بزرگنمايي:
چه خبر - بيماري هاي پوستي شايع در مسافرت
پس از يک سال کار و تلاش مستمر روزانه، روزهاي تعطيلات نوروز فرصت فراغت مناسبي براي همه هموطنان عزيز جهت استراحت و تفريحهاي متنوع و سفرهاي نوروزي و تغيير سبک زندگي ميباشد.
لذا افراد با شرايط محيطي جديدي مواجه خواهند شد که شامل آب و هوا و شرايط جوي جديد، سکونت در مکانهاي جديد مانند هتلها، اقامتگاهها و يا کمپ و چادرهاي سفري و نيز تغيير سبک تغديه و پوشش ميباشد که به نوبه خود ممکن است بيماريهاي پوستي خاصي را در فرد ايجاد کند که در اين مقاله به بخشي از شايعترينهاي آنها به اختصار اشاره ميکنيم.
بيماري هاي پوستي : سالک
سالك در کشور ما در مناطق خاصي مانند استان اصفهان، کرمان و خوزستان بصورت شايع وجود دارد.عامل انگلي بيماري سالک توسط نيش يک پشه ريز به نام پشه خاکي منتقل ميشود. معمولا اين پشه در هنگام غروب و شب فعاليت داشته و در طول روز در محلهاي تاريک و مرطوب مخفي ميشود.
مسافرت به مناطق با شيوع بالاي اين بيماري و بخصوص گذراندن شب در چادرها يا محلهايي که فرد محافظت کافي از نيش پشه را نداشته باشد، فرد را در معرض ابتلا به بيماري سالک قرار خواهد داد.
علائم سالک حدود 2-6 ماه پس از گزش پشه به صورت ضايعات قرمز و برجسته و زخمي و مترشحه در محل گزش ظاهر ميشود که همواره پس از بهبودي اسکار بجاي ميگذارد.
توصيه جهت جلوگيري از عدم ابتلا به سالک، پوشاندن قسمتهاي باز بدن،اجتناب از رفتن به مكانهاي آلوده و يا تا حد امكان ترك محل قبل از غروب آفتاب و استفاده از پشهبند به خصوص پشهبندهاي آغشته به سم ميباشد.
بيماري پوستي : گال
گال يا جرب يك بيماري عفوني همراه با خارش و واگيردار است که عامل آن بندپايي از گروه مايتها به نام علميSarcoptes scabiei ميباشد. اين عامل انگلي در زير پوست تونلهايي حفر ميکند که در آن تخمريزي کرده واز ميزبان تغذيه ميکند.
علايم بيماري شامل خارش شديد بخصوص شبها و ضايعات قرمز و خارشدار در مناطق مختلف بدن مثل لاي انگشتان دست، مچ دستها، آرنج و زير بغل و سينهها و ناف ميباشد.
راههاي انتقال بيماري از طريق تماس با افراد آلوده، استفاده از ملافههاي مشترک و لباسهاي آلوده ميباشد که اين سرايت در مكانهايي كه افراد در رفتوآمد هستند مانند مسافرخانهها، هتلها، سربازخانهها، مدارس و بيمارستانها بيشتر ميباشد.
راههاي پيشگيري از بيماري شامل عدم استراحت در محيطهاي غيربهداشتي و رعايت بهداشت فردي و نظافت روزانه ميباشد. بايستي افراد آلوده شناخته شده و از سايرين جدا شده و درمان شوند. لباسهاي زير و ملافهها بايد با آب داغ شسته و اتوکشي شود.
بيماري پوستي : گزش حشره بند يا دراکولا
بند يا دراکولا نامي است که به حشره اي از خانواده سوسکها به نام علمي Paederus در استان گيلان و مازندران داده ميشود. بر خلاف تصورعام اين حشره نيش نميزند بلکه فشار دادن يا له کردن آن روي پوست سبب آزاد شدن مادهاي بنام پدرين از بدن حشره ميشود که سبب التهاب پوستي تاولي (درماتيت) پس از 12-24 ساعت ميشود.
ضايعات پوستي معمولا در مناطق باز و بدون محافط بدن مانند گردن رخ ميدهند. اين حشره جثه کمي بزرگتر از مورچه داشته، ظاهري کشيده و باريک دارد و قادر به پرواز و حرکت سريع است. معمولا در اوايل صبح و نزديک غروب فعاليت داشته و به نورهاي مصنوعي مانند فلورسنت تمايل دارد.
جهت پيشگيري از ابتلا به اين بيماري ضروري است از توري و پشهبند در محل خواب استفاده شود. تا حد امکان تعداد لامپهاي روشن در شب کاهش يابد.
درصورت کمپينگ در محل نصب چادر علفهاي هرز و گياهان پوسيده پاکسازي شده و در صورت پهن کردن لباسها در محيط باز در زمان جمع کردن البسه بطور کامل تکان داده و قبل از پوشيدن بهدقت بررسي شوند تا حشره از طريق لباس با بدن تماس پيدا نکند. در صورت مواجهه پوست با اين حشره آن را از سطح پوست پرانده و مناطق آلوده با آب و صابون بطور کامل شسته شوند.
بيماري پوستي : اگزماي دست
همه ساله در ايام نوروز عده زيادي از خانمهاي خانه دار به دليل شستشوي زياد و خانه تکاني عيد دچار خشکي پوست و اگزماي تحريکي دست ميشوند.
استفاده مکرراز شويندههايي مثل وايتکس و پاککنندههاي قليايي بدليل از بين بردن لايه چربي محافظ پوست فرد را در معرض بيشتر و نفوذ عوامل مضر و حساسيتزا (آلرژن) قرار ميدهند؛ که بدنبال آن پوست دستها دچار التهاب، قرمزي، پوسته پوسته شدن، ترک خوردن و خارش و خشکي ميشود.
توصيههاي لازم جهت جلوگيري از تشديد اگزماي دست شامل پوشيدن دستکش نخي در طول روز و پوشيدن دستکش لاستيکي روي آن در زمان کار و شستوشو با آب و مواد شوينده و مصرف مکرر مرطوبکنندهها پس از خشک کردن دستها بعد از تماس با آب ميباشند. همچنين ضروري است در زمان گردگيري و پاک کردن سبزي و گوشت و ماهي نيز فرد از دستکش استفاده کند.
نکته مهم آن است که پوشيدن دستکشهاي سوراخ از نپوشيدن آن وضعيت را بدتر ميکند و دستکشهاي فرسوده بايستي دور ريخته شوند. نيز در زمان شستشو و تماس طولاني با آب بهتر است که حلقه و انگشتر از دست خارج شوند؛ چرا که رطوبت و صابون در زير آن جمع شده و سبب آزرده شدن پوست ميشود.
بيماري پوستي : آفتاب سوختگي
مسافرت به مناطق گرمسيري و ساحلي فرد را در معرض تابش مستقيم نور خورشيد قرار ميدهد که در صورت عدم محافظت پوست مشکلاتي از جمله آفتاب سوختگي و حساسيت به نور را در فرد ايجاد ميکند. اشعه ماورا بنفش خورشيد بخش مضر تشعشع آفتاب ميباشد که علت اکثر آسيبهاي پوستي است.
اشعه ماورا بنفش خورشيد ميتواند سبب برنزه شدن پوست شود اما در عين حال فرد را دچار عارضه کوتاهمدت آفتاب سوختگي و قرمزي پوست و عوارض دراز مدت پيري پوست و سرطانهاي پوست ميکند. بيشترين مواجهه با آن در ساعات 9 صبح تا 3 بعدازظهر ميباشد و ميزان آن از طريق بازتاب از سطح شن و ماسه ساحلي 15-30 درصد افزايش مييابد.
توصيه لازم به افرادي که به اين مناطق سفر ميکنند آن است که 15-20 دقيقه قبل از مواجهه با آفتاب از ميزان قابل توجهي کرم ضد آفتاب مناسب با SPF حداقل 30، روي صورت و مناطق غير پوشيده بدن استفاده کنند و هر 2-3 ساعت يک بار و همچنين پس از شنا و تعريق آن را تکرار نمايند.
ترجيحا از کلاه لبهدار و عينک آفتابي جهت محافظت از چشم و پوست صورت استفاده کنند و تا آنجا که ممکن است در معرض نور مستقيم آفتاب قرار نگرفته و در سايه و زير سايهبان باشند.
منبع : zendegionline.ir