بزرگنمايي:
چه خبر - چند نکته مهم در مورد چگونگي مصرف ميوه ها و سبزي ها
اگر سعي مي کنيد ميوه و سبزي بيشتري در رژيم غذايي خود داشته باشيد، بهتر است مطمئن شويد که تمام خواص اين خوراکي هاي مفيد هم به بدن شما مي رسد. چطور آماده کردن ميوه ها و سبزي ها بر روي ميزان جذب مواد مغذي آنها در بدن تاثير مي گذارد. در مورد برخي سبزي ها گرماي مناسب و به اندازه مي تواند باعث خروج مواد مغذي و جذب بهتر آنها در بدن شود، اما برخي سبزي ها بايد خام مصرف شوند تا تمام خواص آنها به بدن برسد.
بيشتر بدانيد : چه سبزي هايي را پخته مصرف کنيم؟
سير را خام بخوريم يا پخته؟
سير يک گياه قدرتمند است. اين گياه سرشار از سلنيوم و آنتي اکسيداني است که مي تواند به کنترل فشار خون بالا کمک کرده و همچنين خطر بروز سرطان را کاهش دهد. شما مي توانيد سير را به عنوان يک طعم دهنده به تمام غذاهاي خود اضافه کنيد، اما براي دريافت بيشتر مزيت ها و مواد مغذي از سير بهتر است آن را خام مصرف کنيد و يا زماني سير را به غذا اضافه کنيد که پخت غذا تمام شده است.
ميوه هاي تازه
ميوه تازه يک ميان وعده سالم محسوب مي شود که سرشار از فيبر است، چربي و کالري کمي دارد و ويتامين هاي زيادي را در خود دارد. بعضي از ميوه ها حتي داراي اين خواص هستند که احتمال بروز ديابت نوع 2 را در شما کاهش مي دهند. بهترين ميوه ها به عنوان ميان وعده عبارتند از بلوبري، انگور و سيب. اما به ياد داشته باشيد آب همين ميوه ها داراي اين خواص نيستند، چرا که آبميوه ها فاقد فيبر مي باشند و همچنين حاوي مقدار زيادي قند هستند.
گوجه فرنگي يا سس گوجه فرنگي
پاستا همراه با سس گوجه فرنگي (البته اگر خودتان آن سس را آماده کرده باشيد) يک غذاي خوشمزه و کلاسيک و همچنين سالم محسوب مي شود. گوجه فرنگي که به قطعات کوچک تقسيم و پخته شده به بدن کمک مي کند ليکوپن lycopene بيشتري جذب کند؛ ليکوپن يک ماده شيميايي طبيعي است که احتمال بروز بيماري هاي قلبي و برخي انواع سرطان را در شما کاهش مي دهد.
هويج پخته شده بهتر است يا خام
هيج هم داراي يک ماده شيميايي طبيعي به نام کاروتنوئيد carotenoids است. کاروتنوئيد ماده اي است که باعث نارنجي شدن هويج مي شود و اين ماده به تقويت چشم ها کمک کرده و از بروز انواع سرطان پيشگيري مي کند. مانند ليکوپن، گرما باعث مي شود کاروتنوئيد هم راحت تر جذب بدن شود، بنابراين براي اينکه به بهترين شکل از خواص هويج استفاده کنيد بهتر است آنها را بخار پز يا کمي کباب کنيد.
کلم بروکلي را چطور مصرف کنيم؟
اگر فکر مي کنيد بروکلي سفت يا بي مزه است، بخار پز کردن آن مي تواند بدون از بين بردن مواد مغذي کمي آن را نرمتر کند. بر خلاف جوشاندن يا سرخ کردن در روغن، بخار پر کردن کمک مي کند اين سبزي تمام مواد مغذي را در خود حفظ کند. به علاوه بخار پز کردن بروکلي باعث رايحه خوب اين سبزي شده و از بروز انواع سرطان پيشگيري مي کند.
قارچ را چطور بپزيم؟
قارچ کالري خيلي کم و طعم منحصر به فردي دارد و سرشار از فيبر و آنتي اکسيدان است. مي توانيد قارچ را به صورت خام در سالاد مصرف کنيد. اما اگر پخته شده قارچ را ترجيح مي دهيد، بهتر است آن را بخار پز کنيد و يا در دستگاه هاي آشپزي همراه با فشار بپزيد، مانند زودپز. پخت سريع در برخي انواع قارچ ها باعث بالا رفتن سطح آنتي اکسيدان مي شود.
سيب زميني شيرين را قبل از مصرف بپزيد
سيب زميني شيرين سرشار از فيبر، ويتامين A و C، کلسيم و منيزيم است که به تقويت استخوان هاي قوي کمک مي کند. چگونگي پخت سيب زميني شيرين مي تواند ميزان نشاسته و قند آن را تغيير دهد. بهترين روش براي آماده سازي سيب زميني شيرين پختن آن همراه با پوست است، اما در پخت سيب زميني شيرين استفاده از کره را فراموش کنيد.
اهميت چگونگي پخت سبزيجات
زماني که سبزي ها را مي جوشانيد، آب و گرماي بالا هر دو عواملي هستند که باعث از بين رفتن مواد مغذي موجود در آنها مي شوند. اما تفت دادن يا سرخ کردن در کمي روغن باعث ماندگاري مواد مغذي موجود در برخي سبزيجات مي شود. همچنين گرم کردن سريع در مايکروفر هم باعث حفظ ويتامين هاي سبزيجات مي شود.
بخار پز کردن سبزيجات درست است يا غلط؟
بخار پز کردن باعث مي شود مواد مغذي در سبزيجات مورد نظر باقي بمانند علاوه بر اينکه هيچ ماده افزودني ديگري مانند روغن يا کره به سبزيجات خود اضافه نکرده ايد. به علاوه مايعي که از بخارپر کردن سبزي ها بر جاي مانده هم خوشمزه و هم مقوي است. اما به يا داشته باشيد که بخار پز کردن براي همه سبزي ها توصيه نمي شود، چرا که گرماي شديد ناشي از بخار پز کردن مواد مغذي برخي سبزي ها را از بين مي برد، از جمله سبزيجاتي مانند کلم پيچ، فلفل دلمه اي و کلم بروکسل. بهتر است از اين سبزي ها به شکل خام و در سالاد استفاده کنيد.
مدت زمان پخت سبزي ها چقدر است؟
زماني که از گرما در آماده کردن سبزي ها استفاده مي کنيد، لازم است تا حد امکان امکان طعم، ظاهر، بافت و مواد مغذي آن ها نيز حفظ شوند. بهتر است سبزيجات را تازماني بپزيد که کمي نرمتر شوند و هنوز بافت قبلي خود را حفظ کرده اند، نه اينکه پختن سبزي باعث له شدن آن شود. به اين ترتيب مطمئن مي شويد که سبزي مورد نظر پخته شده بدون اينکه مواد مغذي آن از بين رفته باشند.
نکاتي در مورد گرفتن آب سبزي ها و ميوه ها
گرفتن آب ميوه ها روشي است که مي توانيد مواد مغذي مختلفي را در يک ليوان داشته باشيد، اما مراقب باشيد و قبل از گرفتن آبميوه از تميز بودن کامل پوست آن مطمئن شويد. باکتري هاي موجود روي پوست ميوه ها مي توانند منجر به اسهال شوند.
بيشتر بدانيد : اين سبزيجات را پخته ميل کنيد, خواصش بيشتر است
بيشتر بدانيد : مفيدترين ميوه ها و سبزيجات
بيشتر بدانيد : سم زدايي ميوه ها و سبزي ها با جوش شيرين
منبع: سيمرغ