بزرگنمايي:
چه خبر - نمايش "چشم در برابر چشم" و ماجراي اسيدپاشي
در نمايش «چشم در برابر چشم » ، تئاتري برگرفته از کتاب آمنه بهرامي ،قصد قضاوت نيست بلکه درد را همانگونه که در جامعه اتفاق افتاد با زبان هنر در قالب تئاتر به صحنه آورده اند.نمايشي به کارگرداني نازنين سهامي زاده که از 4 تيرماه اجراي خود را با زنگ افتتاحي که توسط بهاره رهنما نواخته شد در فرهنگسراي نياوران آغاز کرد .
نمايش «چشم در برابر چشم» از عصر پنجشنبه 4 تيرماه اجراي خود را در فرهنگسراي نياوران آغاز کرده است. نمايشي مستند با سه بازيگر زن که هر کدام روايتي بسيار تلخ از زندگي کارآکترهايي واقعي که در زندگي حقيقي ، دردي سوزناک را مستندوار تجربه کرده اند براي تماشاگران بازي مي کنند.
درادامه اين گزارش پاي سخنان سه زن مي نشينيم ،اول کارگردان ، دوم حامي نمايش و افتتاح کننده آن و سوم يکي از قربانياني که در اثر چنين جنايت سوزناکي زندگيش سوخته است .
واکنش ما به اسيدپاشي نبايد در حد تيتر روزنامه ها باقي بماند
نازنين سهامي زاده کارگردان اين اثر نمايشي درباره اولين تجربه کارگرداني اش گفت: «با همه سختي ها دلچسب بود» اين خلاصه ترين جمله اي است که درباره تجربه کارگرداني تئاتر مي توانم بگويم. نمايشنامه اي را براي اجرا انتخاب کرده بوديم که دردناک و تلخ بود. مستند بودن اين وقايع کار را براي ما سخت مي کرد. بايد طوري کارگرداني مي کردم که به متن و واقعيت داستان وفادار مي ماندم و در نهايت کاري را بر صحنه ببرم که بتوانم در حد توان عمق فاجعه و اثرات منفي جبران ناپذير اسيدپاشي در جامعه را نشان دهم.
وي افزود: جامعه هنري در برابر اتفاقات اجتماعي که در حد گسترده در کشور جريان ساز و براي افکار عمومي مهم است مسوول و متعهد است. همه ما به نوعي بايد در قالب هاي مختلف هنري بتوانيم حرف دل قربانيان حوادث اجتماعي اين چنيني را بزنيم نبايد واکنش هاي ما در حد تيتر هاي خبري روزنامه ها باقي بماند بدون اينکه هيچ اثر مثبتي در اجتماع داشته باشيم من به شخصه توقع واکنش هاي بيشتر و موثرتري را از همکارانم نسبت به اتفاقات اسيدپاشي داشتم چه در تئاتر و چه در حوزه هاي ديگر. ما بايد با زبان هنر بگوييم که اسيدپاشي جدا از درد جسمي که بر قربانيان اين حوادث مي گذارد آنقدر عميق و دردناک است که هيچ چيزي نمي تواند جبران سلامتي روحي و جسمي را بکند که کساني مثل آمنه بهرامي آن را از دست داده اند.
سهامي زاده در پايان گفت: از آمنه بهرامي عزيز براي تمام لحظاتي که در طول تمرين اين نمايش کنار ما و بازيگران بود ممنونم. بازيگران اين اثر براي همزادپنداري و نزديکي بيشتر با قربانيان حوادث اسيدپاشي فقط به متن نمايشنامه اکتفا نکردند و خودشان با تحقيقات ميداني و جلسات متعدد با آمنه و امثال او سعي کردند بار مسووليتي که با پذيرش اين نقش به دوش گرفتند را به درستي به مخاطب هنگام اجرا منتقل کنند. ما در «چشم برابر چشم» تمام سعي مان را کرديم که قاضي نباشيم، قضاوت نکنيم فقط روايت گر يک فاجعه اجتماعي بوديم که در زمان اجرا و بعد از پايان آن همه چيز را به مخاطب سپرديم که بعد از خاموش شدن چراغ هاي سالن نمايش با خود فکر کند که چقدر در کمک به اين قربانيان خشونت هاي اجتماعي به عنوان يک شهروند مسوول گام برداشته است.
اتفاقي که براي آمنه بهرامي رخ داد را حق نداريم فراموش کنيم
بهاره رهنما بازيگر سينما، تئاتر و تلويزيون که زنگ افتتاح نمايش «چشم در برابر چشم» را نواخت درباره اجراي آثار اين چنيني گفت: تئاتر اجتماعي و مستند مي تواند جايگاه خوبي در عرصه نمايش کشور ما داشته باشد و اينکه هنرمندان جوان با حساسيت دغدغه و تعهد به حوادث تلخ اجتماع خود در قالب هنر مي پردازند براي همه ما اميدوار کننده است و نويد آينده اي روشن در عرصه نمايش را مي دهد که عناصر تشکيل دهنده آن جواناني هستند که به درد جامعه واکنش نشان مي دهند و مي خواهند حرف خود را در زبان هنر به مخاطبان بزنند.
اتفاقاتي که براي آمنه بهرامي افتاد هرگز نبايد فراموش شود همانطور که مي دانيد متاسفانه ما هنوز هم اين خشونت هاي اجتماعي را شاهد هستيم و اين چيزي نيست که به راحتي بتواند از ذهن مردم پاک شود. نمايش «چشم در برابر چشم» تنها يکي از آثار هنري است که هر هنرمند در واکنش به اين حوادث تلخ اجتماعي توانسته نشان دهد. همه مي دانيم که زبان هنر با توجه به جهاني بودن و همه شنود بودنش مي تواند حرف هايي را بزند که بسياري از مواقع نمي توانيم آن ها را با زبان ساده روايت کنيم اما سلاح فرهنگ و هنر ابزار قدرتمندي در دست ماست که با استفاده از آن مي توانيم ذهن مخاطبان را در برابر اين خشونت هاي اجتماعي آگاه کنيم و کاري کنيم که همه بعد از ديدن اين آثار هنري با وجداني بيدار و آگاه بتوانند گامي در جهت رفع و کم رنگ شدن اين حوادث دردناک اجتماعي بردارند.
رهنما در پايان گفت: اميدوارم جواناني مثل نازنين سهامي زاده در عرصه هنر هر روز بيشتر شوند و بتوانند با قلم، نگاه هنري و تعهد هنرمندانه خود حرف دل قربانيان بازمانده از حوادث تلخ اجتماعي را بزنند و بتوانند دين خود را به جامعه و کشور خود ادا کنند.
و در پايان آمنه بهرامي-يکي از قربانيان اسيدپاشي که اين نمايش بر گرفته از کتاب او که تاثير گرفته از زندگي حقيقي اين دختر جوان است برصحنه رفته است به دليل اينکه هم اکنون در کشور اسپانيا همچنان در پس سال ها از زمان وقوع اين جنايت سوزناک تحت درمان پزشکي است با ارسال پيام صوتي خطاب به تماشاگران اينگونه گفت :
«اميدوارم با ديدن نمايشي که بر اساس زندگي من روي صحنه ميرود کمي به فکر برويم و روزي برسد که هر يک از ما خوب زندگي کنيم و ديگر شاهد آسيبهاي اجتماعي نظير اسيدپاشي نباشيم.
اميدوارم انسانهاي شايستهاي باشيم که اجتماع شايستهاي را به وجود آوريم و بتوانيم با امنيت بيشتر زندگي کنيم. با ديدن اين نمايش قدر سلامتي خود را بيشتر بدانيد و به اين نکته توجه کنيد که آسيبرساندن به يک همنوع دردناک است.
به خاطر اين نمايش از کارگردان تشکر ميکنم چون وقتي کار را ديدم متوجه شدم لحظه به لحظه اين نمايشنامه براساس گفتههاي خودم روي صحنه رفته و از اينکه گروه موفق شد نمايش را اجرا کند، خوشحالم.نمايش «چشم در برابر چشم» سه روايت از زندگي آمنه بهرامي يکي از قربانيان اسيدپاشي است.»
و درادامه نمايش آغاز شد و اجراي آن در عصرهاي تيرماه در فرهنگسراي نياوران ادامه دارد . و اما آمنه اين روزها منتظر است شايد عمل چشمم درصدي از بينايي اش را باز گرداند.
منبع : bornanews.com