غذاهايي که خوردن آنها باعث سنگ کليه مي شوند
تغذيه
بزرگنمايي:
چه خبر - سنگ کليه با خوردن چه غذاهايي بروز مي کند؟
مسعود بنايي، عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي کاشان و متخصص جراحي کليه و مجاري ادراري تناسلي ، اظهار کرد: سنگ کليه، شايعترين بيماري کليه است که يک تعريف واحد براي انواع مختلف کريستالهاي کوچک و جامد است که عاملهاي مختلفي مثل وجود بيش از حد برخي مواد معدني در کليه و عفونتهاي کليوي، باعث ايجاد آن ميشود.
ژن نيز ميتواند در ايجاد سنگ کليه تاثيرگذار باشد. از بين افرادي که مبتلا به سنگ کليه ميشوند، 40 درصد سابقه خانوادگي ابتلا به سنگ کليه داشتهاند. ممکن است بدن آنها بيش از حد کلسيم و يا کمتر از حد معمول سيترات (يک ماده شيميايي موجود در مرکبات) توليد کند.
اگر در وضعيت سلامتي خوبي قرار داشته باشيد، ممکن است عوامل ديگري باعث رشد سنگ کليه شوند. يکي از اولين مواردي که بايد به آن توجه کرد، آب است. اگر به اندازه کافي مايعات مصرف نکنيد، به اندازه کافي ادرار توليد نميشود و اين به معني افزايش احتمال تشکيل سنگ کليه است.
نوشابه سرشار از فسفات است که ممکن است منجر به سنگ کليه شود. اگزالات، نيز ترکيبات آلي موجود در برخي مواد غذايي از جمله گياهان سالم مانند اسفناج و سيب زميني شيرين است. اگزالات، به برخي مواد معدني از جمله کلسيم متصل ميشود و کريستالهاي اگزالات کلسيم منشأ اصلي تشکيل سنگ کليه هستند.
وي، نمک و سديم را از ديگر عوامل ايجاد سنگ کليه برشمرد و گفت: اگر رژيم غذايي سرشار از سديم داشته باشيد، احتمال وجود کلسيم بيشتر در ادرار افزايش مييابد. بيشتر افراد سديم را از طريق نمک به دست ميآورند، بنابراين مقدار زياد نمک احتمال ابتلا به سنگ کليه را افزايش ميدهد.
مصرف کلسيم به خودي خود موردي ندارد، در واقع، کلسيم بسيار کم در رژيم غذايي ممکن است منجر به تشکيل سنگ کليه در برخي افراد شود اما مشکل در زمان ترکيب با ميزان بالاي سديم باشد.
پروتئين حيواني زياد از ديگر عوامل ايجاد سنگ کليه است. مصرف بيش از حد استيک مرغ، تخم مرغ و غذاهاي دريايي ميتواند موجب تجمع اسيد اوريک در بدن شود، که يکي ديگر از دلايل تشکيل سنگ کليه است.
پيشگيري از سنگ کليه
پيشگيري به اين معني است که اگر دارويي تجويز شده است آن را مصرف کنيد و مراقب رژيم غذايي خود نيز باشيد. سعي کنيد براي حفظ رنگ زرد کمرنگ يا شفاف ادرار، به اندازه کافي آب بنوشيد که حدود 8 تا 10 ليوان در روز است. افزايش تدريجي به بدن زمان کافي براي تطبيق با مايعات اضافه را ميدهد.
رنگ ادرار اگر زرد تيره است يعني به اندازه کافي آب نمينوشيد. اگر با وجود نوشيدن مايعات فراوان و تغيير رژيم غذايي خود دچار سنگ کليه بيشتري ميشويد، ممکن است پزشک براي کمک به تجزيه سنگ و يا جلوگيري از تشکيل مجدد سنگ، دارو تجويز کند.
در صورتي که دچار بيماريهاي کليوي، قلبي يا کبدي هستيد و براي مصرف مايعات محدوديت داريد، پيش از اضافه کردن ميزان مايعات مصرفي خود با پزشک مشورت کنيد.
درمان سنگ ها بستگي به اندازه و محل آن دارد که بنا بر تشخيص پزشک ممکن است درمان غير جراحي يا درمان هاي جراحي نياز داشته باشد.
از سال 2006 دومين پنج شنبه ماه مارس به نام روز جهاني کليه ناميده شده است که هدف آن بالابردن آگاهي مردم از اهميت کليه ها و کاهش رفتارهاي خطرساز براي کليه ها است.
بيشتر بدانيد : اين مشاغل شما را به سنگ کليه مبتلا مي کنند!!
بيشتر بدانيد : نکاتي درباره سنگ کليه که نمي دانستيد
بيشتر بدانيد : 10 فرمان ضد سنگ کليه
بيشتر بدانيد : سنگ دفع شده کليه تان را دور نيندازيد!
بيشتر بدانيد : سنگ کليه را مي توان با ماءالشعير درمان کرد؟ + پيشگيري از سنگ کليه
منبع : isna.ir
-
دوشنبه ۲۷ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۱:۱۳:۲۲ AM
-
۶۴۱ بازدید
-
-
چه خبر