بزرگنمايي:
چه خبر - رابطه جنسي در دوران بارداري
غريزه جنسي موهبتي خدادادي است تا انسانها در کنار عشق به خالق، عشق به شريک زندگي را در فطرت پرورش داده و در کنار او آرام گيرند. اين غريزه از تولد تا مرگ همراه انسان است اما توسط عوامل مختلفي از جمله بارداري ممکن است تحت تأثير قرار بگيرد.
برقراري رابطه عاطفي و جنسي ميان زن باردار و همسرش تحت تأثير عوامل فرهنگي، اعتقادي، ترس از آسيب به جنين و نوسانات هورموني در طي بارداري ممکن است با تغييراتي در تعداد و کيفيت همراه شود.
در برخي از فرهنگها برقراري رابطه جنسي تنها با هدف بقاي نسل صورت ميگيرد و بارداري زن و تولد فرزند تعدد و کيفيت رابطه جنسي را تحت تأثير قرار ميدهد؛ در صورتي که اين تصور بسيار نادرست بوده و رابطه جنسي فراتر از بقاي نسل موجب تحکيم روابط عاشقانه زن و شوهري ميشود.
برخي از زوجين نيز به دليل ترس از سقط جنين و وارد شدن آسيب به او از برقراري ارتباط جنسي امتناع ميکنند اما بايد بدانند که برقراري رابطه جنسي در دوران بارداري مشروط بر طبيعي بودن بارداري و سالم بودن زن حامله از نظر پزشکي با هيچگونه ممنوعيتي همراه نيست.
جنين در درون رحم توسط کيسه آبي که او را فرا گرفته از هرگونه آسيب و ضربهاي محفوظ ميماند؛ علاوه بر اين بعد از پايان 3 ماهه اول يعني بعد از 12 هفته احتمال سقط جنين بسيار کاهش پيدا ميکند.
رابطه جنسي و رسيدن به ارگاسم در دوران بارداري در شرايط زير بايد محدود شود:
سابقه سقط يا زايمان زودرس
وجود جفت سرراهي يا دهانه رحم کوتاه در بارداري فعلي
انقباضات منظم رحمي
لکه بيني، خونريزي و يا پارگي کيسه آب
افزايش فشار خون در دوران بارداري و يا ابتلا به ديابت
چهار هفته آخر بارداري
چنانچه از نظر پزشک مانعي براي برقراري رابطه جنسي وجود داشته باشد، برقراري رابطه عاطفي نزديک و صميمي ميان زن و شوهر مثل در آغوش کشيدن، بوسيدن، نوازش، ماساژ، لمس و اعمالي که براي هر دو خوشايند است، آرامش رواني زوجين را در پي دارد و اين احساس مثبت نيز به جنين منتقل شده و موجب تعادل رواني و حفظ آرامش وي در بزرگسالي ميشود.
تحقيقات علمي نشان داده است ريشه بسياري از اختلافات زناشويي و گسستگيهاي عاطفي مربوط به دوران بارداري و شيردهي است؛زيرا صميميت و تماس عاطفي و جنسي برخي از زوجين در طول اين دوران صرفاً بر پايه تصورات و کليشههاي غير علمي بسيار کمرنگ و کم تکرار ميشود.
تغييرات ميل جنسي و کيفيت رابطه جنسي در بارداري
1- ميل جنسي برخي از زنان باردار در طي سهماهه اول به دليل احساس تهوع، خستگي، تغييرات هورموني، حساسيت سينهها و در طي سه ماهه سوم به دليل بزرگي شکم، درد کمر و سوزش سر دل کاهش و در سه ماهه دوم به دليل پرخوني لگن و اندامهاي جنسي افزايش پيدا ميکند.
2- مقاربت دردناک در برخي از زنان که ميتواند به دليل خشکي واژن باشد؛ در اين شرايط استفاده از ژل هاي لوبريکانت و يا روغن سويا در کاهش ناراحتي مفيد است.
3- برخي از زنان اظهار ميکنند که به ارگاسم نميرسند و يا مدتي پس از ارگاسم در فاز برانگيختگي باقي ميمانند.
4- برخي از زنان تصوير خوبي از اندام خود در دوران بارداري ندارند و احساس ميکنند از ديد همسرشان نيز اندامشان زشت و نامطلوب است؛ در حاليکه فرم بدن زن باردار از ديدگاه بسياري از مردان جذاب و دوست داشتني است.
اين تغييرات موقتي هستند و بعد از بارداري به تدريج به شکل طبيعي خود بر ميگردند.
رابطه جنسي در دوران بارداري در کدام پوزيشن صحيح است؟
در دوران بارداري قرار گرفتن خانم باردار در پوزيشن رو به بالا (خوابيده به پشت) و خوابيده بر روي شکم ممنوع است.
در اين دوران با کمک همسر خود در وضعيتي قرار بگيريد که طي نزديکي شکم و سينهها متحمل کمترين فشار شود؛ پوزيشن هايي که در دوران بارداري براي زوجين مناسب هستند به شرح زير است:
1- خوابيدن روي پهلو و ورود آلت از پشت به واژن (اندام تناسلي زنانه)
2- خوابيدن روي پهلو و رو در رو
3- زن در بالا و چهره به چهره همسرش
4- زن در بالا و چهره او در مقابل پاهاي همسر
قرار گرفتن زن در بالا به او کمک ميکند تا عمق نفوذ را کنترل کند و شکم و سينهها از ضربه محفوظ بماند.
برقراري رابطه جنسي در پايان بارداري
تحقيقات نشان داده است رابطه جنسي بعد از پايان هفته 38 بارداري، در صورتي که علائم زايمان آغاز نشود، با ترشح اکسي-توسين (هورمون آغاز کننده درد زايمان) موجب تحريک زايمان ميشود.
ملاحظات مهم
1- از تحريک سينه ها و ماساژ شکم بپرهيزيد.
2- درهنگام نزديکي پوزيشن هاي خاص دوران بارداري را رعايت کنيد.
3- پس از کسب اجازه از پزشک يا مامايي که شما را تحت نظر دارد اقدام به نزديکي داشته باشيد.
4- از دميدن هوا به درون واژن (اندام تناسلي زنانه) به طور جدي بپرهيزيد؛ اين عمل با ورود حبابهاي هوا به درون عروق ميتواند به قيمت جان مادر تمام شود.
5- در دوران بارداري آمادگي زن براي برقراري رابطه جنسي در اولويت است؛ و زمان اعلام آمادگي از فردي به فرد ديگر متفاوت است، بنابراين با صبر و درک متقابل اين دوره را با آرامش سپري کنيد.
6- هيچوقت با معده خالي و يا بلافاصله پس از صرف غذا به فعاليت جنسي نپردازيد.
7- در هنگام خستگي از فعاليت جنسي بپرهيزيد.
8- اگر رسيدن به ارگاسم و نزديکي از سوي پزشکتان ممنوع شده است، براي حفظ صميميت و اثبات عشقتان اقدام به ساير فعاليتها کنيد (در آغوش گرفتن، ماساژ (به ويژه ماساژ کمر) بوسيدن و ساير فعاليت هايي که از نظر هر دوي شما لذت بخش است).
9- برخي از زنان پس از نزديکي از درد کمر شکايت ميکنند، ماساژ کمر توسط همسر ميتواند در جهت کاهش درد کمک کننده باشد.
10- بعد از پايان نزديکي ممکن است انقباضاتي در رحم احساس کنيد اين انقباضات آسيبي به جنين نميرساند و موقتي است؛ اما در صورتي که ادامه دار باشد حتما به پزشک خود اطلاع دهيد.
11- اگر طي نزديکي يا بعد از آن با علائمي نظير لکهبيني، خونريزي، احساس نشت مايعي از واژن و دردهاي منظم رحمي مواجه شديد، رابطه جنسي را متوقف و به نزديکترين بيمارستان مراجعه کنيد.
12- در دوران بارداري بهتر است زمان رابطه جنسي کوتاه باشد.
رابطه جنسي در دوران شيردهي
آغاز رابطه جنسي بعد از پايان بارداري چه در افرادي که زايمان طبيعي داشتهاند چه سزارين بهتر است به 6-4 هفته بعد از زايمان موکول شود تا در طي اين مدت اعضاي بدن به حالت عادي برگردند و کليه زخم ها نيز التيام پيدا کنند.
پيش از آغاز رابطه جنسي چه شيردهي از پستان صورت بگيرد يا خير بايد با مشورت متخصصان مامايي يا زنان يک روش مطمئن پيشگيري از بارداري براي خود انتخاب کنيد؛ برقرار نشدن عادت ماهيانه بعد از زايمان به معني باردار نشدن نيست و امکان بارداري در هر زماني در دوره شيردهي وجود دارد.
در دوران شيردهي محدوديتي در وضعيت قرار گرفتن در زمان برقراري رابطه جنسي وجود ندارد اما از قرار گرفتن در وضعيت سجده تا توقف کامل خونريزي خودداري کنيد؛ تحقيقات نشان داده است اين وضعيت براي مادر ميتواند خطرناک باشد.
زمان اعلام آمادگي براي رابطه جنسي بعد از زايمان در افراد مختلف متفاوت است؛ برخي زنان به فاصله کوتاهي بعد از زايمان اين آمادگي را کسب ميکنند و برخي ممکن است تا 6 ماه براي اين امر آماده نباشند؛ بنابراين درک متقابل و دادن فرصت به يکديگر باعث ميشود اين دوره با کمترين چالش سپري شود.
قبل از برقراري رابطه جنسي به بچه شير داده و او را در اتاقي ديگر يا پشت يک پرده قرار دهيد؛ پخش يک موزيک ملايم براي آرامش کودک مؤثر است.
در دوران شيردهي بدليل تغييرات هورموني ممکن است خشکي واژن و مقاربت دردناک ايجاد شود، براي کاهش درد هنگام نزديکي معاشقه قبل از نزديکي را طولانيتر و از يک ژل لوبريکانت يا روغن سويا براي لغزنده شدن واژن استفاده کنيد.
منبع : zendegionline.ir