بزرگنمايي:
چه خبر - وزن طبيعي نوزاد
وزن هنگام تولد يکي از عوامل تعيين کننده سلامت نوزادان است. يکي از سوال ها بعد از پرسيدن جنسيت نوزاد، اين است که وزن وي چقدر است ؟
به همين دليل حفظ سلامت نوزاد قبل از به دنيا آمدن و بعد از تولد او اهميت زيادي دارد زيرا مصون ماندن نوزاد ازهرگونه بيماري در دوران جنيني و بعد از آن، از عوامل رشد جسمي مناسب او خواهد بود.
وزن طبيعي نوزاد پسر در صورتي که به آخرين روزهاي بارداري و به هفته سي و هشتم يا سي و نهم برسد بين 3000 تا 3400 گرم و وزن نوزاد دختر 3000 تا 3200 گرم است. سلامت نوزاد هنگام تولد علاوه بر وزن به قد و دور سر نيز بستگي دارد.
معمولا قد نوزاد در بدو تولد 50 سانتيمتر است که گاهي اوقات مشاهده ميشود برخي نوزادان يک تا 2 سانتيمتر بلندتر هستند.
دور سر نوزاد نيز به طور طبيعي بايد 35 سانتيمتر باشد. وزن و دور سر طبيعي شاخص رشد طبيعي و سلامت نوزاد است. علاوه بر اين، قسمتهاي مختلف بدن نيز بايد به رشد طبيعي رسيده باشد و رشد مغزي نيز کامل شده باشد. از آن جا که نوزاد در هفتههاي آخر آهن جذب ميکند و تعداد گلبولهاي سفيد و قرمزش به حد طبيعي ميرسد، در صورت تولد به موقع، کمخوني متوجهش نخواهد شد. بنابراين نوزادي که در هفتههاي سي و هشتم و سي و نهم به دنيا ميآيد، با رشد استخواني و جمجمه مناسب نوزاد سالمي است.
نوزاد کم وزن
اين احتمال وجود دارد که نوزاد دو هفته يا حتي يک ماه زودتر به دنيا بيايد. در اين حالت شاخصهاي رشد نوزاد کمتر از ميزان طبيعي است و ممکن است وزنش کم باشد. معمولا نوزاد کمتر از 2500 گرم کم وزن قلمداد ميشود و به مراتب قد و دور سرش هم کمتر از ميزان طبيعي است. وزن کم هنگام تولد با مدت زمان بارداري رابطه مستقيم دارد، چراکه هر چه تعداد هفتههاي بارداري نسبت به مدت طبيعي کمتر باشد وزن کم هنگام تولد در نوزادان شايعتر است. از سوي ديگر هرچه وزن نوزاد هنگام تولد کمتر باشد احتمال اينکه صدماتي به او برسد، بيشتر است.
مهمترين مسئله رشد مغزي ناکافي است که عوارض مغزي مانند تشنج را به همراه دارد. يکي ديگر از عوارض تولد زود هنگام کم خوني است. اگر نوزاد آهن کافي در هفتههاي پاياني دريافت نکند ممکن است کم خون شود. علاوه بر اين رشد قفسه سينه در اين نوزادان اغلب ناکافي است و چون انرژي کافي ندارند اغلب اين نوزادان بيشتر ميخوابند و قدرت مکيدن خوب را هم ندارند و سينه مادر را خوب نميگيرند. به همين دليل به مادراني که نوزاد نارس دارند توصيه ميشود به تغذيه نوزاد بيشتر توجه کنند و با بيدار کردن آنها به تغذيه کافي آنها کمک کنند.
چاقي نوزاد
وزن بيش از 4000 يا 4500 گرم نوزاد هنگام تولد وزن بالا محسوب مي شود. در مادران مبتلا به ديابت نوزاد معمولا با وزن بالا به دنيا ميآيد. چاقي مادر هم از ديگر عوامل موثر در اين زمينه است. در اين مواقع بايد آزمايش خون گرفته شود تا از سلامت نوزاد اطمينان حاصل شود.
ژن پدرانه تعيينکننده وزن نوزاد هنگام تولد است
محققان موسسه سلامت کودک (ICH) در کالج دانشگاهي لندن در تحقيقات خود دريافتهاند، ژنهاي به ارث رسيده از پدر و مادر در مراحل مختلف بارداري وظيفه تنظيم رشد و وزن جنين را برعهده دارد.
اين ژنها علاوه بر يک زايمان موفق، سلامت مادر و امکان زايمانهاي بعدي را نيز تضمين ميکند. وزن کم نوزاد در بدو تولد از عوامل خطر ابتلا به ديابت نوع 2 و مشکلات قلبي در آينده محسوب ميشود.
دکتر ثريا عالمي، متخصص زنان و زايمان درباره درشت شدن جنين مي گويد:
از مشکلات بارداري که بيشتر به سزارين منجر ميشود، جنين درشت است. گاهي به دلايلي جنين بسيار بزرگ ميشود و در زمان زايمان، وزن آن به چهار کيلوگرم يا بيشتر ميرسد.
مشکلاتي که درشت بودن جنين براي مادر ايجاد مي کند متعدد است، ازجمله اين که احتمال افتادگي مثانه و اختلال در تنظيم دفع ادرار بيشتر مي شود؛ همين طور ممکن است در ادامه بارداري و پس از آن مادر دچار کمردرد شود.
اما مهم تر از همه، مشکلاتي است که هنگام زايمان براي مادر و جنين ايجاد مي شود. از جمله اين که ممکن است در زايمان طبيعي جنين در عبور از کانال زايماني آسيب ببيند، مثلا شانه اش گير کند و به اعصاب دست و بازويش آسيبي برسد و دچار شکستگي استخوان کتف يا بازو يا فلج دست شود.
همين طور ممکن است سر آسيب ببيند و شکستگي جمجمه ايجاد شود. از ديگر مشکلاتي که براي مادر پيش مي آيد اين است که ممکن است دچار پارگي کانال زايماني و خون ريزي شديد شود. تمامي اين موارد باعث مي شود که ما به فکر پيشگيري بيفتيم.
عامل وراثتي زايمان در خانواده و به دنيا آوردن نوزاد با وزن بالا هم از ديگر عواملي است که بايد به آن توجه کرد. وزن و تغذيه مناسب مادر در به دنيا آمدن نوزادي با وزن طبيعي بسيار مهم است
بيشتر بدانيد : قانون سرانگشتي افزايش وزن، قد و دور سر کودک
بيشتر بدانيد : افسردگي در كمين نوزادان كم وزن
بيشتر بدانيد : چطور وزن کودک چاق را کاهش دهيم؟
منبع : khorasannews.com