بزرگنمايي:
چه خبر - بحراني جديد در اعتياد جوانان ايراني
با توجه به آمارهاي اخير مصرف متآمفتامين که در بازار سياه بنام شيشه معروف است، جايگاه خود را به ماريجوانا داده است. مواردي که الان موجب نگراني شده است، مصرف متآمفتامين در بين جوانان است، که با خطر نوعي از سکته مغزي در ارتباط است، اين نوع سکته مغزي از خونريزي در مغز ناشي ميشود. علاوه بر اين، سکته مغزي در ميان جواناني که متآمفتامين مصرف ميکنند ممکن است کشندهتر از اين عارضه در بين مجموع جمعيت جوانان باشد
در ادامه گفت و گو با محمد قديرزاده عضو گروه مطالعات اعتياد مرکز تحقيقات پزشکي قانوني را بخوانيد:
مصرف متآمفتامين با خطر نوعي از سکته مغزي مرتبط است، در ادامه شيوع آن بين جوانان چه خطراتي را ميتواند داشته باشد؟
مصرف شيشه يا همان متآمفتامين ماده مخدري است، که بيشترين قشر مبتلا به آن جوانان هستند، با توجه به شرايطي که وجود دارد، احتمال درگير شدن آنها بيشتر بسمت تداوم اعتياد است، عوارض مصرف طولاني مدت متامفتامين يا همان شيشه سکته مغزي و قلبي است.
به چه دليل مصرف متآمفتامين باعث سکته مغزي ميشود؟
مصرف متآمفتامين در دراز مدت به دو دليل فرد دچار سکته مغزي ميشود، يکي اينکه با مصرف متامفتامين در فرد باعث افزايش فشار خون ميشود و همين امر ممکن است، منجر به سکته قلبي يا پاراسين عروق مغزي شود. دليل ديگر آن اثر التهابي در عروق خوني است، که در داخل مغز و قلب فرد است، همين امر منجر به گرفتگي عروق و سکته مغزي و قلبي در فرد ميشود.
در طولاني مدت دچار سکته مغزي مصرف کننده ميشود، درست است؟
بله، در دراز مدت منجر به بيماري اختلال حرکتي مثل پارکينسون، بيماريهاي رواني مانند اسکيزوفرني که شامل بدبيني و پرخاشگري يا مرگ مصرف کننده ميشود ولي در مواردي هم ديده شده که بعد از مصرف اولين بار به يک باره مصرف کننده دچار فشار خون بالا شده و عروق دچار مشکل و گرفتگي شده و فرد سکته کرده است.
آماري از ميزان مصرف آن در کشور وجود دارد؟
ماده شيشه در آخرين آمارها از رتبه دوم به سوم نزول کرده است، در واقعه جايي خودش را به ماري جوانا داده است. ولي تعداد مصرف کننده آن کم نشده بلکه چند مصرف گراها در حال افزايش هستند.
طبق آمار سازمان پزشکي قانوني که اخيرا اعلام کرده است، مرگ و مير ناشي از سوء مصرف کنندهها در سال 95 سه هزار و صد و نود نفر بوده است، که از اين تعداد 14 درصد آن يعني چهارصد و پنجاه و هفت ناشي از مصرف مواد روانگردانها است.
بيشتر مصرف کنندهها در چه گروه سني هستند؟
بيشتر مصرف کنندگان شيشه قشر جوانان بين سنين 18 تا 35 سال است، که به دنبال هيجان و تحريک پذيرياند، يکي از دلايل اقبال و ترغيب جوانان براي مصرف شيشه علايم مثبتي است که شيشه در فرد به وجود ميآورد، مثلا: افزايش اعتماد به نفس، کاهش خواب، بالا بردن سطح رواني فرد و تحريک پذير است.
مصرف آنها چه تفاوتي با ساير مخدرها در حالي که براي مصرف کننده ايجاد ميکند دارد؟
شيشه را ميتوان به چهار طريق مصرف کرد، خوراکي، تدخين، تزريق وريدي، داخل در بيني است، يکي از روشهاي که بيشتر رايج در ايران مصرف تدخيني شيشه است، که از طريق يک وسيله شبيه پيپ که بهش ميگن پايپ از طريق آن استعمال ميشود، معمولا روشهاي تزريقي آن به ندرت در کشور ما ديده ميشود.
متآمفتامين در ايران توليد ميشود يا واردات خارجي است؟
بيشترين مواد شيشه و روانگردان که در ايران مصرف ميشود، توليد داخلي است، گزارش خاصي از ورود و قاچاق شيشه از مرزها وجود ندارد. هرچند گزارش توليد آن در کشور افعانستان برخي مواقع شنيده ميشود ولي با توجه به شرايط موجود کشور بيشتر توليد داخلي است. از قبل توليد داخلي وجود داشته و همين طوري هم ادامه دارد.
براي جلوگيري از اين وضعيت چه راههايي را پيشنهاد ميدهيد؟
يکي از بهترين روشها آموزش و اطلاع رساني عوارض مصرف متآمفتامين بين خانوادهها، در مقاطع مختلف تحصيلي مدارس، دانشگاه، محل کار و صدا و سيما است. متاسفانه يکي از اشکالاتي که باعث شد، در ايران شاهد گسترش متآمفتامين در بين جوانان باشيم، نبود قانون سختگيرانه براي مصرف کننده مواد روانگردانها است و همين امر باعث افزايش توليد، توزيع و مصرف مواد متآمفتامين شد، افزايش صعودي مصرف آن باعث ضررهاي مادي و معنوي در کشور ميشود.
منبع: khabaronline.com