عوارض آلودگي هوا در طولاني مدت
اخبار پزشکي
بزرگنمايي:
چه خبر -
دکتر غلامرضا معصومي عضو هيئت علمي سلامت در بلاياي دانشگاه علوم پزشکي ايران، با بيان اينکه ساليانه چند ميليون نفر در اثر آلودگي هوا جان خود را از دست ميدهند که درصد بالايي از آنان در کشورهاي توسعه يافتهاند، گفت: اين مرگومير به طور خاص مربوط به بيماريهايي چون آسم، برونشيت، تنگي نفس، حملات قلبي و آلرژيهاي مختلف تنفسي است. در عين حال بايد توجه کرد که آلودگي هوا يعني افزايش ميزان گازهاي سمي و ذرات ريز جامد و مايع در هوا در غلظتهايي که تهديدکننده سلامتي هستند و ميتوانند براي انسان يا محيط او مضر باشند.
وي با بيان اينکه منابع آلودهکننده هوا به دو قسمت طبيعي و مصنوعي تقسيم ميشوند، افزود: منابع طبيعي شامل فعاليتهاي آتشفشانها و آتشسوزي جنگلها، گرد و غبار طبيعي، دود و مونواکسيدکربن ناشي از آتش سوزيها، گاز رادون ناشي از کانيهاي زمين و... است. در عين حال منابع مصنوعي آلودهکننده هوا هم وجود دارند. به عنوان مثال، وسايل نقليه موتوري مشکلي اساسي در اين زمينه هستند. چراکه دياکسيد نيتروژن را که مهمترين آلودهکننده هوا محسوب ميشود، توليد ميکنند. ساير منابع مصنوعي آلودهکننده هوا عبارتند از زغال سنگ سوزها، صنايع مختلف آلودگيهاي ناشي از سوزاندن بقاياي کشاورزي و... .
آلودگي هوا چه بيماريهايي را در طولاني مدت ايجاد ميکند؟
معصومي با بيان اينکه آلودگي هوا به طرق گوناگون ميتواند آثار زيانبار درازمدت و کوتاهمدتي بر سلامت انسانها بگذارد، ادامه داد: بايد توجه کرد که تاثير آلودگي هوا بر افراد مختلف، متفاوت است. به طوريکه آسيبپذيري برخي افراد در برابر آلودگي هوا بسيار بيشتر از سايرين است و بر همين اساس کودکان کم سن و سال و سالمندان بيش از ديگران از آلودگي هوا آسيب ميبينند. در عين حال، آلودگي هوا باعث تحريک مجاري هوايي و تشديد آسم شده و هرچه ميزان آلودگي هوا بيشتر باشد، تعداد بيشتري از افراد، مبتلا به آسم ميشوند. همچنين تماس دراز مدت با آلودگي هوا باعث بروز برونشيت مزمن و آمفيزم شده و در طولاني مدت آلودگي هوا ميتواند بيماري مزمن تنفسي، سرطان ريه، بيماري قلبي، آسيب به مغز، اعصاب، کبد و کليهها را ايجاد کند. همچنين برخي بيماريها مانند آسم و بيماري قلبي و ريوي در مواقع آلودگي هوا تشديد ميشوند.
عضو بورد سلامت در بلاياي وزارت بهداشت، حساسيتهاي چشمي، بيني و حلق، عفونتهاي دستگاه تنفسي فوقاني مانند برونشيت و ذاتالريه، سردرد، تهوع و واکنشهاي آلرژيک را از جمله عوارض کوتاهمدت آلودگي هوا دانست و گفت: بايد توجه کرد که بنا به دلايل مختلف کودکان بيش از بزرگسالان در معرض خطر آلودگي هوا قرار دارند، چرا که کودکان و شيرخوارگان با سرعت بيشتري نفس ميکشند و اين باعث افزايش تماس با مواد آلودهکننده هوا ميشود. آنها اکثرا تنفس دهاني دارند و به اين ترتيب فيلتر بيني که قسمتي از آلودگي هوا را ميگيرد، به طور موثر نميتواند عمل کند. از سوي ديگر کودکان بيش از بزرگسالان در محيط آزاد به سر ميبرند. به خصوص در فصول گرم و تابستان که سطح آلودگي شديدتر است.
وي با بيان اينکه سيستم ايمني و ارگانهاي وابسته در کودکان هنوز نارس است و نسبت به آلودگي حساسترند، افزود: آلودگي هوا باعث تحريک انسداد راههاي هوايي و تشديد آسم شده و بر رشد سيستم عصبي، تنفسي، ايمني و غدد داخلي تاثيرگذار است و ميتواند خطر سرطان را در سالهاي بعدي زندگي افزايش دهد.
چند توصيه مراقبتي در برابر آلودگي هوا
معصومي به مردم توصيه کرد که در روزهاي بحراني آلودگي هوا تا حد امکان از تردد در محدودههاي مرکزي و پر ترافيک شهر اجتناب کنند. همچنين استفاده از وسايل حمل و نقل عمومي در سفرهاي روزانه درون شهري خود را جايگزين خودروهاي شخصي کرده و فعاليت يا بازي کودکان در محيط هاي باز را محدود کنند. در عين حال، افراد مسن يا افرادي که داراي بيماريهاي قلبي، ريوي نظير آسم، برونشيت مزمن و نارسايي قلبي هستند، از خروج از خانه اجتناب کنند.
نوشيدن مايعات را در زمان آلودگي هوا افزايش دهيد و آب و مايعات ساده مصرف کنيد. همچنين هرشب دوش بگيريد و از دستگاه بخور، حمام بخار براي رفع علايم ناشي از آلودگي استفاده کنيد.
منبع: isna.ir
-
دوشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۶ - ۷:۲۱:۴۶ PM
-
۸۹۸ بازدید
-
-
چه خبر