بزرگنمايي:
چه خبر - مصرف آلوئه ورا به چه کساني توصيه نمي شود؟
حقايق تاريخي نشان دادهاند كه گياه آلوئهورا قدمتي طولاني دارد. نقاشيهايي از اين گياه روي کندهکاريهاي ديوارهاي معابد مصري ديده شده كه مربوط به 4هزار سال قبل از ميلاد است بنابراين قدمت شناخت آن بهوسيله بشر به 5 هزار سال ميرسد.
در ادامه به نكاتي كه دكتر محمدحسين صالحي سورمقي، متخصص فارماكوگنوزي و استاد دانشكده داروسازي دانشگاه تهران، درباره اين گياه به آنها اشاره كردهاند، توجه كنيد.
آلوئهورا را به چه نامي در ايران ميشناسيم و چه ترکيباتي دارد؟
در ايران اين گياه علفي با نام فارسي «صبر زرد» و «شاخ بزي» شهرت داشته است. آلوئه يا آلوئهورا حاوي مشتقات هيدروکسي آنتراسن و آلوئه رزين A، B و C است. اين ترکيبات آثار سطحي دارند. همچنين قندهاي گلوکز و مانوز، آنزيمهاي اکسيداز، آميداز، کاتالاز و ويتامينهاي B1، B2، B6،C، E و اسيدفوليكو مواد معدني نظير کلسيم، سديم، منيزيم، روي، مس و کروم از مواد مغذي موجود در آن (البته در مقادير کم) هستند.
بيشتر بدانيد : ويتامين b در چه چيزهايي وجود دارد؟ منابع انواع ويتامين b
بيشتر بدانيد : هر آنچه بايد در مورد ويتامين C بدانيد
بيشتر بدانيد : نقش ويتامين E در سلامت و افزايش رشد مو
امروزه اين گياه طرفداران بسياري پيدا كرده است، خوردن آن چه خواصي دارد؟
خاصيت اصلي آلوئهورا، مسهل بودن است. به علاوه ميتوان آن را يك ضد ورم، ضدميکروب، التيامبخش زخمها، ضدآفتاب و ضدسوختگي به حساب آورد. از قديم از اين گياه به عنوان مرهم سوختگي استفاده ميشد. مصرف ژل خوراکي اين گياه به مدت 6 ماه براي كنترل زخممعده و كاهش شدت آسم بسيار موثر است.
ميتوان گفت آلوئه ورا ضدآلرژي، ضدسرطان، ضدقارچ، ضدويروس، تا حدودي کاهشدهنده قندخون و قاعدهآور، تقويتكننده معده و کبد و از بين برنده انگل و كرم در بدن است. ژل آلوئهورا آثار مفيدي روي سوختگيهاي معمولي، سوختگيهاي حاصل از اشعه به خصوص اشعه ايكس، زخمها و صدمههاي ديگر پوست دارد. به علاوه، کرمهاي تهيهشده از ژل آن در تسکين پسوريازيس مورد استفاده قرار ميگيرد.
امروزه علاوه بر ژل، محصولهاي مختلف اين گياه به شکل قرص، کپسول، صابون، شامپو، کرم، پماد، ژل، نوشابههاي خوراکي و کمپوت توليد ميشوند و شركتهاي سازنده اين نوشيدنيها مدعي هستند كه مصرف آنها براي تقويت سيستم ايمني بدن تا حدودي موثر است.
بهترين شيوه مصرف اين گياه چيست؟
برگهاي خود اين گياه به صورت تازه در عطاريها و داروخانهها به فروش ميرسد. استفاده از اين گياه به دو شكل موضعي و خوراكي است. براي استفاده مستقيم از ژل آلوئهورا ميتوان برگهاي گياه را قطع کرد. در محل قطع شده ژل بيرنگ نمايان خواهد شد. با فشردن برگ گوشتي گياه، ژل بيرون ميزند.
ميتوان از اين ژل براي مرطوب کردن پوست، آفتابسوختگي، زخم، سوختگيهاي معمولي و نرم کردن اگزماي زيرچشم استفاده کرد. فراموش نكنيد كه ژل به مرور زمان در هوا تغيير رنگ ميدهد و پس از مدتي به رنگ قرمز تيره مايل به سياه در ميآيد.
در نوع خوراكي نيز ميتوان از انواع كمپوت، دراژه، قرص و نوشيدنيهاي آلوئهورا كه تا حدودي خواص مليني، ضدميكروبي و... دارند، استفاده كرد. خوردن كمپوت آلوئهورا به دليل اينكه مولکولهاي پليساکاريد موجود در آن ميتوانند باعث تقويت سيستم ايمني بدن شوند و بدن را در برابر انواع عوامل بيماريزا به خصوص ويروسها مقاوم کنند، مفيد است.
آيا شروط خاصي براي مصرف آن وجود دارد؟
بله. در استفاده از اين گياه بايد مراقب بود زيرا مصرف بيش از حد آن به صورت خوراکي (مصرف روزانه بيش از يک گرم به مدت طولاني) ممکن است باعث به هم خوردن تعادل آب و الکتروليتها و در نهايت كمآبي بدن، سقط جنين، زايمان زودرس، اسهال خوني و ضايعات کليوي شود زيرا خاصيت مسهلي آلوئهورا باعث دفع بيش از حد آب بدن و در نتيجه بروز ضايعات كليوي و اسهال خوني ميشود.
در چه مواردي آلوئهورا منع مصرف دارد؟
از آلوئهورا نبايد در زمان تهوع، استفراغ، دردهاي شکمي، خونريزي رکتال (مقعد) و ضعف شديد استفاده کرد. در زمان بارداري نيز به غير از دستور پزشک مصرفش ممنوع است.
مصرف آلوئه ورا در دوران بارداري ممكن است همراه با چه عارضهاي باشد؟
هر گياه يا مادهاي كه خاصيت مليني قوي دارد، در صورتي كه بيش از اندازه مصرف شود، باعث تحريك شديد روده و در نتيجه فشار بر رحم و سقط جنين ميشود. به همين دليل مصرف آلوئهورا در زمان بارداري بدون دستور پزشك ممنوع است. ميزان مصرف معمولي آن به عنوان ضديبوست، 0.2 گرم است. مصرف بيش از اين مقدار در افراد عادي باعث دلپيچه و در خانمهاي باردار باعث سقط جنين ميشود.
آيا مصرف اين گياه همراه با ميوههاي ديگر يا سالاد ميوه اشكالي دارد؟
مصرف آلوئه ورا به مقدار توصيهشده در كنار ميوههاي ديگر يا سالاد ميوه منعي ندارد اما از مصرف مداوم و روزانه آن بايد پرهيز شود. مصرف مداوم اين گياه با تمام خاصيتها و فوايدي كه دارد به كليهها آسيب جدي ميرساند.
در پايان...
بايد محصولات گياه آلوئهورا را كه به صورت پماد، كرم، كمپوت و... برگهاي آن كه به بستهبنديهاي فويلشده در سوپرماركتها يا داروخانهها موجود است، با توجه به تاريخ انقضاي درج شده روي آن مصرف كرد.
بيشتر بدانيد : فوايد آلوئه ورا براي پوست
بيشتر بدانيد : خواص دسر آلوئه ورا و طرز تهيه دسر آلوئه ورا
بيشتر بدانيد : آب آلوئه ورا و خواص و مضرات نوشيدن آن براي سلامتي
بيشتر بدانيد : آلوئه ورا براي مو اين فوايد شگفت انگيز را دارد
بيشتر بدانيد : آيا ترکيبات و فوايد آلوئه ورا را مي شناسيد؟
منبع : هفته نامه سلامت