بزرگنمايي:
چه خبر - رازهاي خوشمزه شدن يک آبگوشت خوشمزه تمام عيارمواد لازم براي درست کردن يک آبگوشت خوشمزه
نخود، لوبياي سفيد : يک ليوان بزرگ
گوجه فرنگي : 2 عدد بزرگ
پياز پوست گرفته شده : 2 عدد متوسط
فلفل سبز تازه : (به دلخواه) 2تا 3عدد
نمک، فلفل و آب ليمو يا آبغوره : به مقدار لازم
گوشت گوسفند با استخوان و چربي : 500 گرم
سيب زميني شسته با پوست : 4 يا 5 عدد متوسط
رب گوجه فرنگي : يک قاشق غذا خوري
سير : به دلخواه يک حبه بزرگ
روش تهيه آبگوشت خوشمزه
نخود و لوبيا را از شب قبل در مقداري آب خيس کنيد.
گوشت را با چربي و استخوان به همراه نخود و لوبيا، يک عدد از پيازها، يک حبه سير و گوجه فرنگي ها که هرکدام را پوست گرفته و به دو نيم کرده ايد، در ظرف مناسبي بريزيد و شش برابر حجم آن ها، آب از قبل جوشيده سرد اضافه کنيد. (دقت کنيد هنگامي که گوشت را مي پزيد از ابتدا به آن نمک و ادويه نزنيد چون باعث ديرپز شدن گوشت مي شود).
اگر از ديزي سنگي استفاده مي کنيد، حتما از شعله پخش کن بين شعله مستقيم و ظرف ديزي استفاده کنيد. اين ظرف زمان پخت را طولاني تر و درعوض طعم غذا را خيلي بهتر و غذا را جا افتاده تر مي کند. بعد از حدود يک ساعت و نيم فلفل سبز ها را به ديزي بيفزاييد.
در تمام مراحل پخت دقت کنيد که شعله زير ظرف ملايم باشد تا غذا جا بيفتد. يک ساعت بعد از اضافه کردن فلفل، سيب زميني ها را با پوست داخل غذا بريزيد.
نکته: مي توانيد اول پياز وچربي را بکوبيد و با هم مخلوط کنيد و داخل غذا بريزيد. در اين مرحله که گوشت و نخودو لوبيا نرم و پخته شده است، نمک و فلفل سياه را به ميزان دلخواه به غذا اضافه کنيد.
در صورتي که غذاي شما رنگ دلخواهتان را نداشت مي توانيد از يک قاشق غذا خوري رب گوجه فرنگي سرخ شده در کمي روغن، داخل غذا استفاده کنيد. اگر هنگام سرخ کردن رب يک قاشق چاي خوري زعفران دم کرده هم به آن بيفزاييد، نتيجه بهتري مي گيريد.
هر چه زمان پخت اين غذا طولاني تر باشد، جا افتاده تر و خوش مزه و خوش رنگ تر مي شود.
معمولا اين غذا را با آب زياد درست مي کنند و بهتر است اول کار به اندازه کافي در ظرف آب بريزيد تا مزه غذا در اثر اضافه کردن چند مرحله آب در طول پخت، تحت تاثير قرار نگيرد.
آبگوشت، غذاي دوبخشي
آبگوشت دو بخش دارد، بخش «تر» که به آن «تريد» مي گوييم و بخش «خشک» که «کوبيده» مي خوانيم.
همان آب وگوشت که روي هم آبگوشت را پديد مي آورد، تقريبا با هم پخته اما جدا خورده مي شود. عمل آوردن اين دو بخش به عهده آشپز نيست و شايد آبگوشت تنها خوراکي باشد که خورنده نيز درکار طبخ شريک است.
اگر اين دو بخش را جدا نکنيد، به سوپي نه چندان دلچسب تبديل خواهد شد و اگر هريک از اين دو بخش را خوب به عمل نياوريد، يعني مثلا کوبيده را آب دار برداريد، لطفي نخواهد داشت.
اما و اگرها درباره آبگوشت
آبگوشت يکي از غذا هاي سنتي ايرانيان است. اين غذا حاوي ويتامين A، گروه ويتامين هاي B به ويژه B12 و مواد معدني مانند سلنيم، فسفر، منيزيم، گوگرد، کلسيم، پتاسيم، آهن، مس، پروتئين و نشاسته است.
آبگوشت براي چه کساني مفيد است؟
به گزارش ايران اکونوميست، گوشت و حبوبات موجود در آبگوشت به علت داشتن پروتئين و آهن براي افراد لاغر و مبتلايان به کم خوني بسيار مفيد است. اين غذا قواي جنسي را افزايش مي دهد وتقويت کننده سيستم ايمني بدن است.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : طرز تهيه آبگوشت رژيمي
چرا با آبگوشت، پياز و سبزي مصرف مي کنيم؟
آبگوشت بهتر است همراه با سبزي و پيازمصرف شود؛ سبزي و پياز حاوي پتاسيم است که براي مبتلايان به فشار وچربي خون مفيد است؛ افراد دچار اين عوارض نبايد موقع مصرف آبگوشت به آن نمک اضافه کنند.
مناسب ترين زمان براي مصرف آبگوشت
اين غذا مقوي و سنگين است بنابراين بايد در وعده ناهار ميل شود؛ افرادي که دچار ضعف معده هستند پس از صرف آبگوشت يک استکان از ترکيب عرق زيره و زنيان ميل کنند؛ اين عرق ها علاوه بر اين که نفخ و باد شکم را از بين مي برد، به هضم غذا هم کمک مي کند.
موارد منع مصرف آبگوشت
مبتلايان به نقرس بهتر است از اين غذا استفاده نکنند و در صورت مصرف حتماً مقداري سماق و آبغوره به آن بيفزايند.
مبتلايان به بيماري هايي مانند گواتر، چربي و فشارخون خيلي بالا، اختلالات قلبي و عروقي، سنگ کليه اگزالاتي، ميگرن و پارکينسون بايد در مصرف اين غذا احتياط کنند.
انواع آبگوشت يا ديزيآبگوشت مرغ و لپه
اين نوع آبگوشت که با مرغ ولپه تهيه مي شود، غداي کردستاني است که گاهي براي لعاب دارتر شدن، کمي برنج هم به اين غذا اضافه مي شود.
آبگوشت بزباش
بزباش شباهت زيادي به قرمه سبزي آبدار دارد؛ به همين دليل است که در مقايسه با آبگوشت سنتي کمتر معروف شده است. اين ترکيب را به شکل خورش و با برنج هم مي خورند.
آبگوشت قنبيد
کلم يکي از مواد اين غذاست اما مقدار آن زياد نيست؛ اين غذا يکي از غذاهاي رسمي شهرستان قم است که با کلم قمري يا قنبيد پخته مي شود. براي رفع بوي کلم از ادويه استفاده کنيد.
آبگوشت بزقرمه
يکي از خوشمزه ترين غذاهاي کرماني که با گوشت نرم بزغاله تهيه مي شود. ترکيبي بي نظير از گوشت، کشک و نخود که با غذايي مثل حليم بادمجان رقابت مي کند. تفاوت آن با آبگوشت کشک در استفاده از سير در بزقرمه است. در تهيه اين غذا معمولا نخود را خيس و قبل از اضافه کردن به غذا نيم کوب مي کنند.
انواع ظروف پخت ديزي
ساکنان فلات ايران، نخستين ابزار و ظرف ها را از چوب و سنگ ساختند. اما ظرف چوبي روي آتش کارکردي نداشت و تنها ظرف هاي سنگي به کار مي آمد.پس ازآن بود که توانايي ساخت سفال حاصل شد وانواع و اقسام ظرف ها شکل گرفت تا بالاخره، انسان به راز سنگ هاي معدني و آب کردن و ريخته گري فلزات پي برد و ازآن ابزار و ظرف ساخت و ظروف فلزي را به ميان آورد. جالب است که آبگوشت، هنوز که هنوز است در سه ظرف سنگي، سفالي و فلزي، طبخ و ميل مي شود.
انواع ظروف سنگي و سفالي و رويي (رويي به معناي رويين يعني ساخته شده از فلز روي که به زبان عاميانه به آن روحي هم مي گويند) هنوز به شيوه هزاره هاي دور، در ايران ساخته و به کاربرده مي شود.
تهيه گوشت مناسب
انتخاب گوشت مناسب آبگوشت سخت ترين مرحله از پخت يک آبگوشت ايراني اصيل است. زيرا بهترين گزينه براي پخت يک آبگوشت خوشمزه گوشت گوسفندي به همراه دنبه است. هر چند تهيه آبگوشت با گوشت گوساله هم امکان پذير است اما بي شک گوشت گوساله نمي تواند لذت طعم گوشت گوسفندي را به غذاي شما بدهد. بنابراين فراموش نکنيد که گوشت گوسفندي همراه با چربي کافي مي تواند بهترين انتخاب براي آبگوشت شما باشد.
ادويه پيشنهادي براي آبگوشت
زيره سبز 3قاشق سوپ خوري
تخم گشنيز 5قاشق سوپ خوري
زردچوبه 5قاشق سوپ خوري
زيره سياه يک قاشق سوپ خوري
فلفل سياه 2قاشق سوپ خوري
شنبليله خشک 2قاشق سوپ خوري
برگ پيازچه خشک 5قاشق سوپ خوري
اين مواد را به نسبت گفته شده پودر کنيد وبراي تهيه آبگوشت مقدار لازم از آن را استفاده کنيد.
استفاده از چوب دارچين هم براي تهيه اين غذا به دليل طعم مناسب وخاصيت چربي سوزي مناسب است.
خراسان