازدواج به چه چيزي مي خواهند برسند، ملاک و معيارهاي انتخاب همسرشان را دسته بندي کنند و بر اساس همان معيارها به دنبال همسري مناسب و ايده آل باشند تا زندگي شان سرشار از آرامش باشد نه آسايش.
توجه داشته باشيد که معني خوشبخت بودن داشتن آرامش است نه آسايش. چه بسا زندگي هايي که آسايش بسيار زيادي دارند اما دلشان براي داشتن لحظه اي آرامش لک زده است. پس با توکل به خدا و چشماني باز و انتخاب همسري مناسب با واقع بيني به دنبال زندگي سالم باشيد.
نويسنده : دکتر سيدعلي ظريفي
بيشتر بدانيد : اين هم شد زندگي؟
بيشتر بدانيد : سندروم سيندرلا را بشناسيد، خانم هاي عزيز مثل سيندرلا نباشيد
بيشتر بدانيد : از مشکلات زندگي نگريزيد
بيشتر بدانيد : ازدواج ناموفق براي خانم ها خطرناک است
منبع : khorasannews.com