بزرگنمايي:
چه خبر - ونسا ردگريو Vanessa Redgrave جنايات صهيونيست ها را محکوم کرد
اسکار معتبرترين جايزه سينمايي جهان است و مراسم پر زرق و برق اهداي آن فرصتي مناسب است براي ديده شدن. محلي که گاهي بر خلاف ميل برگزارکنندگان آن تبديل به سکوي اعتراض و بيانيه دادن ميشود. اعتراضاتي که گاه اجتماعي است و سوار بر جريانات روز و گاه سياسي ميشود.
امسال هم از آن سالها است که بر پا کنندگان اسکار نگران سياسي شدن اين مراسم هستند. با وجود فيلمهايي مثل «معاون» درباره يکي از قدرتمندترين سياستمداران تاريخ آمريکا و «بلکککلنزمن» که روايتگر نژادپرستي ريشهدار در آمريکا است، احتمال صادر شدن بيانيههاي سياسي روي صحنه مراسم زياد است. آن هم در دوراني که دونالد ترامپ در آمريکا روي کار آمده است و همه چيز در جامعه آشفته و فضا به شدت دو قطبي شده است.
همين هفته پيش در مراسم گلدن گلوب وقتي کريستين بيل براي گرفتن جايزه گلدن گلوب روي صحنه رفت، از «شيطان» تشکر کرد که الهامبخشش شده تا از عهده به تصوير کشيدن شخصيت ديک چني معاون اول پيشين رييسجمهور آمريکا در فيلم «معاون» برآيد. شايد اظهارات بيل براي خيلي خندهدار و خوشايند باشد اما بيشک بسياري از تندروهاي جامعه آمريکا را ناخرسند ميکند.
بيشتر بدانيد : نگاهي به زندگي و کارنامه هنري بهترين بازيگر مرد گلدن گلوب 2019
همه اينها را که کنار هم بگذاريد شايد به اين نتيجه برسيد که امسال سياسيترين اسکار تاريخ برگزار ميشود. نيويورکتايمز در يک بازخواني تاريخي نشان ميدهد که احتمالا در اين باره اشتباه ميکنيد.
جدال عيان بزرگان هاليوود
40 سال پيش از اين در روزگار درخشش فيلم «جوليا» به کارگرداني فرد زينمان سياسيترين اسکار تاريخ برگزار شد و محور تمام جنجالهاي آن ونسا ردگريو بازيگر زني بود که براي بازي درخشان کنار جين فوندا در فيلم «جوليا» جايزه اسکار گرفت. حرفهاي ردگريو در آن شب جنجالي آنقدر حساسيتبرانگيز بود که با هو کردن برخي حاضران و حملات تند يکي از اهداکنندگان جوايز پاسخ داده شد.
تام اونيل سردبير و بنيانگذار وبسايت معتبر «گلدبري» آن مراسم را اينگونه به خاطر ميآورد: «آن شب جنگي تمام عيار ميان بزرگان هاليوود در گرفته بود.» پنجاهمين دوره جوايز اسکار بود و «جوليا» به کارگرداني فرد زينمان در 11 بخش نامزد دريافت جايزه بود، آن هم در مراسمي که فيلم درخشان «آني هال» به کارگرداني وودي آلن در آن شرکت داشت.
بيشتر بدانيد : 10 اتفاقي که در مراسم اسکار رخ داده و هيچوقت از ذهن ها پاک نمي شود! عکس
مستند «فلسطينيها» سرآغاز درگيري بود
ونسا ردگريو در پنجاهمين دوره اسکار براي بازي در فيلم «جوليا» جايزه بهترين بازيگر زن نقش مکمل را دريافت کرد. او هنگام فيلمبرداري «جوليا» در پاريس با گروهي از دانشجويان فلسطيني آشنا شد و حقيقت جاري در زندگيشان و ظلمي که به آنها روا داشته ميشد را حس کرد. همانها الهامبخش ردگريو شدند تا مستند جنجالي «فلسطينيها» را بسازد. ردگريو پس از آن در تور تبليغاتي فيلم «جوليا» هر کجا که فرصت پيدا ميکرد، فيلم «فلسطينيها» را نمايش ميداد. اين کار به مذاق «اتحاديه دفاع يهودي» خوش نيامد. آنها عليه ردگريو و البته فيلم «جوليا» موضع تندي گرفتند و کمپاني فاکس مالک فيلم «جوليا» را تهديد کردند.
آن گروه افراطي که بعدها به اقدامات تروريستي هم متوسل شد، درباره «جوليا» در روزنامه يهودي «هرالد» نوشت: «هر يهودي که به تماشاي اين فيلم برود بايد در عقلش شک کرد.»
بيشتر بدانيد : لحظههاي به يادماندني جوايز اسکار!
ردگريو و تريبون پرمخاطبي به نام اسکار
در نهايت ونسا ردگريو يکي از 11 نامزد دريافت اسکار از فيلم «جوليا» لقب گرفت. همين موضوع باعث نگراني هاوارد دبليو کخ رييس وقت آکادمي علوم و هنرهاي سينما و باعث شد که پيش از مراسم از ردگريو درخواست کند که موضوع فلسطين را به مراسم اسکار نکشد.
ردگريو سال 1991 در کتاب زندگينامهاش در اين باره نوشت: «کخ به من گفت اگر برنده شدي فقط تشکر کن و چيز ديگري نگو. من در پاسخ گفتم که بايد حق گفتن آنچه راست و درست است براي من محفوظ بماند.»
ونسا ردگريو در مراسم اسکار
در تاريخ اسکار معمولا در شرايط اين چنين بازيگران مطابق خواست آکادمي رفتار کرده بودند. مثلا جين فوندا که در فيلم «جوليا» همبازي ردگريو بود، سال 1972 هنگامي که براي بازي در «کلوت» برنده جايزه اسکار شد، عليرغم مخالفت آشکار و تند با جنگ ويتنام به خواست مسئولان مراسم اظهارنظر نکرد و پس از دريافت جايزه به گفتن اين جملات بسنده کرد: «حرف براي گفتن بسيار دارم اما امشب نخواهم گفت. بسيار سپاسگزارم.»
ونسا ردگريو شهريور امسال در هفتادوپنجمين دوره جشنواره فيلم ونيز شير طلايي يک عمر دستاورد هنري را دريافت کرد.
مراسم پرهيجان با حضور محسوس نيروهاي امنيتي
در شب مراسم اسکار هواداران «اتحاديه دفاع يهودي» بيرون محل برگزاري تجمع کردند و تصاوير او را به آتش کشيدند. در نقطه مقابل هواداران او پرچم فلسطين را به تکان ميدادند. اين در حالي بود که پليس حضور محسوسي در محل داشت و در ساختمانهاي مجاور مستقر شده بودند. از قرار جايزه بهترين بازيگر نقش مکمل زن نخستين جايزه مراسم شد و ردگريو براي دريافت جايزه روي صحنه حاضر شد. سخنان او پس از دريافت جايزه اينگونه آغاز شد: «به نظرم من و جين فوندا بهترين کار زندگيمان را انجام داديم و اين موضوع تا حدودي مديون فرد زينمان کارگردان کار است.» تا اينجا مشکلي نبود اما جملات بعدي او سالن را به هم ريختن و در حالي که برخي در سکوت فرو رفته بودند مخالفان با هو کردن واکنش نشان دادند.
ردگريو در ادامه گفت: «بايد به خودتان افتخار کنيد که در چند هفته گذشته محکم ايستاديد و برابر تهديدهاي گروه کوچکي تبهکار صهيونيست که رفتارشان توهين به جايگاه يهوديان سراسر جهان و مقاومت قهرمانانه مقابل فاشيسم و سرکوب است، مقهور نشديد.»
حمله پدي چايفسکي
جنجالهاي آن شب به سخنان ردگريو ختم نشد. چندي پس از جايزه گرفتن او، پدي چايفسکي فيلمنامهنويسي که سال قبل با فيلم «شبکه» برنده اسکار شده بود براي معرفي برنده جايزه بهترين فيلمنامه روي صحنه رفت. او که از هواداران دو آتشه اسرائيل بود سخنان ردگريو را تاب نياورد و سعي کرد از فرصت به دست آمده براي کوبيدن او استفاده کند.
او که سعي ميکرد ردگريو را تحقير کند، پيش از معرفي برنده گفت: «دوست دارم به خانم ردگريو تذکر دهم که اسکار گرفتنش لحظهاي کليدي در تاريخ نيست، بيانيه دادن لازم نداشت، تشکري ساده کافي بود.»
همانها که ردگريو را هو ميکردند اين بار با تشويق چايفسکي واکنش نشان دادند. حال ديگر اسکار به جدالي تمام عيار تبديل شده بود. پس از اين ماجراي جنجالي ردگريو به فعاليتش در سينما ادامه داد و 2 بار ديگر هم براي بازي در فيلمهاي «بوستونيها» و «هاواردز اِند» نامزد دريافت اسکار شد هر چند که در نهايت به اين جوايز دست پيدا نکرد. او سال 2012 در گفتگويي با قاطعيت اعلام کرد که از آن کار به هيچ عنوان پشيمان نيست: «آنچه را انجام دادم که حس ميکردم درست است.»
بيشتر بدانيد : 17 نکته جالب از 81 سال جوايز اسکار (+عکس)
منبع: khabaronline.ir