بزرگنمايي:
چه خبر - تدابير طب سنتي براي کنترل آلرژي فصلي در بهار
بهار، فصل روئيدن سبزيجات و ميوههايي است که تنوع بيشتري نسبت به خوراکيهاي ساير فصول دارند. مصرف اين غذاهاي بهاري، ميتواند بدن انسان را از درون خانهتکاني کند و سلامت را به همراه بياورد.
همزمان با پايان يافتن فصل زمستان و فرا رسيدن بهار، شاهد بروز تغييراتي هستيم که نه تنها محيط اطراف ما را تحت الشعاع خود قرار ميدهد، بلکه بر چگونگي و عملکرد اندامها و دستگاههاي دروني بدنمان نيز موثر است.
بسياري از درمانگران مکاتب درماني طبيعي در جهان به ويژه مکتب طب سنتي ايران بر اين باور هستند که رعايت نکاتي ساده و کاربردي از مجموعه تدابير حفظ سلامت که در کتب و متون قديمي طب سنتي بارها به آن اشاره شده، ميتواند تاثير زيادي بر کنترل تغييرات، بيماريها و اختلالهاي ناشي از جابجايي فصول داشته باشد.
در فصل زمستان، مقدار غذايي که ما مصرف ميکنيم در مقايسه با ساير فصلها کمي بيشتر است. اين اتفاق به اين دليل ميافتد که بدن ما در هواي سرد زمستاني، انرژي بيشتري براي تامين حرارت بدن و مقابله با سرما نياز دارد. بنابراين خوراکيها و غذاي بيشتري در اين فصل مصرف ميشود. افزايش مصرف مواد غذايي، افزايش مواد زائد و غيرضروري را به دنبال دارد. به اين ترتيب که حفرههاي ريز بدن و بافتهاي آن از اين مواد زائد انباشته ميشود و چون افراد در فصل زمستان نسبت به ديگر فصلها کمتر عرق ميکنند، اين مواد زائد، امکان خروج از طريق پوست را پيدا نميکنند، اما به مرور با گرم شدن طبيعت و آغاز فصل بهار اين فضولات منجمد شده در حفرههاي بدني، روان و سيال شده و وارد جريان خون ميشوند. حال اگر اين پاکسازي هدفمند و با کمک شيوههاي طبيعي طب سنتي انجام شود با پاکسازي مواد زائد و سموم از بدن، ميتوان بهار و تابستان کم دردسر و بدون بيماري را سپري کرد.
سه نکتهاي که نميدانيداولا درمانگران طب سنتي ايران بر اين باورند که مصرف سبزيها و گياهان دارويي که در فصل بهار ميرويند، تاثير بسيار زيادي در پاکسازي خون و پيشگيري از ابتلا به انواع بيماريهاي فصل بهار دارد.
ثانيا بر اساس متون طب سنتي ايران، پوشيدن لباسهايي با جنس کتان در فصل بهار، بهترين نوع پوشش از ديدگاه قدما و حکماي اين مکتب است، چرا که اين نوع پارچه به لحاظ مزاج و طبع، سازگاري زيادي با فصل بهار دارد.
ثالثا نوشيدن عرقهاي گياهي به ويژه عرقهايي که از گياهان بهاره مانند شاهتره، کاسني و خرفه تهيه ميشود، در پيشگيري از ابتلا به حساسيتها و آلرژيهاي فصلي توصيه شده است.
پيشگيري از آلرژيهاي بهاري با رژيم غذايي افرادي که عموما با آغاز فصل بهار دچار حساسيتها و آلرژيهاي فصلي ميشوند، با رعايت نکات و تدابيري که در متون طب سنتي ايران به آن اشاره شده، ميتوانند از ابتلا به اين بيماريها در اين فصل پيشگيري کنند. اين افراد با نزديک شدن بهار ميتوانند با رعايت يک رژيم غذايي ساده به مدت سه روز از ابتلا به آلرژيها و حساسيتهاي فصل بهار پيشگيري کنند. اين افراد بايد در اين مدت، تنها از ماءالشعيري که به صورت سنتي و بدون استفاده از مواد شيميايي و نگهدارنده تهيه شده، استفاده کنند و نبايد از ماده غذايي ديگري استفاده کنند. پس از اتمام اين رژيم غذايي سه روزه نيز بيمار بايد از سبزيهاي پخته شده، بدون ادويه و کم حجم به عنوان غذا استفاده کند.
به جاي آب، عرق شاهتره بنوشيدبهترين رژيم غذايي در فصل بهار براي کودکان و تقويت سيستم ايمني و قواي جسمي آنها، خوردن سوپ جو، ماءالشعير طبيعي، چلوگشنيز با گوشت جوجه خروس است. در متون طب سنتي، توصيه شده به کودکان در اين فصل، کمتر گوشت قرمز بدهيم و بيشتر آنها را به خوردن گوشت جوجه خروس که لطيف و زود هضم است و فضولات کمتري در بدن باقي ميگذارد، تشويق کنيم. همچنين توصيه شده در اين فصل به جاي آب، عرق کاسني، عرق خرفه يا عرق شاهتره بنوشيم.
غذاهاي مناسب براي فروردين ماه درمانگران و قدماي طب سنتي در متون طب سنتي ايران از غذاهايي مانند آش، بوراني اسفناج، بوراني شبدر و يونجه، کاهو سکنجبين، سمنو، آش شبدر و قره قروت به عنوان بهترين و سبکترين غذاهاي ايراني که انرژي و ويتامين زياد دارند، براي فصل بهار نام ميبرند. به اعتقاد درمانگران طب سنتي، مصرف اين غذاها موجب پاکسازي خون و تقويت اعصاب و قواي بدن ميشود. از طرفي مصرف حبوبات فصل بهار مانند ماش، نخود فرنگي و جو نيز توسط حکماي طب سنتي ايران توصيه شده است. نوشيدن آب ماست، آب دوغ و ماء الشعير سنتي که افزودنيهاي شيميايي نداشته باشد نيز براي پاکسازي خون و تقويت کبد در فصل بهار بسيار مناسب است.
همچنين در فصل بهار، ورزش معتدل (نه شديد و نه خفيف) توصيه ميشود. ورزش شديد موجب هيجان مواد ساکن در بدن ميشود و ميتواند موجب بروز برخي بيماريها از جمله بثورات پوستي شود، ولي ورزش معتدل ميتواند باعث تحليل مواد و فضولات و دفع آنها از طريق ادرار و مدفوع شود.
تسکين عطسه بهاره با روغن بنفشهدرمانگران طب سنتي براي درمان عطسههاي ناشي از آلرژي و حساسيت فصلي، استفاده از روغن بنفشه و بادام را به بيمارانشان توصيه ميکنند. اين درمانگران به بيمارانشان که از دست عطسههاي بيوقفه کلافه ميشوند، توصيه ميکنند روزي دو بار، يک قطره از روغن بنفشه را درون حفرههاي بيني خود بچکانند. علاوه بر اين با استفاده از همين روغن، پيشاني خود را نيز ماساژ دهند. اين کار موجب ميشود از شدت عطسهها کم و در مواردي نيز به طور کامل برطرف شود. در کنار استفاده از روغن بنفشه، پرهيز غذايي نيز يکي ديگر از راهکارهاي برطرف کردن عطسههاي فصلي است. درمانگران به بيمارانشان توصيه ميکنند از خوردن انواع ادويه، غذاهاي سرخ کردني، شکلات و قهوه در فصل بهار پرهيز کنند و مصرف آنها را به حداقل برسانند.
چرا آلرژي در فصل بهار تشديد مي شود
با تغييراتي که به دليل تغيير شرايط آب و هوايي در آستانه فصل بهار، در طبيعت و بدن انسان به وجود ميآيد، بدن انسان مستعد ابتلا به بيماريهاي مختلف ميشود. علاوه بر اين، عوامل ديگري نيز وجود دارند که موجب بروز بيماريها در آستانه فصل بهار ميشوند. تعطيلات فصل بهار، فرصتي براي خانوادهها به وجود ميآورد که به واسطه آن ميتوانند به شهرها و سرزمينهاي مختلف مسافرت کنند. اين تغيير مکان، استفاده از مواد غذايي در رستورانهاي بين مسير و مصرف تنقلات، خوراکي يا آب غير بهداشتي، همگي از جمله عواملي است که ممکن است علاوه بر علائم تغيير فصل، در ابتلا به بيماريها موثر باشد.
در بهار به چه شهرهايي سفر کنيم؟در متون طب سنتي به اين نکته اشاره شده که در فصل بهار، بهتر است مردم به مناطق و سرزمينهاي معتدل سفر کنند و از سفر کردن به مناطق سرد و گرم پرهيز کنند، چرا که سفر به اين نقاط موجب تشديد فعاليت عوامل بيماري زا و ابتلا به بيماريها ميشود.
از جمله بيماريهايي که در فصل بهار نسبت به فصول ديگر بيشتر ديده ميشود، عبارتند از دملهاي چرکي، بثورات پوستي، خونريزي از بيني، آلرژي، پارگي برخي رگهاي بدن به دليل زيادي خون، مثلا خونريزي از بيني است.
در بهار پيش از آن که راهي سفر شويد، سعي کنيد شهرهاي با آب و هواي معتدل براي مسافرت انتخاب کنيد. شهرهايي که در کوهپايه آنها بتوانيد از گياهان دارويي مانند خرفه، کاسني و ديگر گياهان دارويي صحرايي بهرهمند شويد. در صورتي که با اين گياهان آشنايي نداريد، بهتر است از مردم بومي آن منطقه کمک بگيريد. درمانگران طب سنتي معتقدند نوشيدن روزانه مخلوطي از آب گياهان و سبزيهاي صحرايي در فصل بهار، تاثير بسياري در مقاومسازي بدن و پيشگيري از ابتلا به بيماريهاي فصل بهار دارد.
بنابر اعلام دانشکده طب سنتي دانشگاه علوم پزشکي تهران، درمانگران توصيه ميکنند در اين فصل در صورتي که با خوردن ميوهاي، احساس سنگيني، خشکي دهان و پوست و حتي باد گلو زدن داشتيد، ديگر آن ميوه را مصرف نکنيد. در عوض ميوههايي که به شما انرژي ميدهد و موجب نشاط و سبکي شما ميشوند را مصرف کنيد.
بيشتر بدانيد : 4 نسخه طب سنتي براي کنترل آبريزش بيني
بيشتر بدانيد : ماءالشعير، بهترين انتخاب براي مقابله با آلرژي فصلي
بيشتر بدانيد : خانه تان را ضد آلرژي کنيد
منبع : isna.ir