بزرگنمايي:
چه خبر - آيا ضربه در بارداري باعث سقط جنين مي شود؟
ولي آيا هر ضربهاي منجر به سقطجنين ميشود؟ اصلا احتمال سقطجنين در اثر ضربه در کداميک از 3ماهههاي بارداري بيشتر است؟ اينها پرسشهايي است که از دکتر طاهره افتخار، متخصص بيماريهاي زنان و زايمان و عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران، پرسيده?ايم.
بيشتر بدانيد : نشانه هاي هشدار دهندۀ سقط جنين کدامند؟
اگر يک خانم باردار به هر علتي دچار ضربه شکمي شود چه اتفاقي ميافتد؟
وقتي خانم بارداري به علت ضربه به شکم به ما مراجعه ميکند بيشترين نگراني ما کنده شدن جفت است. ممکن است جفت کنده شده باشد و خونريزي پشت جفت داشته باشيم. براي بررسي اين وضعيت بايد به مدت 24ساعت يا حداقل 10ساعت علايم حياتي مادر و جنين را ارزيابي کنيم. اگر وضعيت جنين و علايم حياتي مادر خوب بود مشکلي وجود ندارد. در اغلب موارد در ضربههاي کوچک اتفاق خاصي نميافتد.
خانم باردار پس از ضربههاي خفيف لازم نيست به پزشک مراجعه کند؟
اينطور نيست که در ظاهر مشخص باشد و اگر مادر بگويد حالش خوب است به بررسي نياز نباشد. تنها راه اين است که مادر بستري شود و ارزيابي شود.
از روي ظاهر نميتوان قضاوت باليني کرد. ممکن است مادر در ظاهر خوب باشد اما جفت کنده شده باشد. حتي ممکن است سونوگرافي خوب باشد اما کنده شدن جفت خيلي کوچک باشد و به مرور خونريزي باعث جدا شدن جفت شود.
اگر جنين ترم (رسيده و کامل) يا نزديک ترم باشد ممکن است جنين را از دست بدهيم يا عوارض و اختلالات انعقادي براي مادر پيش بيايد و باعث مرگ مادر شود.
چه افرادي در اثر ضربه بيشتر آسيب ميبينند؟
اگر مادري فشار خون داشته باشد در معرض کنده شدن جفت است و اگر ضربه هم بخورد احتمال خطر بيشتر ميشود يا کسي که اختلال انعقادي يا اختلال پلاکتي دارد در صورت ضربه بيشتر در معرض خونريزي است و احتمال کنده شدن جفت بيشتر است. همچنين وقتي سن مادر بالا ميرود احتمال فشار خون و خيلي بيماريها بالا ميرود و بارداري پرخطرتر ميشود.
بيشتر بدانيد : فشارخون مادر باردار در ضريب هوشي کودک موثر است
ضربه به شکم در چه زماني از بارداري خطرناکتر است و عوارض بيشتري دارد؟
خطر در 3ماهه آخر بيشتر و در 3ماهه اول کمتر است، چون جنين تا 12 هفته اول کاملا توسط استخوان لگن محفوظ است. حتي اگر استخوان لگن ترک بخورد جنين صدمه نميبيند. مگر اينکه لگن بشکند و شکستگي با جابجايي شديد ايجاد شود.
اما در فيلم ها ميبينيم خانمي که تازه متوجه شده باردار است تصادف ميکند و پزشک ميگويد متاسفانه بچه از دست رفت!
نه، اصلا اينطور نيست. جنين در 3ماهه اول کاملا محفوظ است و احتمال صدمه به جنين خيلي ضعيف است. همچنين مايع آمنيوتيک مثل يک حفاظ عمل ميکند و جلوي خيلي از ضربه ها را ميگيرد. ضربهها 2نوعاند؛ يکي ضربه بلانت (blunt) که سوراخکننده نيست مانند خوردن فرمان اتومبيل به شکم يا زمين خوردن مادر.
ديگري ضربه سوراخکننده مانند گلوله يا چاقو. حتي ما يک مورد داشتيم که مادر گلوله خورده بود، سرعت گلوله در مايع آمنيوتيک کم شده بود، جنين گلوله را خورده بود و بعد از تولد از مدفوع دفع کرده بود! البته اين مورد استثناست.
سقوط و تصادفهاي رانندگي از علل شايع ضربههاي غيرعمد در بارداري هستند. آيا ضربههاي عمدي هم وجود دارد؟
بله، متاسفانه آزارها زياد و شايع هم هستند و بيشتر علت آن اعتياد و پرخاشگري همسراني است که مواد مصرف ميکنند و تعادل فکري ندارند. من خودم بيمار جواني داشتم که باردار بود و بدنش به علت خشونت همسر پر از کبودي و زخم بود.
آيا در بارداري احتمال خشونت و آسيب بيشتر ميشود؟
در اين زمينه اطلاع دقيقي ندارم اما گاهي ممکن است خانوادههايي که وضع خوبي ندارند به قصد از بين بردن جنين خانم باردار را کتک بزنند.
حرف يا توصيه آخر به خانم هاي باردار
توصيه ميکنيم خانمهاي باردار در ماههاي آخر بارداري رانندگي نکنند. بهتر است از هفته 27 پشت فرمان ننشينند و براي اينکه کمتر در معرض تروما باشند، حتما کمربند ايمني ببندند و ترجيحا روي صندلي عقب خودرو بنشينند.
در حاملگي از نظر فيزيکي تعادل کم است و لازم است براي پيشگيري از سقوط و افتادن کفشهاي نوک تيز و پاشنه بلند نپوشند و اگر زمين يخي، برفي و ليز است از خانه بيرون نروند.
وقتي از خيابان رد ميشوند حواسشان به تردد موتورسيکلتها باشد و هرگز بيدقت و با عجله از عرض خيابان عبور نکنند و اگر همسرشان عصبي و پرخاشگر است با او مشاجره نکنند و خودشان را از هر چيزي که آنها را در معرض آسيب قرار ميدهد دور کنند.
بيشتر بدانيد : در ماه دوم بارداري حواستان به اين موارد باشد
بيشتر بدانيد : مراقبت هاي قبل از دوران بارداري!!
بيشتر بدانيد : قبل از حاملگي چه کارهايي انجام دهيم؟
بيشتر بدانيد : نکاتي براي بارداري بالاي 30سالگي
منبع : salamatnews.com