بزرگنمايي:
چه خبر - علائم افسردگي در سالمندان
افسردگي در بين سالمندان يک مشکل رايج است. اين شيوع به معناي طبيعي بودن افسردگي در بين سالمندان نيست. افسردگي دوران سالمندي حدود 6 ميليون امريکايي بالاي 65 سال را تحت تاثير قرار داده است، اما تنها 10 درصد از اين مبتلايان تحت درمان قرار مي گيرند. احتمالا دليل عدم درمان افسردگي در سالمندان اين است که افراد سالمند معمولا علائمي متفاوت از افسردگي نشان مي دهند. به علاوه افسردگي در سالمندان معمولا با تاثير بيماري هاي مختلف ناشي از افزايش سن و داروهايي که براي درمان استفاده مي کنند، اشتباه گرفته مي شود.
بيشتر بدانيد : پيشگيري از افسردگي در سالمندان
افسردگي در سالمندان چه تفاوتي با افسردگي در جوانان دارد؟
افسردگي در سالمندان معمولا با با ساير بيماري ها و ناتواني ها بروز مي کند و مدت بيشتري طول مي کشد. افسردگي در سالمندان با افزايش خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي و افزايش خطر مرگ ناشي از بيماري همراه است. همزمان با اين مسئله افسردگي توانايي فرد براي بهبود را کاهش مي دهد.
بررسي ها نشان داده اند که افرادي که مبتلا به يک مشکل جسمي و بيماري هستند، اگر به افسردگي هم مبتلا شوند، افسردگي احتمال مرگ ناشي از اين بيماري را به طور قابل توجهي افزايش مي دهد. به علاوه افسردگي خطر مرگ ناشي از حمله قلبي را افزايش مي دهد. بنابراين بسيار مهم است که افسردگي در افراد سالمند درمان شود، حتي اگر خفيف باشد. توصيه مي شود افراد سالمند به طور منظم مورد معاينات جسمي و روحي قرار بگيرند.
به علاوه افسردگي خطر اقدام به خودکشي را، به ويژه در مردان سالمند، افزايش مي دهد. ميزان خودکشي در بين افراد 80 تا 84 سال دو برابر جمعيت کل افراد است. به گفته موسسه ملي سلامت روان افسردگي در بين افراد 65 سال به بالا يک مشکل مهم است.
به علاوه با افزايش سن و به دليل مرگ برخي عزيزان، از جمله همسر، خواهر يا برادر و دوستان و همچنين بازنشستگي، فرد تا حدي از حمايت هاي اجتماعي محروم مي ماند. به دليل تمام اين تغييرات و همچنين وجود ساير بيماري ها خانواده و پزشک علائم افسردگي را در فرد ناديده مي گيرند، در نتيجه درمان موثر افسردگي در سن بالا به تعويق مي افتد يا انجام نمي شود.
بيخوابي چه ارتباطي با افسردگي در سالمندان دارد؟
بيخوابيمعمولا يکي از علائم افسردگي است. بررسي هاي جديد نشان مي دهند که بيخوابي يکي از عوامل تشديد کننده افسردگي است، به ويژه در افراد سالمند.
براي درمان بيخوابي گاهي متخصصين توصيه مي کنند از قرار گرفتن در معرض بنزوديازپين ها (مانند آتيوان، کلونوپين و زاناکس) اجتناب کنيد يا مصرف آنها را به حداقل برسانيد.
متخصصين سالمندان اغلب تمايل دارند بي خوابي را در افراد سالمند با هورمون ملاتونين يا دوز پايين ضد افسردگي سه حلقه اي دوکسپين doxepin درمان مي کنند. گاهي داروهاي ضد افسردگي ديگري مانند رمرون يا ترازودون تيز تجويز مي شوند. اگر با وجود مصرف دارو بي خوابي و افسردگي درمان نشود، پزشک داروهاي قوي تري تجويز خواهد کرد.
عوامل تشديد کننده افسردگي در سالمندان
عواملي که خطر بروز افسردگي را در سالمندان افزايش مي دهند، عبارتند از:
زن بودن (خانم ها بيشتر در معرض ابتلا به افسردگي هستند)
تنهايي، ازدواج نکردن، طلاق يا بيوه بودن
نبود حمايت هاي اجتماعي
رويدادهاي استرس زا
برخي شرايط جسمي مانند سکته مغزي، فشار خون بالا، فيبريلاسيون دهليزي، ديابت، سرطان، زوال عقل و درد مزمن بيشتر خطر افسردگي را افزايش مي دهند. به علاوه عوامل تشديد کننده ديگري در افسردگي سالمندان وجود دارد که عبارتند از:
برخي داروها يا ترکيبي از چند دارو
تصور بد نسبت به بدن (که ناشي از قطع عضو، جراحي يا حمله قلبي بروز مي کند)
سابقه خانوادگي ابتلا به افسردگي
ترس از مرگ
تنها زندگي کردن يا انزواي اجتماعي
ساير بيماري ها
سابقه اقدام به خودکشي
بروز درد مزمن و شديد
سابقه ابتلا به افسردگي
از دست دادن يک عزيز
سو مصرف مواد
در اسکن مغز افرادي که اولين بار در سن بالا دچار افسردگي شده اند، لکه هايي مشاهده شده که اين لکه هاي مغز خون کافي دريافت نمي کنند. گفته مي شود اين مشکل در نتيجه سال ها فشار خون بالا بروز مي کند. تغيير مواد شيميايي در اين سلول هاي مغز، علاوه بر استرس هاي زندگي، خطر بروز افسردگي را افزايش مي دهد.
مقاومت در برابر درمان افسردگي در بين سالمندان خيلي بيشتر از جوانان است. اين مقاومت باعث مي شود فرد سالمند وجود بيماري افسردگي را در خود انکار کند. به علاوه سالمندان علائم افسردگي را به عنوان واکنش هاي طبيعي به استرس هاي زندگي، فقدان ها يا بيماري ها در نظر مي گيرند.
همچنين افسردگي علاوه بر علائم شناخته شده روحي، داراي علائم جسمي هم هست. اين مسئله اقدام براي درمان را به تاخير مي اندازد. به علاوه سالمندان اميدي به بهبود ندارند، به همين دليل بيماري خود را گزارش نداده و اقدامي براي درمان نمي کنند.
مشکل ديگر در مورد سالمندان اين است که اين افراد به دليل حساس بودن به عوارض جانبي داروها نمي توانند داروهاي خود را به طور کامل مصرف کنند. همچنين وجود ساير بيماري ها در بدن اين افراد باعث شده افسردگي با ساير بيماري ها تداخل داشته باشد و يا اينکه بيماري ها بر روي اثر بخشي داروهاي ضد افسردگي تاثير بگذارد.
اعتياد به الکل و سو مصرف مواد مخدر منجر به افسردگي شده يا شدت افسردگي را بيشتر مي کند و با اثربخشي درمان تداخل پيدا مي کند. رويدادهاي ناراحت کننده زندگي، مانند مرگ يک عزيز يا يک دوست و انزواي اين افراد انگيزه فرد براي درمان را تحت تاثير قرار مي دهند.
بيشتر بدانيد : نشانه هاي افسردگي کدامند؟
بيشتر بدانيد : براي درمان افسردگي چي بخوريم؟
بيشتر بدانيد : افسردگي فصلي چيست؟ علت، علائم و درمان افسردگي فصلي
بيشتر بدانيد : درمان افسردگي بدون داروي ضد افسردگي!!
بيشتر بدانيد : نشانه هاي جسمي افسردگي را بشناسيد
تهيه و ترجمه
منبع: سيمرغ