بزرگنمايي:
چه خبر - مراقبت هاي ضروري براي نوزادان نارس
نوزادان نارس زودتراز نوزادان رسيده و کامل به دنيا ميآيند. اگربارداري کمتر از 37 هفته طول بکشد، نوزاد نارس خواهد بود اما نوزادان رسيده 37 تا 42 هفته پس ازآخرين قاعدگي مادر متولد ميشوند.اين هفتههاي نهايي دررحم مادر براي بالا رفتن وزن نوزاد و رشد کامل اندامهاي حياتي مختلف ازجمله مغز و ريه بسيارمهم است.
به همين دليل است که نوزادان نارس مستعد ابتلا به بيماريهاي مختلفاند و بايد مدت بيشتري در بيمارستان بستري شوند. ممکن است نوزاد نارس به عارضههايي مانند ناتوانيهاي يادگيري يا جسمي نيز مبتلا شود. در ادامه با علايم ،بيماري ها و مراقبت هاي ويژه اين نوزادان هم آشنا مي شويم .
نوزادان نارس غالباً به مراقبت ويژه نياز دارند و معمولاً در ابتدا در بخش مراقبتهاي ويژه نوزادان (NICU) نگهداري ميشوند. دربخش مراقبتهاي ويژه، محيطي فراهم ميشود تا کمترين استرس ممکن به نوزاد وارد شود.
علل متولد شدن نوزاد نارسديابت مادر
ناراحتيهاي قلبي
بيماريهاي کليوي
فشارخون بالا
علت زايمان زودرس
تغذيه نامناسب قبل از آبستني و در طول بارداري
سيگار کشيدن، مصرف مواد مخدر يا نوشيدن الکل در دوران بارداري
عفونتهاي خاص مانند عفونتهاي مجاري ادراري و غشاء آمنيوتيک
سابقه زايمان زودرس
ناهنجاريهاي رحم
ضعيف بودن دهانه رحم و زود باز شدن آن
همچنين احتمال زايمان زودرس در سنين کمتر از 17 و بالاتر از 35 سال بيشتر است
علايم زايمان زودرس
زايمان زودرس به اين معناست که جنين زمان کافي براي رشد در رحم و سازگار شدن با زندگي خارج از رحم را نداشته است.
نشانههاي نارس بودن نوزادکوچک بودن نوزاد و سر بزرگي که با اين جثه کوچک تناسب ندارد.
نوک تيز بودن اعضاي بدن: اعضاي بدن نوزاد نارس برخلاف نوزادان دوره کامل به دليل فقدان ذخاير چربي حالت گرد ندارد.
موهايي کرک مانند (لانوگو) بخش اعظم بدن نوزاد را ميپوشاند.
پايين بودن دماي بدن به دليل کمبود ذخاير چربي در بدن
تنفس دشوار نوزاد يا سندروم زجرتنفسي
نداشتن واکنشهاي لازم براي مکيدن و بلع
نوزادان نارس به چه بيماري هايي دچار مي شوند؟
اندامهاي داخلي نوزادان نارس کاملاً براي عملکرد مستقل آماده نيست، اين نوزادان مستعد ابتلا به مشکلات متعددي هستند از جمله :
آپنه
آپنه يکي از عوارض شايع در ميان نوزادان نارس است. در طول حمله آپنه، تنفس نوزاد قطع ميشود، ضربان قلبش کاهش مييابد و پوستش کبود، مايل به بنفش يا رنگ پريده ميشود. آپنه يا وقفه تنفسي معمولاً پيآمد رشد ناقص ناحيههايي از مغز است که تنفس را تحت کنترل دارند.
کمخوني
در خون بسياري از نوزادان نارس، گلبولهاي قرمز کافي براي رساندن اکسيژن به تمام نقاط بدن وجود ندارد. اين عارضه که با اصطلاح کمخوني يا آنمي از آن ياد ميشود، به سادگي با توجه به آزمايش خون تشخيص داده ميشود. شدت کمخوني و تعداد گلبولهاي قرمز توليد شده در آزمايش خون مشخص ميشود.
فشار خون پايين
فشارخون پايين عارضه نسبتاً شايعي است که مدت کوتاهي پس از تولد بروز مييابد. از علل پايين بودن فشار خون ميتوان به عفونت، خونريزي، کاهش مايعات بدن يا داروهايي اشاره کرد که مادر قبل از زايمان مصرف کرده است.
سندروم زجر تنفسي
يکي از شايعترين مشکلاتي که بلافاصله پس از تولد در نوزادان نارس مشاهده ميشود، مشکلات تنفسي است. مشکلات تنفسي در نوزادان نارس دلايل بسياري دارد اما شايعترين آن ها سندروم زجر تنفسي (RDS) است که در اثر ابتلا به آن، ريههاي نوزادان نارس به اندازه کافي ماده مهمي به نام سورفکتانت Surfactant توليد نميکند. سورفکتانت انبساط مناسب سطح داخلي ريه را پس از خروج نوزاد از رحم و متولد شدن ممکن ميکند.
عفونت
عفونت خطر بزرگي براي نوزادان نارس است چرا که نوزادان نارس به خوبي نوزادان دوره کامل نميتوانند با ميکروبهاي عامل بيماريهاي جدي مقابله کنند.
نوزادان نارس معمولاً زماني از بيمارستان مرخص مي شوند که بتوانند از شيشه يا سينه مادر شير بمکند، بدون کمک نفس بکشند و وزن و دماي بدن شان به حد مناسب برسد
نويسنده : دکتر حميد شيخ الاسلامي/ فوق تخصص نوزادان
بيشتر بدانيد : آيا ريزگردها در تولد کودکان نارس موثر هستند؟
بيشتر بدانيد : آنچه بايد درباره زردي نوزادان بدانيد
بيشتر بدانيد : شکل سر نوزاد به هنگام تولد مهم است
بيشتر بدانيد : اين عوامل موجب زايمان زودرس مي شوند
بيشتر بدانيد : زايمان زودرس چيست؟
منبع : khorasannews.com