اين بخش کيوي را نخوريد، خطر آلودگي به فلزات سنگين وجود دارد
اخبار پزشکي
بزرگنمايي:
چه خبر - کيوي در معرض آلودگي هاي فلزات سنگين
کيوي، يکي از ميوههايي است که در باغهاي شمال کشور بهطور گسترده کشت ميشود و ميان مردم، طرفداران زيادي دارد. محققان کشورمان در سازمان غذا و داروي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، دانشگاه آزاد اسلامي واحدهاي دامغان و علوم دارويي تهران، در مطالعهاي پژوهشي، به ارزيابي اين ميوه از لحاظ آلودگي به برخي فلزات سنگين پرداختهاند.
امروزه به دليل احتمال آلودگي منابع آبوخاک به فلزات سنگين، پايش محصولات باغي ازنظر اين نوع آلودگيها موردتوجه بيشتري قرار گرفته است. اين فلزات عموماً شامل سرب lead، جيوه Mercury، کادميوم Cadmium، آرسنيک Arsenic و کرومChromium هستند. در ميان تمامي فلزات سنگين، کادميوم يکي از عناصر پرتحرکي است که بهآساني توسط گياهان جذبشده و در مقادير بالا تجمع مييابد و بهراحتي وارد زنجيره غذايي شده و براي سلامت انسان و جانداران مضر و زيانآور است. سرب نيز اگرچه بهطور طبيعي در محيط وجود دارد، ولي در اکثر موارد، به دنبال فعاليتهاي بشر وارد محيط زيست شده و خاک و آبوهوا را آلوده ميکند.
با توجه به اهميت آثار فلزات سنگين بر سلامتي انسان، گروهي از محققان ايراني به ارزيابي ميزان سرب و کادميوم در آبوخاک کشاورزي و تجمع آن در مغز، گوشت و پوست کيوي پرداختهاند.
کيوي ميوه نيمه گرمسيري و از محصولات باغي مهم در کشاورزي است و ازنظر توليد و صادرات در بين کشورهاي جهان، داراي اهميت بالايي است.
در پژوهش مورد اشاره، از اراضي کشاورزي زير کشت کيوي در استان گيلان نمونهبرداري کردند. نمونههاي کيوي برداشتشده تحت آزمايشهاي گوناگون براي بررسي فلزات سنگين سرب و کادميوم قرار گرفتند.
بنا بر نتايج بهدستآمده از اين آزمايشها، براي هر دو عنصر موردمطالعه، آلودگي پوست کيوي بيش از ساير قسمتهاي آن بود. در مورد گوشت کيوي نيز، در برخي نمونههاي جمعآوريشده آلودگي به سرب و کادميوم مشاهده شد.
همچنين ميزان ميانگين آلودگي آب مورد مصرف براي آبياري به فلزات سرب و کادميوم در منطقه تحت نمونهبرداري به ترتيب حدود 0.004 و 0.002 ميليگرم در ليتر بود.
بررسيها نشان داد که در هر قسمتي از باغ که ميزان فلزات سنگين سرب و کادميوم در خاک کمتر بوده، کيويها نيز به ميزان کمتري دچار آلودگي شده بودند.
به گفته محققان، مقايسه غلظت ميانگين فلزات مورد مطالعه در اين تحقيق با مقادير استاندارد و حدود مجاز، بيانگر آن است که ميزان سرب در کيويهاي مورداشاره بالا بوده است و با حد مجاز ذکرشده تفاوت زيادي دارد. اين در حالي است که ميزان کادميوم، کمتر از حد مجاز استاندارد ملي ايران ارزيابي شده است.
بررسي ميانگين کل غلظت سرب و کادميوم در اجزاي مختلف کيوي (گوشت، مغز و پوست) نشان ميدهد که ميزان اين عناصر در ميوه کيوي بهصورت گوشت کيوي < مغز کيوي< پوست کيوي است که علت آن را ميتوان اينگونه بيان نمود که با توجه به موجود بودن فلزات سنگين در آبوخاک، پوست کيوي در اولين سطح تماس با فلزات سنگين قرار دارد و لذا بيشترين آلودگي در پوست کيوي مشاهده ميشود.
با توجه به اينکه پايداري عناصر سنگين در خاک نسبت به ساير آلايندهها بسيار طولاني بوده و آلودگي خاک به فلزات سنگين يک آلودگي پايدار و دائمي است، پايش آب مصرفي در کشاورزي ازنظر عاري بودن از فلزات سنگين يا برقراري يک فرايند پيشتصفيه مناسب براي حذف اين عناصر و همچنين کنترل و پايش محصول باغي ازنظر فلزات سنگين پيش از عرضه به بازار مصرف، امري ضروري به شمار ميآيد.
گفتني است کادميوم در ليست آلايندههاي محيطي و صنعتي است و سرب نيز يکي از چهار فلزي است که بيشترين عوارض را بر روي سلامتي انسان دارد. مهمترين اثرات سرب را ميتوان اختلال در سيستم اعصاب مرکزي و محيطي، کاهش ارتباط عصبي و مشکلات رفتاري دانست. همچنين آثار سوء ناشي از مصرف مواد غذايي آلوده به سرب بر روي جنين خصوصاً در زمان رشد و توسعه سيستم عصبي بهخوبي شناختهشده است.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : آنچه در مورد پوست کيوي نمي دانيد
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : کاهش کلسترول خون با کيوي
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : اثرات کيوي بر سلامتي و پيشگيري از سرطان
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : 6 دليل براي خوردن کيوي
منبع: isna.ir
-
دوشنبه ۱۱ دي ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۰:۱۷ AM
-
۷۲۰ بازدید
-
-
چه خبر