بزرگنمايي:
چه خبر - جشنواره موسيقي فجر با حاشيه ها و انتقادات فراوان به پايان رسيد
سي و چهارمين جشنواره موسيقي فجر در حالي امروز به ايستگاه پاياني خود ميرسد که در طول برگزاري با حواشي بسياري همراه شد و انتقادات بسياري را متوجه خود ديد. از انتقادات تند خوانندگان و هنرمندان فعال در حوزه موسيقي گرفته تا رويهاي که دبيران اين جشنواره از ابتدا دنبال کردند که به موجب آن گلايه هاي بسياري از اين جشنواره مطرح شد و تعدادي از خوانندگان نيز از حضور در اين رويداد انصراف دادند. همچنين بسياري از نقش کمرنگ هنرمندان زن حوزه موسيقي در اين جشنواره انتقاد داشتند مسئلهاي که پاسخ درستي نيز از سوي برگزارکنندگان دريافت نکرد. همچنين جاي خالي هنرمندان برجسته حوزه موسيقي در بخش هاي مختلف اين جشنواره نيز از نکات قابل تاملي بود که از نظر کيفيت اجراها به شدت به چشم آمد، مسئلهاي که بيشتر ناشي از انتخاب هاي نادرست برگزارکنندگان بود.
انتقاد چهرههاي هنري از جشنواره موسيقي فجر
از مهم ترين مسايلي که در جشنواره سي و چهارم شاهد آن بوديم انتقادات هنرمندان برجسته و سرشناس حوزه موسيقي از اين روند برگزاري اين رويداد بود، پرسروصداترين نمونه اين انتقادات به رضا صادقي خواننده مطرح پاپ باز ميگردد که از رويه برگزار کنندگان جشنواره موسيقي فجر به شدت انتقاد کرده است.
رضا صادقي در گفت و گويي، درباره جشنواره موسيقي فجر اين چنين ميگويد:
«ما جشنواره موسيقي فجر نداريم! ما جشنواره فيلم فجر داريم و براي اينکه خالي از عريضه نماند، يک چيزي هم هست به اسم جشنواره موسيقي فجر. جشنواره فيلم فجر و جشنواره موسيقي فجر اصلا قابل قياس نيستند. دوستان من در بخش سينما، فارغ از اسمها، مردهبادها و زندهبادها، دور هم بودنشان را غنيمت شمردند و هنر و افکار هنريشان را در قالب فستيوالي به عنوان جشنواره فيلم فجر ارائه دادند ولي در جهانبيني موسيقي بهطور کل يک برنامهريزي عام وجود ندارد.»
او با انتقاد از حضور کمرنگ زنان در جشنواره موسيقي فجر بيان کرد:
«چهجور جشنواره موسيقي فجري است که فقط آقايان در آن هستند؟ يعني خانمها هيچ هنري در اين بخش ندارند و نميتوانند در اين بخش هيچ رقابتي کنند؟ اگر اين را هم کنار بگذاريم به همان حرف اولم باز ميگردم. ما چيزي به اسم جشنواره موسيقي فجر نداريم! يک اتفاق عليالسويه خيلي باري به هر جهت است که ميتواند هم نباشد، يعني الزامي به بودنش نيست.»
اما اين انتقاد صادقي پيشتر نيز سابقه داشت، عملکرد برگزار کنندگان جشنواره موسيقي فجر آنقدر مورد انتقاد اهالي موسيقي قرار گرفته بود که در نخستين روزهاي برگزاري جشنواره و پس از نشست خبري اين رويداد هنري، حسين عليشاپور خواننده موسيقي ايراني با نوشتن يادداشتي به صحبتهاي دبير اجرايي جشنواره موسيقي فجر واکنش نشان داده بود.
او با انتقاد از سخنان شهرام صارمي دبير اجرايي جشنواره موسيقي فجر نوشته بود:
«جشنواره موسيقي فجر، مراسم جايزه گرمي نيست. صدالبته به عنوان يک ايراني، آرزوي قلبي دارم که در ايران ما نيز جايزهاي به بلنداي نام و به جهانگيري گرمي داشته باشيم. ان شالله که ممکن خواهد شد. اگر عزيزان راه بيندازند و آن اعتبار را داشته باشد، بنده شخصا نظافت سالنهاي اجرا را با افتخار انجام ميدهم.»
پس از آن نيز در ايام برگزاري جشنواره موسيقي فجر و پس از انصراف پوريا اخواص از حضور در اين رويداد موسيقايي، امير اثني عشري خواننده، از سياست هاي به کار گرفته شده در اين دوره جشنواره موسيقي فجر انتقاد کرد.
او درباره رويه جشنواره مبني بر امکان حضور يک خواننده تنها در يک گروه حاضر در اين رويداد، نوشت:
«سوال من اين است که اين چه جشنوارهاي است که بر سر اصول اعلامي خود نميماند!؟ و وقتي معيارهاي واضح اعلامي در کالبد جشنواره، اين گونه به خوش آمدشان تغيير ميکند، ببيند معيارهاي کيفي انتخاب گروهها تا چه اندازه ميتواند انعطاف داشته باشد! همه اينها مرا بر آن داشت که با توافق اعضاي گروه انصراف خود را از شرکت در جشنواره شيراز اعلام نمايم و همچون گذشته چشم به همت خود بدوزم که اگر شمعي از موسيقي ايراني روشن است، آتشش را از دل سوزان اهل هنر دارد، نه منت و لطف «گاه هست و گاه نيست» آنان که هنوز تکليفشان با موسيقي روشن نيست.»
آنها که انصراف دادند
از ديگر نکات جالب توجه سي و چهارمين دوره جشنواره موسيقي فجر، انصراف خوانندگان و پاسخ روابط عمومي جشنواره به نامه اين هنرمندان بود.
پيش از آغاز جشنواره موسيقي فجر، پوريا اخواص (خواننده موسيقي ايراني) در قالب نامهاي سرگشاده از حضور در سي و چهارمين جشنواره موسيقي فجر انصراف داد. او در نامه خود تاکيد کرده بود که از برگزارکنندگان جشنواره موسيقي انتظار مي رود که رفتار و منش حرفهاي داشته باشند.
مدتي کوتاه پس از اين ماجرا امير اثني عشري نيز با انتشار نامه اي از حضور در اين رويداد هنري انصراف داد و از رويه برگزارکنندگان جشنواره موسيقي انتقاد کرد.
استفاده عجيب از آثار دبير هنري جشنواره توسط حاضران
يکي ديگر از مسايل مورد نقد جشنواره که بسيار هم با واکنش هاي منفي همراه شد، استفاده تعدادي از گروههاي داخلي و خارجي شرکتکننده در سي و چهارمين جشنواره موسيقي فجر از آثار شاهين فرهت دبير هنري اين رويداد بود.
استفاده از آثار فرهت يکي از نکات قابل توجهي بود که موجب بروز شائبههايي براي جشنواره موسيقي فجر شد و به همين دليل هم تعدادي از منتقدان و تماشاگران هميشگي جشنواره از اين دوره با نام جشنواره موسيقي شاهين فرهت ياد ميکردند.
بيشتر بدانيد : پوشش نامتعارف و حرکت جنجالي نوازنده زن در جشنواره موسيقي فجر + عکس
بيشتر بدانيد : جدول اجراهاي سي و چهارمين جشنواره موسيقي فجر منتشر شد
بيشتر بدانيد : جشنواره فجر
منبع: khabaronline.ir