بزرگنمايي:
چه خبر - ميوه بخوريم يا آبميوه؟
اگر در سالهاي اخير، سري به مراکز خريد يا خيابانهاي پررفتوآمد شهر زده باشيد، حتما مغازههاي بزرگ و کوچک آبميوهفروشي را ديدهايد که همانجا در حضور مشتري اقدام به تهيه انواع آبميوههاي طبيعي ميکنند. بعضي از اين مغازهها، آبميوههاي طبيعي را در بطريهاي 1 تا 3 ليتري هم به فروش ميرسانند و گروهي از افراد ترجيح ميدهند بهجاي آبميوههاي صنعتي، اين آبميوههاي طبيعي را خريداري و مصرف کنند. اين در حالي است که خيلي از ما نميدانيم شرايط نگهداري از چنين محصولاتي به چه صورت است و آيا اين آبميوهها به اندازه ميوه طبيعي ارزش تغذيهاي دارند يا نه.
گفتگويي با دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذيه و دانشيار دانشگاه علوم پزشکي ايران انجام دادهايم تا درباره خوب و بد اين آبميوههاي باز و طبيعي بيشتر بدانيم.
آيا مصرف آبميوههاي طبيعي که اين روزها در سطح شهر عرضه ميشوند، ميتواند تامينکننده نياز بدن به ريزمغذيها باشد؟
بهطور کلي، ما به تمام گروههاي سني و جنسي، مصرف خود ميوه را بهجاي آبميوه توصيه ميکنيم. بهعبارت سادهتر، هرچه فرايند بيشتري روي مواد غذايي انجام بگيرد، دو اتفاق براي آن ماده غذايي ميافتد؛. اول اينکه مواد مغذي آن شديدا کاهش مييابند و دوم اينکه کالري آن بهطور قابلملاحظهاي بالا ميرود
آب پرتقال، بهترين مثال در اين مورد است. بهتر است بدانيد کالري يک ليوان آب پرتقال طبيعي به اندازه کالري 4 عدد پرتقال است، اما ميزان ويتامين C موجود در آن شايد کمتر از يک عدد پرتقال باشد. از اينرو، طبيعي است ما، مصرف پرتقال را نسبت به آب پرتقال در اولويت قرار بدهيم. از طرف ديگر، ميزان قندهاي ساده موجود در آبميوه نسبت به ميوه تازه بيشتر است و به همين دليل هم نوشيدن يک ليوان آبميوه طبيعي باعث ايجاد حس گرسنگي در فاصله کوتاهتري نسبت به مصرف ميوه طبيعي ميشود و زمينه ابتلا به اضافهوزن و چاقي را مخصوصا در کودکان افزايش ميدهد.
تفاوت قرار دادن ميوه و آبميوه در برنامه غذايي کودکان چگونه است؟
هرچند بعضي کودکان تمايلي به مصرف ميوهها ندارند و نوشيدن آبميوهها را به جويدن ميوه ترجيح ميدهند، اما بهتر است والدين عزيز بدانند جويدن ميوه کامل به تکامل رشد دهاني و دنداني فرزند آنها کمک ميکند و فيبر بيشتر موجود در ميوهها نسبت به آبميوهها باعث ايجاد حس سيري مطلوب در آنها ميشود. به همين علت، کودکاني که ميوه را بيشتر از آبميوه در برنامه غذايي خود دارند، کمتر در معرض ابتلا به اضافهوزن قرار ميگيرند و ريزمغذيهاي بيشتري مانند ويتامين C به بدن آنها ميرسد. از اينرو، سيستم ايمني بدن آنها هم براي مقابله با عوامل بيماريزا قويتر از ساير کودکان خواهد بود. شايد به همين دليل باشد که ما به والدين توصيه ميکنيم اکيدا کودکان را به نوشيدن آبميوه عادت ندهند و آنها را با روشهاي مختلف به مصرف ميوههاي تازه تشويق کنند.
چه زماني مصرف آبميوه بهتر از ميوه است؟
بعضي افراد به دليل داشتن مشکلات گوارشي، بايد ميوه کمتري مصرف کنند تا فيبر کمتري وارد بدن آنها شود. معمولا مصرف آبميوهها براي اين افراد بهتر از ميوهها خواهد بود. البته حواستان باشد بهجز اين گروه از بيماران، توصيه ما همواره به دريافت فيبر فراوان از طريق مصرف ميوهها و سبزيهاي تازه است تا جلوي ابتلا به مشکلاتي مانند يبوست، افزايش فشار خون، افزايش قندخون و افزايش چربيخون گرفته شود.
مصرف آبميوه طبيعي و توصيه هاي لازم
آبميوه مانند ساير خوراکيها جزو آن گروه از ترکيبات غذايي است که ما ممنوعيتي در مصرف آن نداريم و گاهي ميتوانيم براي تنوع آن را در برنامه غذايي خودمان بگنجانيم. طبيعي است که توصيه ما براي مصرف آبميوهها همواره بر اولويت نوشيدن آبميوههاي طبيعي نسبت به آبميوههاي صنعتي متمرکز بوده، اما اين نکته را فراموش نکنيد که چه شما آبميوه طبيعي را در خانه تهيه کنيد و چه از مغازههاي سطح شهر خريداري کنيد، بايد آبميوه فقط به اندازه يک وعده مصرفي تهيه و نوشيده شود. بد نيست بدانيد اگر آبميوه را بلافاصله بعد از تهيه آن مصرف نکنيد، ارزش تغذيهاي آن بهطور قابلتوجهي از بين ميرود؛ يعني اگر شما يک ليتر آبميوه از مغازه بخريد، آن را تا منزل برسانيد و براي مصرف يکي-دو روز اين نوشيدني را داخل يخچال قرار دهيد، ديگر هيچ مواد مغذي خاصي با مصرف آن به بدنتان نميرسانيد و ممکن است تنها از طعم آن لذت ببريد. با اينحساب ميتوان گفت اگر هدف شما از مصرف آبميوهها، دريافت ويتامينها و آنتياکسيدانهاي موجود در آن است، بايد حتي يک ساعت هم بين تهيه و نوشيدن آن فاصله نيندازيد. در غير اين صورت، ارزش تغذيهاي نوشيدني شما از بين خواهد رفت.
آيا آبميوههاي طبيعي هم فاسد مي شوند؟
معمولا فساد ميکروبي و باکتريايي در مورد آبميوهها چندان مطرح نيست، اما امکان دارد کپکها يا قارچهاي ميکروسکوپي سراغ آنها بيايند. هرچند توصيه ما به عدم نگهداري از آبميوهها بعد از تهيه آنهاست و نگهداريشان در ظروف شيشهاي يا ساير ظروف تاثيري بر پيشگيري از کاهش ارزش تغذيهاي آنها نميگذارد، اما شديدا توصيه ميشود اگر آبميوه تغيير رنگ يا بو داد يا ظرف آبميوه حاوي کپکهاي قابلمشاهده شد، از مصرف آن اکيدا خودداري شود. از طرف ديگر، اگر ميوهاي مانند هويج، پرتقال، سيب يا ... که در مغازهها نگهداري و آبگيري ميشوند، داراي آلودگي محيطي باشند، ميتوانند عوارضي مانند اسهال و استفراغ براي مصرفکننده ايجاد کنند.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : آب ميوه بهتر است يا ميوه ؟!
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : آبميوه هاي بسته بندي قابل اعتماد هستند؟
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : کاهش وزن باور نکردني با آبميوه هاي چربي سوز خانگي!
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : 10 آب ميوه مخلوط رژيمي - قسمت اول
منبع : salamat.ir