آخرین اخبار

برنامه هاي مناسب کودکان به پيشنهاد مشاور کودک هنر و سلامت

برنامه هاي مناسب کودکان به پيشنهاد مشاور کودک

  بزرگنمايي:

چه خبر - با بچه چي ببينيم، چي نبينيم؟!

چند سالي مي‌شود تلويزيون به يکي از نيازهاي اوليه و اساسي هر خانواده‌اي تبديل شده است و اگر نباشد يا خداي ناکرده خاموش باشد، فقدانش با تمام وجود احساس مي‌شود. تلويزيون کاربردهاي فراواني دارد و به عنوان اولين تفريح شناخته شده در دسترس کودکان به شمار مي‌آيد. به‎ويژه حالا که ديگر از حياط‎‏ بزرگ خانه‌هاي ويلايي و بازي‌هاي گروهي بچه‎ها خبري نيست، تلويزيون و برنامه‌هاي متنوع‌اش به‎عنوان دوست هميشگي کودکان اهميت زيادي دارد.
اين محبوبِ خانواده‎هاي ايراني، نقش مهم و تعيين‎کننده‌اي در تربيت، رشد ذهني و اجتماعي، نوع برخورد و تصوير آينده کودکان دارد بنابراين براي همين بايد به نيازهاي کودک مثل افزايش آگاهي در زمينه‎هاي گوناگون، تشويق به کارهاي خوب با نمايش دادن مهرباني، سخاوت، ترويج و آموزش ارزش‎هاي اجتماعي، معرفي روش‎‏هاي دوست‎يابي و حفظ دوستي، ايجاد حس مسئوليت در کودکان و جلوگيري از رفتار خودخواهانه آن ها پاسخ مناسب بدهد اما آيا واقعا همه برنامه‌هاي تلويزيون در کشورمان به اين نيازها پاسخ مي‌دهند؟ در پرونده امروز، به کمک يک روان‎شناس محتواي چند برنامه تلويزيوني را براي مخاطب کودک بررسي کرده‎ايم.
گفت‎وگو با «هانيه وزيرپناه» مشاور کودک

تماشاي تلويزيون به‎شرط همراهي والدين

وزيرپناه، کارشناس‎ارشد روان‎شناسي تربيتي و متخصص سايکودرام (هنر درماني)، پنج برنامه پرمخاطب تلويزيوني را مرور مي‎کند؛ او با نگاهي مختصر به هر برنامه، توضيح مي‎دهد که براي مخاطب کودک مناسب است يا خير؟

بچه ها خندوانه ببينند؟

چه برنامه‎اي؟ خندوانه
بچه‎ها ببينند؟ ببينند ولي با حضور والدين
خندوانه براي مخاطب بزرگ سال، طراحي و برنامه‎ريزي شده‎است، هرچند سازندگانش مي‎دانند مردم خندوانه را خانوادگي مي‎بينند. برنامه خيلي خوبي است اما وقتي فرض مخاطب بزرگ سال وجود دارد، حرف‎ها و موقعيت‎هاي نامناسب براي کودکان ناگزير است. به همين دليل حتي نشستن کودکان پاي چنين برنامه‎اي که تاثير مثبت آن در روحيه فرد انکارشدني نيست، به حضور والدين نياز دارد. منظورم از همراهي پدرومادرها با کودکان هنگام تماشاي تلويزيون اين است که مثلا اگر کمدين‎ها در اين برنامه شوخي کردند که مناسب بچه ها نبود يا حرف نامربوطي زدند يا کسي را مسخره کردند، لازم است والدين درباره‎اش با فرزندشان حرف بزنند.

خندوانه
خندوانه

بايد يادآوري کنم که خندوانه، برنامه تاثيرگذاري است؛ در برهه‎اي که همه‎جا پر از موج منفي است، انرژي مثبتي را وارد خانه‎ها مي‌کند. خانواده‎ها مي‎خواهند شب‎ها يکي دو ساعتي کنار هم، پاي تلويزيون استراحت کنند و در ميان سريال‎هاي پر از درد و غم، شادي خندوانه غنيمت است.

بچه ها سريال ببينند؟

چه برنامه‎اي؟ سريال‎ها
بچه‎ها ببينند؟ نه
بيشتر سريال‎هايي که اکنون از تلويزيون پخش مي‌شود براي مخاطب کودک افتضاح‎اند و ديدن‎شان حتي کنار بزرگ ترها هم توصيه نمي‎شود. يا موضوع‎شان طلاق، خيانت، دزدي و اختلاس است يا رفتارهاي بدي نشان مي‎دهند؛ در سريال‎هاي کمدي، شخصيت‎ها راحت به هم فحش مي‎دهند و به شوخي يا جدي همديگر را کتک مي‎زنند. اگر گزينه در دسترس بودن اطلاعات و امکانات، وجود نداشت با قاطعيت مي‎گفتيم ديدن سريال‎ها براي بچه‎هاي زير 15سال ممنوع است اما حالا اگر فرزندمان، آن‎ها را در خانه نبيند ممکن است در مدرسه درباره‎شان چيزهايي بشنود؛ پيشنهاد من اين است که پدرومادرها در ساعت پخش سريال‎ها، برنامه سرگرم‏کننده جايگزيني داشته‎باشند.
اگر فرزندتان، درباره سريالي کنجکاو شد مي‎توانيد بگوييد«اگه وقت شد با هم مي‎بينيمش». بازخورد آني والدين هنگام ديدن سريال‎ها هم مثل بقيه برنامه‎هاي بزرگ‌سالانه کمک‎کننده است. اگر پدرومادرها خودشان اصرار به ديدن آن‎ها دارند، در غياب فرزندشان اين کار را بکنند. آموزش‎هاي تصويري مخرب در سنين پايين، با شدتي ته‎نشين مي‎شود که جبرانش زمان و انرژي زيادي مي‎برد.

بچه ها مسابقه برنده باش ببينند؟

چه برنامه‎اي؟ مسابقه برنده باش
بچه‎ها ببينند؟ بدون حضور والدين اشکالي ندارد
برنده ‎باش، برنامه‌اي مخصوص بزرگ سالان است. ديدنش براي بچه‎هاي 6-5 ساله، نه لزومي دارد و نه اصلا جذابيتي اما تفکر اشتباهي در جامعه ما رايج شده‎است که فکر مي‎کنيم بايد از بچه‎ها، دانشمندان همه‎چيزدان بسازيم و از کودکي شروع مي‎کنيم به ياد دادن و ياد دادن. در چنين جوي، بعضي پدرومادرها، فرزندشان را به ديدن برنامه‎هايي مثل برنده‎باش، تشويق مي‎کنند. لازم است از خودمان بپرسيم اطلاعاتي مثل اين‎که رئيس‎جمهور فلان کشور چه کسي است، به چه درد بچه‎ها مي‎خورد؟

مسابقه برنده باش
مسابقه برنده باش

براي آموزش دادن به بچه‎ها، به‎جاي پر کردن ذهن‎شان با اطلاعات عمومي به‎دردنخور مي‎توانيم بازي‎هاي خلاقانه طراحي کنيم. براي کودکان‎ در سن دبستان تا حدود 12سالگي، آموزش اطلاعات عمومي، موضوعيت پيدا مي‎کند. کودکان در اين سن مي‎توانند مسابقه‎هايي مثل برنده‎باش را ببينند؛ البته براساس اشتياق خودشان نه اصرار والدين. چون سوالات اين برنامه، از نوع سوالات بسته است و تا جايي که من ديده‎ام محتواي حساسيت‎برانگيزي هم ندارد و براي ديدنش به حضور والدين نيازي نيست.

بچه ها محله گل‎وبلبل ببينند؟

چه برنامه‎اي؟ محله گل‎وبلبل
بچه‎ها ببينند؟ بله، با نظارت دورادور والدين
بين برنامه‎هاي‎ کودک امروز، «محله گل‎وبلبل» برنامه جالبي است، بار آموزشي دارد و خوشبختانه به شيوه ايراني ساخته شده‎است. اين برنامه، ذهن کودکان را به سمت مفاهيم مثبتي هدايت مي‎کند اما از يک اصل مهم، غفلت کرده و آن «توضيح چرايي» است. بچه‎ها با جمله‎هايي مثل «با دوستت دعوا نکن» يا «دروغ گفتن، بد است» قانع نمي‎شوند و نياز به استدلال دارند. به همين دليل، حتي در برنامه‎اي که براي کودکان ساخته شده‎است هم به حضور والدين نياز داريم؛ با اين تفاوت‎که در برنامه‎هاي بزرگ‌سالانه، واکنش لحظه‎اي پدرومادرها را لازم داريم و اين‎جا حضور والدين بايد از نوع نظارت از راه دور و جلب همفکري کودک باشد.

برنامه «محله گل‎وبلبل»
برنامه «محله گل‎وبلبل»

بچه‎ها بعد از ديدن برنامه‎اي، در فاصله پنج تا 10 روز علايم تاثيرگذاري از آن را نشان مي‎دهند؛ مثلا در رفتارشان مي‎بينيم که از شخصيت کارتوني تقليد مي‎کنند بنابراين اگر هنگام يا بعد از ديدن برنامه‎اي، علايم گنگ يا تاثيرپذيري در فرزندمان ديديم بايد با او درباره‎‎اش گفت‎وگو کنيم و اين گفت‎وگو بهتر است از نوع سوال‎هاي جهت‎دار باشد؛ «چي شد که فلاني اين کار را کرد؟ به نظرت چه حسي داشت؟». توپ را توي زمين خودش مي‎اندازيم و در درگيري ذهني‎اش به او کمک مي‎کنيم.

بچه ها آگهي‎هاي تلويزيوني ببينند؟

چه برنامه‎اي؟ آگهي‎هاي تلويزيوني
بچه‎ها ببينند؟ ببينند ولي با حضور والدين
عناصري مثل موسيقي، استفاده از رنگ و تنوع در آگهي‎هاي تبليغاتي، حتي نوزادها را هم جذب مي‎کند بنابراين علاقه کودکان به ديدن آن‎ها طبيعي است. ويژگي بارز آگهي‎هاي بازرگاني، تشويق به مصرف‎گرايي است هرچند بعضي‎هاي‎شان اين‎روزها پيام‎هاي مثبت رفتاري و اخلاقي را هم منتقل مي‎کنند. جذابيت و گوناگوني‎‎ تبليغات خلاقيت بچه‎ها را درگير مي کند و سوالاتي هم در ذهن آن‎ها شکل ‎مي‌گيرد: «ما چرا اين وسيله رو نداريم؟» و اين سوال، گاهي به اصرار براي داشتن چيزي خاص منجر مي‎شود. پدرومادرها معمولا براي اين‎که فرزندشان را از اين موضوع منصرف کنند، مي‎گويند «پول نداريم» يا «الان نمي‎تونيم بخريمش». ما اجازه نداريم کودکانِ زير هشت‎سال را قاطي زندگي بزرگ سالانه‎مان کنيم. آموزش صرفه‎‎جويي به‎صورت غيرمستقيم به بچه‎ها خوب است اما جملاتي مثل «پول نداريم» بچه را وارد فضاي استرس‎زايي مي‎کند؛ او فکر مي‎کند پس «ما بدبختيم. از خونه‎ مي‎اندازن‎مون بيرون. ما مي‎ميريم»! درعوض والدين مي‎توانند مثلا دربرابر اصرار فرزندشان به داشتن اسباب‎بازي جديد، به او بگويند: «برو اسباب‎بازي‎هات رو بشمار. خب به نظرت کدوم يکي شبيه چيزيه که توي تلويزيون ديدي؟ چرا بايد اون رو داشته‎باشيم؟ چي کار مي‎کنه؟». والدين همچنين به‎دليل مشغله‎هاي فراوان، بعضي وظايف‎شان را فراموش کرده‎اند؛ قبلا پدرومادرها خيلي از اسباب‎بازي‎ها را با کاغذ، چوب و مقوا براي فرزندشان مي‎ساختند. حباب‎سازِ امروزي، همان ظرف آب و مايعي است که با آن حباب درست مي‎کرديم.

بيشتر بدانيد : برنامه‌هاي متنوع تلويزيون براي تابستان كودكان

بيشتر بدانيد : شرمنده، تلويزيون امروز برنامه کودک ندارد!

بيشتر بدانيد : خاله ها و عموها لطفا به کودکان آموزش ايمني جنسي در تلويزيون بدهند!


منبع: روزنامه خراسان



ارسال نظر شما

Protected by FormShield

اخبار خواندنی

چرا اميليا کلارک دو بار تا آستانه مرگ پيش رفت؟! + عکس در بيمارستان

سلبريتي هايي که به بيماري سخت دچار شدند و پيوند اعضا انجام دادند + عکس

5 خواننده اي که خيلي زود از دنيا رفتند! (+عکس)

از عزت الله انتظامي تا خشايار الوند: هنرمنداني که در سال 97 از دنيا رفتند

7 ستاره مشهور که به مشکلات روحي خود اقرار کردند + عکس

سلبريتي هايي که يک بار از دست مرگ فرار کردند!! + عکس

بالاخره دليل اصلي مرگ اسکندر مقدوني کشف شد + عکس

10 چهره مشهوري که از بيماري سرطان مردند (+عکس)

ستاره‌هايي که از بيماري‌هاي کشنده نجات يافتند/ از آنجلينا جولي تا سلنا گومز

برنامه هاي مناسب کودکان به پيشنهاد مشاور کودک

عکس هاي تراژيک از آخرين هنرنمايي بازيگران در فيلم هايشان (قسمت2)

اگر از زندگي نا اميد شده ايد اين فيلم ها را ببينيد + عکس

عکس هاي بازيگران و ستاره هاي مشهور قبل از مرگ! (قسمت2)

از نيکول کيدمن تا ليدي گاگا/ستاره هايي که به عمل زيبايي خود اعتراف کردند!

عکس هاي بازيگران و ستاره هاي مشهور قبل از مرگ! (قسمت3)

بيوگرافي پيام دهکردي و گفت و گو درباره روزهاي سخت بيماري‌اش

آيا پاريس، دختر مايکل جکسون مانند پدرش از دنيا مي رود؟!

رفتارهاي بهداشتي - آرايشي عجيب و چندش آور در طول تاريخ!! + عکس

ستاره هايي که در سن کم و جواني داغدار شدند!

بيماري عجيب و غريب مجيد خراط‌ها چيست؟!

10 ستاره که بيماري سخت و لاعلاج داشتند، اما مشهور شدند + عکس

مونا ليزا تيروئيد داشته؟!/دليل لبخند مرموز موناليزا چيست؟

داستان سلبريتي هايي که از دام اعتياد رها شدند+ تصاوير

سلبريتي هايي که با مصرف مواد مخدر به کام مرگ کشيده شدند + تصاوير

بهترين فيلم هاي ترسناک روانشناسانه قرن 21 + عکس

طلاق‌هاي عاطفي در سينماي ايران

ستاره هاي بالاي 85 سال هاليوود که صحيح و سلامت هستند + عکس

بازيگران بي عيب نيستند/ هاليوودي هايي که جاي زخم دارند + عکس

دليل اصلي مرگ جورج اورول چه بود؟

خواننده هايي که با مشکلات روحي و افسردگي مي جنگند + عکس

اعتراف ماريا کري به اختلال رواني جدي اش + عکس وي با همسر و فرزندانش

تئاتر درماني چيست و چگونه انجام مي پذيرد؟

از اما استون تا دواين جانسون/سلبريتي هايي که از بيماري هاي روحي رنج مي برند

علت حرکات عجيب مژگان صابري در جشنواره فجر 96

هنرمنداني که پس از جراحي زيبايي به هيولا تبديل شدند + تصاوير

درمان بيماري هاي رواني با هنر چگونه امکان پذير است ؟

چرا فرهنگ و هنر ما ستايشگر مرگ و مرگ طلبي ست؟/علل کشش به خودکشي در ايران

صحبت هاي خواندني دنيا فني‌زاده عروسک گردان کلاه قرمزي درباره بيماري اش

ستارگاني كه «اعتياد» را کنار گذاشتند+ تصاوير

شهرت ستارگان عمر آنها را كوتاه مي‌كند!

تقليد از «افسردگي مشاهير» براي رسيدن به مد روز! + نمونه‌ها

بستري دوباره بازيگر زن هاليوود به دليل بيماري روحي

10 اختلال شخصيت: از خودشيفته‌ها تا ضد اجتماعي‌ها

بازيگراني كه هم درد «آنجلينا جولي» هستند + تصاوير

نويسندگان بزرگي که از اختلال رواني رنج مي‌بردند + تصاوير

زن‌هاي معتاد سينماي ايران! + تصاوير

10 ستاره سينما که مرگ دردناکي داشتند

مسعود رايگان و رويا تيموريان؛ برخورد هنرمندان زوج بازيگر با ايدز

پرستو صالحي در تلويزيون: 8سال است از عواقب تزريق لب زجر مي‌کشم! + تصاوير

خودکشي دختران نوجوان ايراني بعد از يک بازي رايانه‌اي