بزرگنمايي:
چه خبر - آلودگي هوا و تاثير آن بر قسمت هاي مختلف بدن
پزشکان برمبناي تحقيقات صورت گرفته معتقدند که آلايندههاي موجود در هوا بهطور مستقيم بر سلامتي افراد تأثير ميگذارد و عوارضي ايجاد ميکند که تا ساليان طولاني گريبانگير آنها ميشود.
طبق نتايج تحقيقات سازمانهاي بينالمللي، آلودگيها بهويژه آلودگي هوا در بروز انواع بيماريهاي غيرواگير و در مواردي صعبالعلاج مانند سرطانها نقش موثري دارد.
علاوهبر اين، بهگفته متخصصان و دستاندرکاران بهداشت و سلامت جامعه، پديده آلودگي هوا بر دستگاههاي داخلي بدن همچون دستگاه قلبي و عروقي و تنفسي و همچنين اندامهاي خارجي مانند چشم و پوست که بهطور مستقيم در معرض آلودگي هوا قرار ميگيرند، اثرات مخربي دارد.
آلودگي هوا و سرطان
بهگفته دکتر محمد اسماعيل اکبري، رئيس مرکز تحقيقات سرطان، آلودگي هوا عامل بروز سرطان است؛ سازمان بهداشت جهاني در اکتبر سال ٢٠٠٦ پس از ١٥سال تحقيقات اعلام کرد که آلودگي هوا در بروز سرطان موثر است.
مشکل کنوني آلودگي هوا در ايران وجود ذرات معلق هوا است که يکي از عوامل ايجاد کننده آن مصرف سوخت غيراستاندارد در خودروها و نيروگاهها است.
طبق نتايج يکي از مطالعات صورت گرفته در ايران روي افراد شاغل در چهارراهها که ساعاتي از عمر خود را در اين مکانها ميگذرانند، مشخص شده که حتي برخي ژنهاي اين افراد به دليل آلودگي هوا تغيير يافته و حتي خلقيات آنها نيز تغيير کرده است.
بهطورکلي ٥ مورد بهعنوان عامل بروز ٨٩درصد از مرگ و ميرها در ايران شناخته شده است که به ترتيب شامل بيماريهاي قلبي - عروقي، حوادث (تصادفات رانندگي، غرق شدگي و سوختگيها)، سرطانها، بيماريهاي هنگام تولد و بيماريهاي ريوي است که بر اين اساس يکي از علل بروز درصد بالايي از مرگ و ميرها بيماريهاي ريوي است که تعداد قابل توجهي از آن بر اثر آلودگيهاي هوا بروز ميکند.
ميزان مرگومير ناشي از سرطان
بهگفته دکتر علي قنبري مطلق، رئيس اداره سرطان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي براساس آمار اعلام شده، ٧٢,٣ نفر از هر ١٠٠هزار نفر جمعيت مردان جهان و ٧٩ نفر از هر ١٠٠هزار نفر جمعيت زنان در جهان سالانه به سرطان مبتلا ميشوند. ميزان بروز سرطان در ايران نيز بين هر ١٠٠هزار جمعيت مردان ١٢٣ نفر و در هر ١٠٠هزار نفر زنان ١٣٢ نفر است.
ميزان مرگومير ناشي از سرطان نيز روبه افزايش است و به طورکلي ١٢درصد از کل علل مرگومير در زنان و مردان در جهان به علت سرطان است. ميزان٦,٧ميليون نفر در سال ٢٠٠٨ بر اثر ابتلا به سرطان جان خود را از دست دادهاند و اين ميزان در سال ٢٠١٢ به ٨.٢ ميليون نفر رسيد.
١٤درصد مرگوميرها در ايران به دليل سرطان اتفاق ميافتد اين درحالي است که اين آمار در جهان ١٢درصد است.
همچنين به گفته دکتر مسعود اسلامي، دبير انجمن آترو اسکلروز ايران (تصلب شرايين)، براساس آمار مرگ ناشي از آلودگي هوا در سال ١٣٩١ در تهران با سقوط هواپيماي مسافري در هر هفته برابري ميکند؛ در اين سال بين ٢هزار و ٤٠٠ تا ٤هزار و ٨٠٠ نفر بر اثر آلودگي هوا فوت کردهاند.
در رابطه با تاثيرات ژنتيکي آلودگي هوا در دوران جنيني مطالعات زيادي صورت نگرفته اما مطالعات نشان داده است آلودگي هوا ميتواند ژن مسئول بيماري اوتيسم را فعال کند و سبب بروز اين بيماري در افراد شود. به همين دليل در سالهاي اخير شاهد افزايش ابتلاي کودکان به بيماري اوتيسم ناشي از آلودگي هوا بودهايم.
عوارض قلبي ناشي از آلودگي هوا به صورت تنگي عروق کرونر، سکتههاي قلبي، نارساييهاي قلبي و تشديد ضربان بروز ميکند که در مواردي ميتواند منجر به مرگ شود.
آلودگي هوا و بيماريهاي قلبي - عروقي
آلودگي هوا بر دستگاه قلبي - عروقي همچون ساير دستگاههاي داخلي بدن اثرات مخرب کوتاه و درازمدتي دارد بهگونهاي که به گفته پزشکان و محققان گاهي احتمال بروز بيماريهاي قلبي را تا چند برابر افزايش ميدهد.
آلودگي هوا و ذرات ريز کمتر از ٢,٥ ميکرون قادرند با برهم زدن نظم عملکرد قلب، موجب بروز ضربانهاي نابه جا و ايجاد اختلال در ضربان قلب شوند.
بهگفته دکتر مسعود قاسمي، رئيس انجمن آتروسکلروز، آلودگي هوا سبب افزايش احتمال بروز سکتههاي قلبي تا ٤ برابر در افراد ميشود و اين احتمال دستکم تا ٢ هفته پس از پايان آلودگي هوا به قوت خود باقي خواهد ماند.
آلودگي هوا و دستگاه تنفسي
ساير دستگاههاي بدن انسان نيز از طريق سيستم تنفسي آلودگيها را وارد ريه ميکنند و بهطور مستقيم عامل انتقال اين ذرات و آلودگي به جريان خون ميشوند که براي سلامتي بسيار مضر است.
دستگاه تنفسي که با ذرات معلق در هوا ارتباط مستقيم دارد، نخستين مرکز تماس با آلودگيهاي مرتبط با هوا به شمار ميرود. آلودگي هوا ميتواند سبب تشديد بيماريهاي تنفسي در افراد مبتلا يا ايجاد برخي بيماريهاي تنفسي در افراد سالم جامعه شود.
در زمان آلودگي هوا ساختار گرده گياهان معلق در هوا که در شرايط عادي آلرژيزا نيستند، ممکن است، تغيير يابد و آلرژيزا شود؛ در اين شرايط افرادي که آلرژي نداشتهاند نيز ممکن است به دليل تغيير ساختار گردهها نسبت به آنها آلرژي پيدا کنند.
بهگفته دکتر دلآرا بابايي فوق تخصص آلرژي و ايمونولوژي باليني و عضو هيأت علمي دانشگاه علومپزشکي شهيد بهشتي، براساس نتايج تحقيق انجمن آسم و آلرژي ايران، ٣٥درصد کودکان در کلانشهر تهران داراي علايم بيماري آسم هستند.
به دليل اينکه ساکنان شهر بيشترين عمر روزانه خود را در محيطهاي سرپوشيده ميگذرانند و از سوي ديگر غلظت آلودگي هوا در محيطهاي سرپوشيده در شرايط آلودگي هوا نسبت به محيطهاي باز به دليل نبود جريان هوا و تهويه مناسب، بيشتر است، علايم مشکلات تنفسي اين افراد افزايش مييابد.
براساس آخرين مطالعات در مورد وضع ابتلا به بيماري آسم در جهان که در سال ٢٠٠٨ انجام شده است، آسمهاي آلرژيک روز به روز در سراسر دنيا بهويژه در کشورهاي توسعهيافته و درحال توسعه روبه افزايش است؛ بر اين اساس حدود ١٠ تا ١٥درصد کودکان ١٠ تا ١٥ ساله ايراني دچار علايم شروع آسم هستند و در سنين پايينتر حدود ١٣درصد اين علايم را دارند.
آلودگي هوا و چشمها
چشمها ازجمله اندامهاي خارجي بدن است که در زمان آلودگي هوا در معرض مستقيم با ذرات آلاينده قرار ميگيرد و دچار مشکلات زيادي همچون سوزش و آبريزش ميشود. بهگفته دکتر احمد سلامت راد جراح و فوقتخصص قرنيه، آلودگي هوا عارضه خطرناکي براي اجزاي داخلي چشمها ندارد اما سطح چشم در ناحيه قرنيه و پلکها را ملتهب ميکند و سبب سوزش، آبريزش و قرمزي چشمها ميشود.
همچنين ذرات معلق موجود در هوا منجر به توليد مادهاي ميشود که براي چشم افراد بهويژه اشخاص ميانسال و کهنسال خطرناک است.آلودگي هوا در افزايش سندرم خشکي چشم نيز موثر است؛ به گفته محققان آمريکايي خطر ابتلا به سندرم خشکي چشم که به دليل کاهش توليد اشک به وجود ميآيد، براي ساکنان شهرهاي بزرگ با سطوح بالاي آلودگي هوا بيشتر از ديگران است.
آلودگي هوا و پوست و مو
پوست پوشش و لباس تن است و بدن را در برابر ورود ميکروبها و مواد مضر محافظت ميکند. محققان و متخصصان پوست و مو دريافتهاند که رابطه مستقيمي ميان شيوع بيماريها و بهويژه حساسيت (اگزما)هاي پوستي با ميزان سرب و آلايندههاي موجود در هوا وجود دارد.
بهگفته دکتر اميرهوشنگ احساني، متخصص بيماريهاي پوست و مو و عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران، هواي آلوده داراي ذرات هيدروکربن، گوگرد و ذرات معلق است که پوست بهويژه پوست کودکان و افراد مسن را تحريک ميکند و در اين ميان قسمتهايي مانند پوستسر، دستها و صورت بهويژه دور چشمها بيشتر از ساير نقاط بدن آسيب ميبيند.
بهگفته متخصصان پوست، تيرگي و بستهشدن روزنههاي سطح پوست، خشکي پوست، خارش، اگزماي دست و صورت، اگزماي پلک، کهير، تشديد جوشهاي آکنهاي صورت، خشکي حاشيه لبها و بيني و نمايان شدن لکههاي تيره در سطح پوست ازجمله مشکلاتي است که در شرايط آلودگي هوا بروز بيشتري پيدا ميکند.
بروز چين و چروک و پيري زودرس پوست به دليل توليد راديکالهاي آزاد در هواي آلوده و ريزش مو از ديگر عوارض ناشي از آلودگي هوا به شمار ميرود.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : تاثير آلودگي هوا بر پوست + مراقبت از پوست در هواي آلوده
آلودگي هوا و ديابت
دکتر رويا کليشادي، رئيس پژوهشکده پيشگيري اوليه از بيماريهاي غيرواگير ميگويد: نتايج تحقيقات پژوهشگران ايراني نشان ميدهد که آلودگي هوا مقاومت به انسولين را در کودکان و نوجوانان ايجاد و آنها را مستعد ابتلا به ديابت در سنين بالاتر ميکند.
بهگفته وي، همچنين تحقيقاتي در زمينه پيشگيري از بيماريهاي غيرواگير مانند ديابت، پوکي استخوان و بيماريهاي قلبي که در بزرگسالي بروز ميکند، صورت گرفته است که نتايج آن حاکي از اين است که پايه بسياري از اين بيماريها بهويژه ديابت از سنين کودکي گذاشته ميشود.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : عوارض آلودگي هوا در طولاني مدت
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : آلودگي هوا براي افرادي با اين گروه هاي خوني خطرناک تر است
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : بهترين اقدام در آلودگي هوا تقويت سيستم ايمني به اين 5 روش است
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : کاهش دهنده هاي عوارض آلودگي هوا با گياهان و خوراکي هاي خوشمزه
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : آلودگي هوا با اعصاب ما چه ميکند؟
منبع : irna.ir