بزرگنمايي:
چه خبر - مهم ترين علل درد گردن و روش درمان آن
تخمين زده مي شود که نزديک به يک چهارم تا يک سوم جمعيت عمومي به نوعي از درد در ناحيه گردن شاکي باشند. فاکتورهاي محيطي و شخصي متعددي در بروز اين شکايت دخالت دارند.
اگر چه اخيرا سن بروز اين شکايت کاهش يافته ولي بيشتر اين افراد در سنين 30 تا 50 ساله هستند. درد حاد گردن در بيشتر افراد با درمان و يا گاهي بدون درمان کاهش مي يابد ولي در حدود نيمي از آنان تمايل به برگشت و تا 30 درصد موارد افراد درجاتي از درد را تا بيش يک سال تجربه مي کنند. به نظر مي رسد که فاکتورهاي روانشناختي در مزمن شدن دخالت داشته باشند گردن دردهاي مزمن جز پنج دسته اول درد هاي مزمن در سيستم اسکلتي عضلاني بدن از نظر ميزان شيوع و ايجاد ناتواني است .
دکتر کامران آزما عضو هيئت مديره انجمن طب فيزيکي و توانبخشي ايران بيان کرد :علل گردن درد متعدد است، ولي در کل منشا درد در ناحيه گردن يا از اجزا تشکيل دهنده ستون فقرات گردن نظير عضلات، مفاصل و ديسک بين مهره اي است و يا درد ارجاعي و منشا آن خارج از گردن است، نظير ميگرن و يا وجود آسيب ها و مشکلاتي در ناحيه سر.
درد در ناحيه گردن گاهي مي تواند نشانهاي از وجود يک بيماري و مشکل ديگر مثل فيبروميالژي* Fibromyalgia يا ساير سندرمهاي درد عضلاني باشد. لذا در ارزيابي اينگونه بيماران محل، مدت و کيفيت درد و ساير علائم همراه و اين که چه عواملي تشديد کننده و يا تخفيف دهنده درد گردن است ، در تشخيص علت درد اهميت زيادي دارد.
* فيبروميالژييا فيبروميالژيا Fibromyalgia : سندرم درد اسکلتي-عضلاني مزمني است که با درد در سطح گسترده، نقاط حساس، خستگي و اختلال خواب مشخص ميشود .
عامل اکثر اينگونه دردها تنش ها و کشيدگي هاي عضلاني ناشي از ساختار قامتي بد، خوابيدن و نشستن طولاني مدت بخصوص در حالتي که گردن موقعيت و وضعيت مناسبي نداشته باشد، است. چرخش هاي سريع گردن در حين ورزش هم باعث پديد آمدن اين دسته از تنش ها و کشيدگي ها مي شود.
با وجودي که همه درد هاي گردني ناشي از آسيب ديسک هاي بين مهره اي نيست، ولي هميشه بعنوان عامل گردن درد در بزرگسالان مطرح است .اين آسيب ها يا بصورت تدريجي و ناشي از افزايش سن و در يک فرايند فرسايشي رخ مي دهد و يا بصورت ناگهاني و ناشي از ضربه ، تصادف و نظير آن ايجاد مي شود. در هر صورت ميزان شيوع آسيب هاي ديسک بين مهره اي در ناحيه گردن کمتر از ناحيه کمري است.
در تعدادي از افراد آسيب هاي ديسک بين مهره اي مي تواند بدون علامت باشد. با اين وجود نشانه ها و علائم باليني مربوط به فرسايش و آسيبهاي ديسک بين مهره اي در ناحيه ستون فقرات گردن بستگي به ميزان آسيب و ميزان بيرون زدگي هسته ديسک و فشاري که بر ريشه هاي عصبي و يا نخاع وارد مي کند معمولا به 3 صورت و يا ترکيبي از آنها خود را نشان ميدهد.
نشانه هاي آسيب هاي ديسک بين مهره اي
- درد و خشکي بصورت موضعي و تنها در ناحيه گردن
- درد در ناحيه شانه ، بازو ، بين دو کتف و يا دست با درجاتي از ضعف و اختلال حس بصورت يک طرفه يا دو طرفه
- علايم و نشانه هاي فشار بر نخاع نظير مشکل در راه رفتن و يا اختلال در دفع ادرار و مدفوع .
آسيب هاي ديسک گردن به دو روش عمده جراحي و يا غير جراحي صورت مي گيرد. خوشبختانه اکثر موارد پاسخ خوبي به درمان هاي غير جراحي مي دهند؛ عدم جواب و باقي ماندن درد عليرغم اقدامات درماني حمايتي از موارد ارجاع بيماران به جراح است ولي مواردي هستند که درصورت وجود از ابتدا درمان جراحي توصيه ميگردد .
درد و کرختي و خواب رفتگي دست لزوما به معناي جراحي ديسک نيست مگر وجود درد غير قابل تحمل که فعاليت هاي روزمره را به نحو قابل توجهي مختل کرده باشد و يا همراهي با ضعف در عضلات دست و بازو و يا همزماني با علايم فشاري و التهاب در نخاع گردني.
طيف وسيعي از درمان هاي غير جراحي در دسترس است، از روشهاي دارويي و تزريقات گرفته تا روشهاي مختلف فيزيکي ، انواع کشش ها ، گردن بند ها و ورزش . بررسي هاي مختلف نشان داده اند که ترکيبي از ورزش هاي قدرتي و ورزش هاي مرتبط با افزايش انعطاف پذيري و بهبود دامنه حرکت گردن بخصوص در همراهي با ساير روش ها در بهبود درد و کاهش سطح ناتواني دراينگونه آسيب ها موثر است.
بدليل کاهش سطح کلي فعاليت در بيماران با دردهاي انتشاري ناشي از آسيبهاي ديسک گردن ورزش هاي هوازي هم جز برنامه هاي ورزشي اين افراد قرار مي گيرد در اين خصوص با شروع کاهش علايم ديسک گردن معمولا انجام فعاليت هايي نظير شنا ، دوچرخه سواري و پياده روي بلامانع است ولي انجام بعضي از فعاليت ها و ورزش ها ممکن است مضر باشد مثل دويدن يا پريدن و ورزش هاي هوازي با شدت بالا و يا بلند کردن وزنه هاي سنگين بويژه بردن اين وزنه ها به بالاي سر .
ورزش حتي بدنبال جراحي ديسک هاي گردن توصيه مي شود که معمولا شبيه ورزش هاي بيماران جراحي نشده هست ولي به جهت کاهش احتمال چسبندگي ناشي از جراحي و بهبود دامنه حرکتي توصيه بيشتري بر ورزش هاي کششي داريم.زمان شروع ورزش هم بهتر است جراح مربوطه با توجه به نوع عمل و شرايط ويژه فرد تعيين کند .
بيماران اگر در حين انجام ورزش هاي گردن احساس سبکي سر، سردرد، سرگيجه و يا اختلال در تعادل داشته باشند و يا اگر احساس درد شديد در ناحيه گردن و با افزايش ميزان درد و کرختي در دستان همراه بود ميبايستي ورزش را متوقف و با پزشک خود مشورت نمايند .
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : 8 ورزش براي رفع درد گردن
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : راههاي مبارزه با درد گردن
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : دلايل گردن درد و درمان درد گردن
منبع: jamejamonline.ir