بزرگنمايي:
چه خبر - خطرات زايمان طبيعي
تولد نوزاد يک فرايند فيزيولوژيک طبيعي است که بدن براي آن طراحي شده است. زايمان بخشي از چرخه طبيعي توليد مثل است. در اکثر موقعيت ها، به ويژه زماني که مداخلات غير ضروري لازم نيست،زايمان طبيعي يک روش کاملا بي خطر و سالم است که به ديگر روش هاي زايمان ترجيح داده مي شود.
به هرحال بارداري و زايمان گرچه فرايندهاي طبيعي هستند، اما بدون خطر هم نيستند. آگاهي از نتايج و مزاياي احتمالي انواع تولد به شما کمک مي کند تصميم درستي بگيريد. به علاوه لازم است به ياد داشته باشيد که گرچه زايمان طبيعي داراي خطراتي هست، اما عوارض و خطرات آن در مقايسه با سزارين کمتر است.
سزارين به عنوان يک روش اورژانسي استفاده مي شود و در مواقعي توصيه مي شود که نوزاد و مادر را خطر تهديد مي کند. در ادامه به برخي از عوارض زايمان طبيعي اشاره مي کنيم و همچنين نکاتي بيان مي کنيم که به کاهش خطرات کمک مي کند.
1. پارگي پرينيال Perineal
پرينيوم يا مياندوراه perineum بافت نرمي است که بين واژن و مقعد قرار دارد. اين بافت نرم کشيده مي شود تا فضا را براي تولد نوزاد فراهم کند، اما پارگي کوچک و حتي شديد ممکن است اتفاق بيفتد. پارگي اتفاقي است که بسياري از خانم هاي باردار انتظار آن را دارند و از آن مي ترسند.
با اقدامات زير مي توانيد خطر بروز پارگي پرينيال را کاهش دهيد:
از اپيزيوتومي* episiotomy غير ضروري اجتناب کنيد
به حالت ايستاده يا عمودي زايمان انجام شود. به اين ترتيب فشار به عضلات کف لگن و پرنيوم کاهش پيدا مي کند.
تصميمات اگاهانه در مورد استفاده از داروهاي ضد درد بگيريد. اگر در هنگام زور زدن چيزي احساس نمي کنيد، خطر پارگي افزايش پيدا مي کند، چرا که قادر نيستيد سيگنال هاي بدن خود را درک کنيد و محافظت کافي به پرينيوم ارائه نمي شود.
در هنگام زور زدن از پرينيال خود محافظت کنيد
استفاده از کمپرس گرم بر روي پرينيوم مي تواند گردش خون را به اين قسمت افزايش داده و انعطاف پذيري پوست را در اين قسمت بهبود بخشد.
از زور زدن ها و فشارهاي اضافه اجتناب کنيد و به بدن خود گوش دهيد – در زمان نياز زور بزنيد.
از روش هاي غير ضروري مانند فورسپس* forceps يا ساکشن اجتناب کنيد.
* اپيزيوتومي episiotomy :يك برش جراحي در ناحيه پرينه يا مياندوراه (ناحيه عضلاني بين واژن و مقعد) است و قبل از انجام برش بيحسي موضعي داده مي شود.
*فورسپس forceps : دستگاهي است که به وسيله آن نوزاد را از رحم مادر بيرون مي کشند.
نکات بيان شده به کاهش شدت پارگي يا اجتناب از پارگي کمک مي کند.
2. آسيب ديدن عضله کف لگن بعد از زايمان طبيعي
در برخي موارد در هنگام تولد نوزاد عضلات کف لگن دچار آسيب ديدگي مي شوند. براي خانم هايي که دچار آسيب عضله کف لگن مي شوند، نتيجه آن ممکن است موقت باشد يا درد مزمن کف لگن بروز کند.
فيزيوتراپي و دارو به رفع اين مشکل کمک مي کند، اما در مورد بعضي خانم ها اين عارضه بعد از زايمان تشخيص داده نشده باقي مي ماند و تصور مي شود اين درد طبيعي است. در مورد برخي خانم ها هم عضلات کف لگن در زمان زايمان دچار آسيب جسمي مي شود. برخي ديگر نيز وزن ناشي از بارداري به عضلات کف لگن فشار وارد مي کند.
بنابراين حتي در صورت سزارين هم ممکن ااست دچار مشکلات مربوط به عضلات کف لگن (و رابطه جنسي دردناک) شويد. اگر آسيب ديدگي به عضله کف لگن رخ دهد، حتما درمان هاي لازم را انجام دهيد. بهبود اين شرايط کمي طول خواهد کشيد.
3. پرولاپس احشاء لگن Pelvic Organ Prolapse
گاهي در نتيجه آسيب ديدگي عضله کف لگن فرد ممکن است دچار پرولاپس احشاء لگن Pelvic Organ Prolapse شود. اين شرايط زماني رخ مي دهد که مثانه، رحم يا روده بزرگ به داخل واژن نفوذ کرده يا در بيرون واژن برآمده مي شود.
البته زايمان طبيعي تنها عاملي نيست که باعث بروز پرولاپس احشا لگن مي شود،افزايش وزن دوران بارداري نيز به بروز اين مشکل منجر خواهد شد.سيگار کشيدن و چاقي نيز عوامل ديگري هستند که باعث بروز اين مشکل مي شوند. با اين حال فشار مداوم، روش هاي کمک زايمان (مانند استفاده از فورسپس) و آسيب ديدگي عضله کف لگن عواملي هستند که احتمال بروز پرولاپس احشا لگن را افزايش مي دهند.
سيستوسل cystocele يا پرولاپس مثانه زماني رخ مي دهد که مثانه وارد واژن مي شود و رکتوسل rectocele زماني رخ مي دهد که انتهاي روده به داخل واژن کشيده مي شود. اين مشکل درجه هاي مختلفي دارد و به جز مواردي که خيلي شديد هستند، در بقيه موارد استراحت و فيزيوتراپي به بهبود و درمان کمک خواهد کرد.
اين مشکل شرايط ديگري است که معمولا تشخيص داده نمي شود، گاهي به دليل شرم بيمار و گاهي به دليل تجربه کم پزشک.
4. خطر زايمان طبيعي: درد مداوم پرينيال يا واژن
اين درد مي تواند ناشي از آسيب عضله کف لگن يا پارگي پرينيال باشد، اما گاهي نيز اين درد با هيچ مشکل قابل مشاهده ديگري همراه نيست. اين درد ممکن است ناشي از آسيب ديدن برخي عصب ها، التهاب واژن يا زخم در اين ناحيه باشد.
اگر دچار درد مداوم هستيد، لازم است حتما به پزشک مراجعه کنيد، به ويژه اگر اين درد بيشتر از چند هفته يا تا دو ماه بعد از زايمان طول کشيد.
اينکه اولين رابطه جنسي بعد از زايمان کمي ناراحت کننده باشد طبيعي است، اما درد مزمن در زمان برقراري رابطه جنسي طبيعي نيست و بايد درمان شود. با اين حال بررسي ها نشان داده اند خانم هايي که سزارين کرده اند دو برابر بيشتر از خانم هايي که زايمان طبيعي داشته اند در رابطه جنسي خود بعد از تولد نوزاد دچار درد مي شوند.
5. پرولاپس بند ناف Umbilical Cord Prolapse
پرولاپس بند ناف يک عارضه بسيار نادر است و زماني رخ مي دهد که بند ناف قبل از نوزاد بيرون مي آيد. بند ناف ممکن است فشرده شود و اين مسئله جان نوزاد را به خطر مي اندازد. در اين شرايط بلافاصله سزارين اورژانسي انجام مي شود، گر اينکه تولد نوزاد اجتناب ناپذير باشد.
شرايطي مانند پاره شدن کيسه آب مادر يا وضعيت بد نوزاد در داخل رحم يا پاره شدن غشا داخلي رحم عواملي هستند که احتمال بروز پرولاپس بند ناف را افزايش مي دهند.
کلام آخر : به طور کل بدن و نوزاد براي زايمان طبيعي طراحي شده اند. حتي با وجود خطرات و عوارض زايمان طبيعي، باز هم اين روش ايمن ترين گزينه براي مادر و نوزاد محسوب مي شود. سازمان جهاني بهداشت بيان مي کند در 10 تا 15 درصد موارد زايمان ها با سزارين انجام مي شود که اين آمار نشان مي دهد زايمان طبيعي بين 85 تا 90 درصد بي خطر است.
به علاوه لازم است به ياد داشته باشيد که وجود خطر لزوما به معناي رخ دادن آن نيست و به نوعي احتمال دادن وقوع آنهاست.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : زايمان طبيعي، مزايا، مراقبت ها و نحوه زايمان طبيعي
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : چرا زنان از زايمان طبيعي ميترسند؟
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : زايمان طبيعي شکل اندام تناسلي را تغيير ميدهد؟
منبع: سيمرغ