بزرگنمايي:
چه خبر - خصوصيات و ويژگي هاي ورزش شنا
بنابراين در برنامه هاي تناسب اندام و ريکاوري از آن استفاده ميشود. نوزادان از زماني که جنين بودند درون آب قرار داشتند، پس از نوزادي تا هر سني ميتوان شنا کرد. زنان باردار نيز ميتوانند از ورزش هاي درون آب بهره ببرند.
اصلي ترين ويژگي اين رشتۀ ورزشي اين است که از سنگيني انسان ميکاهد. درون آب مفاصل ديگر تحت فشار نيستند و عضلات فقط در مقابل مقاومت آب کار ميکنند. هم براي تفريح و هم براي مسابقه ميتوان شنا کرد، بنابراين شنا نيازهاي مهم جسمي خصوصاٌ نياز به ورزش را تأمين ميکند. هم زمان و هم شدت شنا قابل تعديل است، به همين علت همۀ افراد با هر سطح توانايي و بنابر ظرفيت هاي خودشان ميتوانند شنا کنند.
فوايد و مضرات
شنا فوايد متعددي براي دستگاه هاي مختلف بدن دارد:
فايده شنا براي دستگاه قلبي عروقي
تمرين طولاني مدت، با ريتم منظم و شدت متوسط باعث سازگاري مناسب با ديگر فعاليت هاي فرد ميشود: تثبيت فشار خون، کاهش فرکانس قلبي هنگام خواب و فعاليت، و افزايش تحمل در انجام فعاليت ها از ديگر فوايد شنا براي سيستم قلبي عروقي به شمار ميآيند.
علاوه بر اين شنا در وضعيت درازکش، به بازگشت خون وريدي به سمت قلب کمک کرده و آن را آسان ميسازد. ديگر لازم نيست براي بازگشت خون از سياهرگ به قلب بر نيروي جاذبۀ زمين غلبه شود.
فايده شنا براي دستگاه تنفسي
شنا باعث تنظيم شدن تنفس ميشود. نفس نفس زدن هنگام انجام کار به تأخير ميافتد. شنا به خاطر رطوبت محيط به افراد مبتلا به آسم توصيه ميشود.
دستگاه محرک
بدن ديگر تحت فشار نيست و سنگيني آن کاهش مييابد بنابراين راحت تر وزن بدن را تحمل ميکند. در نتيجه اين ورزش به افرادي که مفاصل اعضاي پايين تنه شان مشکل دارد، خصوصاٌ مبتلايان به آرتروزکمک ميکند.
شنا تمام ماهيچه هاي بدن را به کار مياندازد
اعضاي بالا تنه و پايين تنه، عضلات شکم، و ماهيچه هايي که ستون فقرات را حفظ ميکنند، از اين دست ماهيچه ها هستند. شنا به افرادي که ستون فقراتشان دچار مشکل است توصيه ميشود زيرا اين ورزش ماهيچه هايي که آنها را حفظ ميکند، تقويت خواهد کرد.
آب در دماي مناسب، مفاصل را نرم ميکند
اين موضوع براي ورزش هاي درون آب صدق ميکند. شنا دربارۀ مسائل رواني، قابل توجه است زيرا باعث آرامش و ريلکسيشن ميشود، خصوصاً بين افراد عصبي و تحريک پذير اثر گذار خواهد بود. علاوه بر اين شنا خستگي جسماني که باعث چرت و خواب آلودگي ميشود را برطرف ميکند.
مضرات شنا
مضرات شنا فقط براي کساني است که مبتلا به بيماري خاصي (ديابت کنترل نشده، صرع، تشنج عضلات، مشکلات تپش قلب) هستند و در نتيجۀ اين بيماري ممکن است هوشياري خود را از دست بدهند. با اين حال يک سري عوارض مقطعي نيز وجود دارند، مانند: عفونت گوش، بيماري هاي شديد گوش و حلق و بيني، سينوزيت، برخي بيماري ها ناي و ريه ها، و برخي بيماري هاي پوستي.
توصيه هاي عملي براي شناگران
تمام توصيه ها در جهت پيشگيري از مهم ترين خطر يعني غرق شدگي هستند. به اين منظور بايد:
از شنا کردن تا سه ساعت بعد از خوردن وعدۀ غذايي زياد و آبدار خودداري کنيد.
اگر مدت زيادي در آفتاب مانده ايد، از وارد شدن ناگهاني به آب سرد خودداري کنيد، علت اين توصيه پيشگيري از شوک دمايي است.
به تدريج وارد آب شويد يا ابتدا گردتان، بعد شکم و قفسه سينه را خيس کنيد.
نگذاريد بيش از حد خسته شويد.
به جريان هايي که از آب رودخانه دور ميشوند، بدبين باشيد.
از تنها شنا کردن، خصوصاً دور شدن از ساحل بپرهيزيد.
محدوديت ها را بشناسيد، ياد بگيريد و آنها را مراعات کنيد.
زير دوش و اطراف استخر دمپايي بپوشيد. (براي جلوگيري از زگيل)
اصلي ترين آسيب هاي شنا
اصلي ترين آسيب ها به غير از غرق شدگي در ارتباط با گوش ها (عفونت گوش)، سينوس ها و دستگاه تنفسي (ناي و ريه) هستند.
قارچ ها در استخرها وجود دارند، اما با دوش گرفتن، قبل و بعد از ورود به استخر، خوب خشک کردن بدن و باقي نماندن با مايو براي مدت طولاني، ميتوان از شر آنها در امان ماند. زگيل هاي کف پا، نيز عموماً زماني ايجاد ميشوند که شما براي تردد در اطراف استخر و زير دوش رفتن، دمپايي به پا نميکنيد.
بيشتر بدانيد : مزيت هاي جسمي و روحي شنا را بشناسيد
بيشتر بدانيد : فوايد شنا براي سلامتي
بيشتر بدانيد : شنا رفتن وضعيت جسميتان را آشکار ميکند
بيشتر بدانيد : چه افرادي نبايد به استخر بروند؟
بيشتر بدانيد : اگر مي خواهيد با شنا لاغر شويد اين نکات تغذيه اي را بدانيد
منبع: سيمرغ