بزرگنمايي:
چه خبر - هر آنچه بايد در مورد شب ادراري کودکان بدانيد
شب ادراري يکي از عارضه هاي شايع در کودکان محسوب مي شود، عارضه اي که در بسياري از موارد موجب آزار والدين و کودک ميشود، پدر و مادرهاي زيادي از خيس شدنهاي مداوم جاي خواب کودک و دردسرهاي شست و شو لباس ها و ملافه ها شکايت ميکنند، افزون بر اينها شب ادراري موجب خجالت کودکان و حتي آسيب روحي نيز ميشود اما خوشبختانه بر اساس گفته متخصصان اورولوژيUrology ، نود درصد شب ادراريها خوش خيم بوده و نگران کننده نيست.
در ادامه با غلامحسين رضاييطلب، عضو مرکز تحقيقات اورولوژي بيمارستان لبافينژاد و متخصص اورولوژي، درباره شب ادراري در کودکان ، علل و روش هاي درماني را بخوانيد.
شب ادراري در پسران بيش از دختران
اين بيماري در کودکان بسيار شايع است و در پسران بيش از دختران ديده ميشود. شب ادراري در سنين قبل از مدرسه بيماري محسوب نميشود و به طور کلي 15 تا 20 درصد کودکان زير سنين 7 سال مبتلا به شب ادراري هستند که به آن شب ادراري خوش خيم گفته مي شود و اين مشکل به مرور زمان خود به خود بهبود پيدا ميکند.
شب ادراري کودکان 50 درصد ارثي است
40 تا 50 درصد شب ادراري در کودکان زمينه ارثي دارد، در صورتي که يکي از والدين در دوران کودکي خود به شب ادراري مبتلا بوده باشند، به احتمال 40 تا 50 درصد فرزندشان نيز دچار عارضه شب ادراري ميشود. البته اين گونه موارد نگرانکننده نيست و شب ادراري خود به خود با افزايش سن در کودک بهبود پيدا ميکند.
يکي از علل بروز شب ادراري در کودکان تأخير در تکامل مثانه است؛ يعني مثانه با توجه به سن به ميزان کافي رشد نميکند و حجم مثانه در کودکان مبتلا به اين عارضه از ميزان طبيعي کمتر است و با افزايش سن حجم مثانه به ميزان طبيعي خود مي رسد.
براي درمان شب ادراري کودکان چه زماني بايد به پزشک مراجعه کرد؟
به والدين کودکاني که فرزندشان پس از 6 سالگي دچار عارضه شب ادراري باشند توصيه ميکنيم که فرزند خود را نزد پزشک ببرند تا با معاينات باليني سلامت کليه، مثانه و مجاري ادراري کودک بررسي شود.
در مواردي شب ادراري ممکن است علامت يک بيماري باشد،مشکلات ساختماني مثانه، سنگ مثانه، شب ادراري که همراه با بي اختياري ادرار در طول روز يا همراه با سوزش باشد نياز به بررسي هاي تخصصي دارد، به همين دليل توصيه ميکنيم که پس از 6 سالگي والدين فرزند خود را نزد پزشک ببرند تا با معاينه و بررسيهايي چون آزمايش و سونوگرافي از سلامت کودک اطمينان حاصل کنند.
درمان شب ادراري کودکان
اگر کودکي پس از معاينات باليني مشکلي نداشته باشد، درمان شب ادراري، اطمينان بخشي به والدين و کودک براي کاهش عوارض است، همچنين درمانهاي رفتاري را توصيه ميکنيم.
کودکان مبتلا به شب ادراري مي توانند در طول روز به ميزان مورد نياز مايعات مصرف کنند اما کنترل ميزان مصرف مايعات در بعد از ظهر و شب و پرهيز از مصرف مواد غذايي ادرار آور چون چاي و هندوانه از مواردي است که به منظور کاهش عارضه شب ادراري به والدين کودکان توصيه ميکنيم، بايد توجه داشت که اين قبيل توصيهها به عنوان رفتار درماني شب ادراري محسوب ميشوند.
به منظور افزايش حجم مثانه توصيه ميکنيم کودکان در طول روز ادرار خود را بيشتر نگه دارند تا ظرفيت مثانه آنها بيشتر شود، افزون بر اين تخليه ادرار قبل از خواب نيز يکي از دستورالعملها در کاهش شب ادراري محسوب ميشود.
بيماري هايي که باعث شب ادراري کودکان مي شوند
در مواردي که والدين فرزند خود را به دليل شب ادراري نزد پزشک ميبرند متخصصان اورولوژي برگشت ادراري، عفونت ادرار، مشکلات عصبي مانند تشنج، بيش فعالي و يبوست را بررسي مي کنند زيرا اين عوامل موجب بروز شب ادراري ميشوند در صورتي که اين بيماريها وجود نداشته باشند شب ادراري خوش خيم است و خود به خود درمان ميشود.
يبوست موجب شب ادراري در کودکان ميشود، در کودکاني که مبتلا به يبوست هستند به دليل فشار روده به مثانه، کودک دچار شب ادراري ميشود زيرا مثانه به دليل فشار از طرف روده براي نگهداري ادرار ، ظرفيت کمتري خواهد داشت.
تشکهايي که شب ادراري کودکان را کم ميکنند
امروزه تشک ها يا دستگاههايي در بازار وجود دارند که با کمي خيس شدن با زنگ هشدار کودک را از خواب بيدار مي کنند؛ در واقع مکانيزم تشکهاي داراي زنگ هشدار به اين صورت است که کودک ياد ميگيرد که اگر حجم مثانه به ميزان خاصي رسيد از خواب بيدار شود و با مراجعه به سرويس بهداشتي مثانه خود را تخليه کند.
تنبيه شب ادراري ممنوع!
پزشکان با آزمايش ادرار و سونوگرافي علل خطرناک را بررسي ميکنند و در صورت نبود اين علل شب ادراري خوش خيم محسوب و تا سن بلوغ خود به خود درمان ميشود اما در اين موارد والدين بايد صبر پيشه کرده و با کودکان رفتار خوبي داشته باشند.
به والدين توصيه مي شود در صورتيکه کودکتان دچار شب ادراري است از تنبيه اجتناب کنيد، زيرا تنبيه و فشار آوردن موجب تشديد شب ادراري ميشود، هر چند که متاسفانه بسياري از والدين کودک خود را در اين موارد تنبيه ميکنند. توصيه ما اين است که در کودکان مبتلا به شب ادراري در صورتيکه کودک توانست يک شب ادرار خود را نگه دارد او را تشويق کنند، زيرا تشويق تاثير مثبت در درمان شب ادراري دارد و در کاهش آن موثر است.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : شب ادراري تا چه سني طبيعي است؟
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : 15 راه براي درمان شب ادراري کودکتان
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : اين غذاها شب ادراري را تشديد ميکنند
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : همه چيز درباره شب ادراري بزرگسالان
منبع: yjc.ir