کدام رژيم براي لاغري بهتر است؟ چربي يا کربوهيدرات
تغذيه
بزرگنمايي:
چه خبر - موثرترين رژيم لاغري کاهش مصرف چربي است يا کربوهيدرات
برخي از رژيمهاي غذايي بر اساس کاهش مصرف کربوهيدراتها ازجمله غلات، ميوهها، نان، برنج و .... موفق به کاهش وزن افراد شده و در نقطه مقابل برخي از رژيمهاي غذايي بر مبناي کاهش مصرف گوشت، پروتئين و چربيها عمل کرده و اتفاقاً در بسياري از مواقع اين رژيمها نيز ادعا ميکنند براي کاهش وزن مفيد هستند.
هيچ دليل و يا مستندات علمي که ثابت کند کداميک از اين رژيمهاي غذايي بر ديگري برتري داشته و تأثيرات بهتري دارد، به دست نيامده است.
حال اين سؤال پيش ميآيد که کداميک واقعاً تأثير بهتر و مطلوبتري دارند؟ پاسخ علمي ارائهشده به اين سؤال که بر پايه تحقيقات پژوهشگران انجامشده و در آخرين نسخه ژورنال JAMA منتشرشده است نشان ميدهد که هردوي اين رژيمها در برخي موارد مفيد بوده و در برخي موارد، هيچکدام کاربرد ندارند.در اين پژوهش، دانشمندان به بررسي شرايط 600 فرد مختلف طي مدتزمان يک سال پرداخته و دريافتند ميزان کاهش وزن در هر دو نوع رژيم غذايي موردنظر، تقريباً يکسان است.
کريستوفر گاردنر (Christopher Gardner)، مدير تحقيقات تغذيه در مرکز تحقيقات پيشگيري استنفورد، در اين رابطه توضيح ميدهد :«هيچ دليل و يا مستندات علمي که ثابت کند کداميک از اين رژيمهاي غذايي بر ديگري برتري داشته و تأثيرات بهتري دارد، به دست نيامده است. ما هردوي اين رژيمها را روي افراد متعددي آزمايش کرده و شاهد موفقيت هر دو روش بوديم. شما براي کاهش وزن با هردوي اين رژيمها ميتوانيد موفق شويد. در حقيقت براي کاهش وزن و پيروي از رژيم غذايي، تنها يک مسير مشخص و خاص وجود نداشته و ميتوان از برنامهها و رژيمهاي غذايي متعددي استفاده کرد.»
افراد موردمطالعه قرارگرفته در اين تحقيقات بين 18 تا 50 سال بوده تمامي آنها با درجات مختلف چاقي و اضافهوزن دستوپنجه نرم ميکردند. براي تمامي اين افراد، کلاسهاي آموزش تغذيه برگزارشده و مصرف شکر و قند ، آردهاي تصفيهشده و چربيهاي ترانس در هر دو گروه کنترلشده و کاهش پيدا کرد. همزمان با اين موضوع به رژيم غذايي اين افراد سبزيهاي تازه و مواد مغذي لازم به ميزان زياد افزوده شد. گفتني است در اين رژيمهاي غذايي هيچ محدوديت دريافت کالري و کالري شماري انجامنشده و در عوض از افراد درخواست ميشد تا فعاليتها مفيدي مانند آشپزي و صرف غذا به همراه اعضاي خانواده را انجام دهند. اين افراد بهصورت تصادفي به دو گروه تقسيمشده و مصرف کربوهيدرات در يک گروه و مصرف چربي و گوشت در گروه ديگر کاهش پيدا کرد.
نتايج بهدستآمده از اين رژيمهاي غذايي پس از گذشت يک سال، بسيار عجيب بود زيرا يک فرد با کاهش وزن 27 کيلوئي مواجه شده و در عوض فرد ديگري با همان رژيم غذايي 9 کيلو چاقتر شده بود.
اما ميانگين کاهش وزن در هر گروه تقريباً يکسان بود: 5 کيلوگرم در گروه کمچربي و 6 کيلوگرم در گروه کم کربوهيدرات. گاردنر در اين رابطه ميگويد:« محققان بر اين باور بودند که برخي از نشانگرهاي ژنتيکي و متابوليکي که در مطالعات گذشته شناساييشدهاند در تعيين اين موضوع که کدام رژيم غذايي ميتواند موفق باشد تأثير دارد اما در مطالعات جديد انجامشده اين موضوع ثابت نشد زيرا حدود 30٪ از افراد در گروه مطالعه داراي ويژگيهاي موردنياز ژنتيکي بودند که بر اساس نظريات و تئوريهاي علم ژنتيک و تغذيه بايد به موفقيت در رژيم غذايي کمچرب دست پيدا ميکردند، درحاليکه 40٪ داراي مشخصات لازم براي موفقيت در رژيم غذاي کم کربوهيدرات بودند. مطالعات انجامشده نشان ميدهد هيچ ارتباط مستحکمي بين اين نشانگرهاي ژنتيکي و کاهش وزن بر اساس رژيمهاي ارائهشده وجود نداشته و همچنين برخلاف تصور پژوهشگران، مقاومت انسوليني نيز در اين مسئله تأثير چنداني نداشته است.
گاردنر در توضيح اين مسئله گفت: « انجام آزمايشهاي ژنتيکي جهت اينکه مشخص کند شما بايد چه نوع رژيم غذايي را دنبال کنيد، راهحل قطعي براي موفقيت در کاهش وزن محسوب نشده و اگر ما دوست داشتيم اين موضوع بهصورت ويژه در هر فرد تعريف و مطالعه کنيم اما اين نظريه شکست خورد.»
به باور کارشناسان اين موضوع که افراد به آنچه بهعنوان غذا و خوراکي دريافت ميکنند، انديشيده و سپس آنها را مصرف کنند، تأثيري بسيار مفيدتر از رژيمهاي غذايي داشته و درمجموع براي کاهش وزن تفاوت چنداني بين رژيم کم کربوهيدرات و کمچربي وجود ندارد.
" کريستوفر گاردنر در خاتمه توضيحات خود افزود: اين روش تقريباً براي همه قابلدسترس است.زيرا موفقيت در کاهش وزن تنها به خوردن غذا مرتبط نيست بلکه براي موفقيت در کاهش وزن بايد سبک مصرف مواد غذائي را تغيير داد زيرا يکي از بدترين انواع سبکهاي غذائي، سبکي است که مردم آمريکا در پيشگرفتهاند.
بيشتر بدانيد : بهترين غذا هاي کاهش دهنده وزن، ليست کامل
بيشتر بدانيد : براي کاهش وزن 5 کيلويي چقدر بايد پياده روي کنيم
بيشتر بدانيد : کاهش وزن با اين روش غلط امکان پذير نيست
منبع : sinapress.ir
-
جمعه ۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۲:۰۵:۵۷ PM
-
۶۱۴ بازدید
-
-
چه خبر