بزرگنمايي:
چه خبر - تفاوت فوبيا و ترس
ترس ما را از خطر در امان نگه مي دارد. فوبيا زياد کاري با خطر ندارد. بسياري از مردم با فوبيا درگير هستند،براي مثال ترس غير منطقي از برخورد با موقعيتي خاص، فعاليتي خاص، و يا جسمي خاص.
فردي که دچار فوبيا است شايد بداند ترس و اضطرابي که دارد غير موجه است، اما نمي تواند کاري براي اين احساس بکند. برخي از فوبيا ها بسيار شديد هستند طوري که ممکن است فرد را فلج کنند. در ادامه خواهيد ديد چه چيزهايي مردم را مي ترساند.
انواع فوبيا
تا به حال هزاران فوبيا متفاوت شناسايي شده است، از جمله فوبوفوبيا يا ترس از فوبيا. اما زماني که از فوبيا صحبت مي کنيم که نوعي اختلال اضطراب است، متخصصان آن را به سه قسمت تقسيم مي کنند.
ترس از مکانهاي شلوغ، اضطراب شديد در مکان هاي شلوغ که فرار از آنها مشکل است.
فوبيا اجتماعي، ترس و دوري از موقعيت هاي اجتماعي.
فوبيا خاص، ترس غير منطقي از چيزي خاص و يا موقعيتي خاص.
آگورافوبيا Agoraphobia : ترس از مکان هاي شلوغ
آگورا در يونان باستان بازار و محل ملاقات بوده است. شخصي که دچار آگورافوبيا Agoraphobia است از اينکه در مکان هاي شلوغ يا جاهايي مانند پل يا صف بانک قرار بگيرد مي ترسد.
ترس واقعي از اين است که در صورت بالا رفتن اضطراب نتواند از آن محل فرار کند. آگورا فوبيا خانم ها را دو برابر بيشتر از آقايان تحت تاثير قرار مي دهد. اگر اين نوع فوبيا درمان نشود، مي تواند باعث شود فرد خانه نشين شود.
فوبيا اجتماعي: آنسوي خجالتي بودن
کسي که فوبيا اجتماعي دارد تنها خجالتي نيست. چنين شخصي اضطراب شديدي نسبت به عملکردش در يک موقعيت اجتماعي دارد.
آيا کارهايش از نظر ديگران مناسب است؟ آيا ديگران متوجه اينکه دلواپس است مي شوند؟ وقتي مي خواهد صحبت کند کلمات سر جايشان هستند؟
از آنجايي که اگر فوبيا اجتماعي درمان نشود فرد معمولا از موقعيت هاي اجتماعي پرهيز مي کند، مي تواند تاثير منفي شديدي روي روابط و زندگي حرفه اي فرد داشته باشد.
کلاستروفوبيا Claustrophobia ( ترس از فضاهاي تنگ و محصور): در جستجوي راه خروج
کلاستروفوبيا Claustrophobia ، ترس غير طبيعي از بودن در مکان هاي محصور است، و نوع شايعي از فوبيا خاص است. فردي که دچار کلاستروفوبيا است نمي تواند بدون تجربه اضطراب شديد سوار آسانسور شود و يا از يک تونل عبور کند.
ترس از خفه شدن و يا گير افتادن باعث مي شود فرد از رفتن به مکان هاي تنگ و محصور خودداري کند. هميشه رفتاري احتياط آميز داشته باشد، مانند باز کردن پنجره و يا نشستن نزديک درب خروج. اين کارها شايد موقعيت را براي فرد قابل تحمل کند اما ترس را نمي تواند دور کند.
بيشتر بدانيد : کلاستروفوبيا, اختلالي که ترانه عليدوستي از آن رنج مي برد!!
زوفوبيا zoophobia : ترس از جانوران
شايع ترين نوع فوبيا خاص، زوفوبيا يا ترس از حيوانات است. زوفوبيا در واقع يک اصطلاح عمومي است که شامل ترس از حيواناتي خاص مي شود. براي مثال جانوراني مانند پرندگان، عنکبوت، مار، زنبور ها و غيره. اين نوع فوبيا معمولا در دوران کودکي شکل مي گيرد و ممکن است با بالا رفتن سن از بين برود و يا در دوران بلوغ نيز ادامه پيدا کند.
برونتوفوبيا: ترس از رعد
کلمه يوناني برونتو به معناي رعد است و برونتو فوبيا به معناي ترس از رعد است. افرادي که دچار چنين فوبيايي هستند شايد بدانند که رعد هيچ آسيبي به آنها نمي زند، اما اگر بيرون رعد و برق باشد ترجيح مي دهند از خانه خارج نشوند.
حتي ممکن است اين افراد در داخل خانه نيز پشت مبل يا داخل کمد پناه بگيرند تا رعد و برق تمام شود. ترس غير طبيعي از رعد و برق با هم را آسترا فوبيا مي نامند.
آکروفوبيا Acrophobia : ترس از ارتفاع
آکروفوبيا ترس بيش از حد از ارتفاع است که خود را به شکل اضطراب شديد نشان مي دهد. اين فوبيا مي تواند به فرد در حال بالا رفتن از پله ها يا نردبان حمله کند. گاهي ترس آنقدر شديد است که فرد نمي تواند حرکت کند.
آکروفوبيا براي شخصي که دچارش است مي تواند شرايط خطرناکي به وجود بياورد. حمله اي که به واسطه ي اضطراب به فرد دست داده پايين آمدن سالم از مکاني که فرد روي آن قرار گرفته را بسيار دشوار مي کند.
آئروفوبيا Aerophobia : ترس از پرواز
کسي که دچار آئرو فوبيا است از پرواز مي ترسد. اين فوبيا مي تواند پس از يک تجربه تلخ هوايي گسترش پيدا کنند. مثلا تکان هاي شديد هواپيما و يا ديدن ترس فردي ديگر در هواپيما.
حتي پس از فراموش کردن حادثه ترس همچنان با فرد باقي مي ماند. ممکن است با ديدن فيلم سقوط يک هواپيما دچار اضطراب و ترس شديد شود. معالجه امراض بوسيله خواب مغناطيسي معمولا براي اين نوع از فوبيا استفاده مي شود.
فوبيا خون – تزريق – آسيب ديدگي
ممکن است شخصي همه اين موارد را با هم داشته باشد و ممکن هم هست تنها فوبيا خون يا تزريق را داشته باشد. اين نوع از فوبيا معمولا با غش کردن و بي حال شدن همراه است.
تريسکي دکا فوبيا Triskaidekaphobia يا ترس هاي ماورايي
تريسکي دکا فوبيا Triskaidekaphobiaترسي ماورايي از هر چيزي است که مربوط به عدد 13 شود. اگر فکر کردن به ارواح باعث مي شود به شدت مضطرب شويد ممکن است دچار فيسموفوبيا باشيد.
با وجود اينکه خون آشام ها واقعي نيستند، برخي افراد از خفاش ها وحشت مي کنند. به فوبيا اين گروه کيروپت فوبيا مي گويند.
امتوفوبيا Emetophobia : احساس بد در دل و روده
امتوفوبيا ترس غير طبيعي از استفراغ است که که معمولا بعد از حادثه اي به فرد دست مي دهد. براي مثال ممکن است فردي را ببينيد که بيرون در حال استفراغ است و يا خودتان آن شخص باشيد. اضطراب با فکر کردن به بالا آوردن يا به جايي مانند بيمارستان که در آنجا بالا آوردن چيزي شايع است تحريک مي شود.
کارسينوفوبيا Carcinophobia : ترس از سرطان
افرادي که دچار کارسينوفوبياCarcinophobia يا کنسروفوبيا هستند هميشه ترسي غير منطقي از مبتلا شدن به سرطان دارند. هر ناراحتي بدني براي اين افراد نشانه اي از رشد سرطاني بدخيم داخل بدنشان است. براي مثال سردرد، براي اين افرد نشانه ي داشتن تومور مغزي است. درمان شناختي به فردي که دچار کارسينو فوبيا است کمک مي کند بتواند دوباره کنترل زندگي خود را بدست آورد.
فوبياها از جديد تا قديم
کسي که از هر چيز جديدي مي ترسد دچار نئوفوبيا است و کسي که از بالا رفتن سنش يا افراد پير مي ترسد دچار جرونتو فوبيا است. جايي ما بين اين دو، مي توانيد شخصي را پيدا کنيد که دچار پارتو فوبيا است، چنين افرادي هميشه از اين مي ترسند که در جايي عمومي گاز معده شان رها شود.
افراد مبتلا به اودونتياتو فوبيا از رفتن به دندان پزشکي خوددداري مي کنند. اسپارگاروفوبيک نيز شخصي است که از غذاي حاوي مارچوبه وحشت دارد!
تاثير فوبيا بر زندگي
فوبيا باعث مي شود فرد شيوه ي زندگي معمول را تغيير دهد و دائم در حال دوري از آنچه باشد که باعث ترسش مي شود. البته زندگي اين افراد وقتي تلاش مي کنند فوبيا خود را از ديگران پنهان کنند نيز تحت تاثير قرار مي گيرد. برخي افرادي که از فوبيا رنج مي برند با دوستان و خانواده خود دچار مشکل مي شوند. در مدرسه شکست مي خورند، و يا شغل خود را از دست مي دهند.
فوبيا و الکل
افرادي که الکل مصرف مي کنند ده برابر کساني که الکل مصرف نمي کنند بيشتر در خطر فوبيا هستند. همچنين افرادي که دچار فوبيا هستند دو برابر ديگران در خطر اعتياد به مصرف الکل قرار دارند.
ارتباط خانوادگي
فوبيا ها نيز مي توانند تحت تاثير فرهنگ و تحريک برخي از رويدادهاي زندگي قرار بگيرند. فوبيا در بين خانواده ها بيشتر تمايل به شيوع دارد، يعني کسي که داراي سابقه خانوادگي باشد بيشتر از ديگران در خطر است.
درمان فوبيا
حساسيت زدايي فرآيندي است که در آن فرد مبتلا به فوبيا به آرامي در شرايط مشابه به چيزي که از آن ترس دارد قرار مي گيرد. با گذشت زمان، ترس کاهش پيدا مي کند و فرد اعتماد به نفس مي سازد. اين شيوه معمولا همراه صحبت درماني است تا به فرد کمک کند طرز فکرش را تغيير دهد. الگوهاي جديدي در پاسخ به موقعيتي که باعث تحريک ترسش مي شود بسازد.
خبر خوب براي چنين افرادي اين است که 90 درصد افراد تحت درمان بهبود مي يابند.
بيشتر بدانيد : فوبيا با دارو درماني و رفتار درماني معالجه ميشود
بيشتر بدانيد : ترس از رابطه جنسي
بيشتر بدانيد : اختلال وحشت همان ترس نيست
منبع : kermany.com