بزرگنمايي:
چه خبر - آيا ميدانيد که چه طور بايد جلوي پيدايش جاي زخم را گرفت؟
چند توصيه براي تان داريم که اجازه ندهد، اين جراحت تبديل به يک جاي زخم زشت و بدشکل بشود.
براي درمان سريعتر و بهتر جاي زخم چه بايد کرد؟
قبل از هر چيز حواستان باشد که زخم را با آب و صابون به خوبي بشوييد. اگر با يک چيز کثيف بريده يا مجروح شده ايد، علاوه بر شستشو، بايد با محلول ضد عفوني کننده، جراحت را ضد عفوني هم بکنيد.
تمام خرده ها مانند شن يا گرد و خاک را از قسمت زخم شده، بيرون بياوريد. اين کار مانع از باقي ماندن جاي زخم و شکل گرفتن، "خالکوبي" ميشود.
با يک پانسمان غير قابل نفوذ و نچسب، و از جنس پلاستيک شفاف، زخم را بپوشانيد. هدف از اين کار چيست؟ اين کار زخم را در رطوبت کافي نگه ميدارد و مانع از شکل گيري جاي زخم ميشود. به هيچ وجه نگذاريد، زخم تان در هواي آزاد خشک شود.
پانسمان را حداقل 48 ساعت سر جايش نگه داريد. اگر زودتر آن را برداريد، سلول هايي که در حال توليد مجدد بوده اند، کنده خواهند شد.
جاي زخم چه طور بهبود مييابد؟
اثر زخم، فرآيند طبيعي بدن ما براي توليد مجدد و بازسازي است. زماني که دِرِم، که زير سطح پوست واقع شده، آسيب ميبيند، بدن فيبرهاي کُلاژن توليد ميکند، کلاژن نوعي پروتئين است. اين پروتئين زخم و اپيدرم را پر ميکند، و اپيدرم (سطح پوست) ميتواند مجدداً خود را بسازد و ترميم شود.
براي کمک کردن به اين فرآيند، کرم هاي کلاژن دار يا اسيد هيالورونيک در داروخانه ها در دسترس هستند، ميتوان اين داروها را روي سطح زخم، زير پانسمان بماليد. اين مواد ترميم دِرِم و در نتيجه اپيدرم را سرعت ميبخشند.
همۀ ما در مقابل زخم ها مثل هم نيستيم...
همۀ ما چند "زخم کاري" داريم که خاطرات کودکي را براي مان زنده ميکنند. آيا ثمرۀ چندين بار زمين خوردن مان هستند؟
پوست هاي جوان، اثر زخم را مشخص تر نمايش ميدهند.
در بين افراد سالخورده، جاي زخم ها کمتر آشکار اند، اما فرآيند التيام زخم در بين آنها کندتر است. حتي احتمال مزمن شدن برخي از جراحت ها هم در ميان آنها وجود دارد.
آسيايي ها يا آفريقايي ها اثر زخم هاي شان آشکارتر است، زيرا تعداد رنگ دانه هاي موجود در پوست آنها بيشتر است و جاي زخم را پر رنگ تر نشان ميدهد.
در قسمت هايي از بدن که اغلب در حرکت هستند، مثل پشت، جاي زخم بزرگتر ميشود زيرا لبه هاي زخم مدام در حال کشيده شدن هستند.
هر چه جراحت تميزتر شود، جاي زخم بهتر بهبود مييابد. جراحتي که به علت سقوط ايجاد شده، بيشتر از يک بريدگي توسط چاقو يا جراحت پس از عمل، اثر باقي خواهد گذاشت.
جاي زخم را چه طور ميتوان کمرنگ کرد؟
به محض ايجاد جراحت، چند اقدام مهم ميتوانند ظاهر نهايي را بهبود ببخشند:
تا زماني که قرمزي روي پوست باقي است، از قرار گرفتن در معرض نور خورشيد اجتناب کنيد. اگر در معرض نور آفتاب قرار بگيريد، جراحت رنگ دانه ها را به خود ميگيرد و رنگي ميشود.
اگر زخم محکم و سخت به نظر ميرسد، براي نرم کردن، ماساژش دهيد.
اگر زخم قوزدار و محدب است، صفحه هاي متراکم شيشه را روي آن بماليد تا صاف شود، اين صفحه ها در داروخانه ها در دسترس هستند. متخصص پوست تان هم ميتواند کرم کورتيزون را براي شما تجويز کند، اين کرم تکثير سلول ها را متوقف ميکند.
آيا ميتوان جاي زخم ها را به طور کلي "ناپديد کرد"؟
روش هاي متعددي براي کاهش جاي زخم، تکامل يافته اند.
در ميان آنها، از تزريق کلاژن براي پر کردن زخم هايي که حفره مانند هستند، و پس از جوش ظاهر ميشوند، ميتوان نام برد. همچنين استفاده از ليزر يا پيلينگ که لايه هاي رويي پوست را برميدارند، از ديگر تکنيک ها محسوب ميشوند. با اين حال به نتيجه اي معجزه آسا اميد نداشته باشيد. ضمناً احتمال بيشتر به چشم آمدن زخم از قبل را هم ناديده نگيريد.
قبل از اينکه وارد هر يک از اين فرآيندهاي گران قيمت بشويد، فوايد و عوارض آن را با هم سبک و سنگين کنيد: آيا واقعآً به آن نياز داريد؟ براي اين که يک زخم آنچه که واقعآً هست بشود و شکل حقيقي خود را نشان دهد، بايد يک سال صبر کنيد.
قبل از هر چيز، يک زخم بسيار زشت ميتواند تا سال هاي سال، ناپيدا بماند! بنابراين اميدوار بمانيد و خود را به صبر و تحمل مجهز کنيد!
بيشتر بدانيد : امگا 3 در چه خوراکي هايي وجود دارد؟
بيشتر بدانيد : امگا3 مفيد براي قلب، مضر براي پروستات!!
بيشتر بدانيد : تاثير فوق العاده امگا3 بر بدن
بيشتر بدانيد : درباره امگا 3 چه مي دانيد؟
منبع: سيمرغ