بزرگنمايي:
چه خبر - بهداشت نذري دادن
تدارک نذري مانند هر پختوپز ديگري نيازمند رعايت برخي نکات بهداشتي است تا نيت صاف با دستان پاک به سلامت مردم نيز کمک کند.
دکتر بهروز هاشمي متخصص اورژانس و فلوشيپ سمشناسي با ما درباره 7 نکته مهم در اين رابطه صحبت کرده است که در ادامه به اين نکات اشاره مي کنيم.
کارت بهداشت و ورود افراد متفرقه
آشپزخانه هيئتها، معمولاً محل رفتوآمد افراد بسياري است که اين نکته بايد اصلاح شود، بهتر است گروهي که توزيع غذا، چاي و... را ميان سوگواران بر عهدهدارند تعدادشان محدود و اساميشان کاملاً مشخص و مهمتر از همه ثابت باشد. اگر از قبل محرم فکر تهيه کارت بهداشت هم باشند که ديگر بهترين حالت است، شستشوي دائم دستها، کوتاه بودن ناخنها و پوشيدن روپوش مخصوص آشپزي هم از ديگر مواردي است که حتماً بايد موردتوجه افرادي که در آشپزخانه هيئتها کار ميکنند، قرار گيرد.
اهميت مواد اوليه
بهطور طبيعي سلامت هر غذايي پيش از هر چيز بهسلامت مواد اوليه آن بازميگردد، البته در مورد نذريها، قدري اين مسئله متفاوت است چون در خيلي از مناطق و تکايا و حسينيهها مردم نذورات و کمکهاي خود را غير نقدي و در قالب مواد اوليه غذايي اهدا ميکنند و بانيان بايد حواسشان جمع باشد که اين مواد هم از جاي معتبري خريداريشده باشد و هم توليدکننده و زمان توليد و انقضا را چک کنند. معمولاً شخصاً توصيه ميکنم که مديران مساجد و هيئتها از پذيرش نذري پخته شده خودداري کنند. بخصوص که فرد ناشناخته باشد.
سالاد و سبزي و ميوه با چند شرط
کم نيستند هيئتها و تکيههايي که بخصوص در برخي نقاط پايتخت در کنارغذا به پخش سالاد يا ميوه هم ميپردازند. بهتر است در کنار توزيع نذورات غذايي، کلاً از خير سالاد و سبزيخوردن بگذرند، چون مسائل مرتبط با اين نوع مواد دشوار است و در آن حجم بالا و سرعت زياد کار، رعايت کامل مسائل بهداشتي را گاهي نشدني مينمايد. ولي اگر چنين کاري قرار است انجام شود، حتماً بايد نسبت به شست و شوي دقيق و ضدعفوني، اقدام کرد. آبکشي بهتنهايي براي اين منظور کافي نيست و سبزيها بايد حتماً با مواد ضدعفونيکننده شسته شوند.
خريد دام و طيور با چند شرط
ذبح گوسفند و گاو در برابر دستهها عزاداري مرسوم است، براي فرآوردههاي دامي و دام زنده بايد حتماً از مراکز مجاز که تأييديه اداره دامپزشکي شهر و روستا را دارد اقدام شود.
روغن فقط سرخکردني
در اهميت طبخ غذا با روغنهاي مخصوص سرخکردني بسيار گفته و نوشتهشده است، سرخ کردن مواد غذايي، لطفاً با روغن¬هاي مخصوص انجام شود و توجه داشته باشيم که اين کار بايد حتماً با حرارت ملايم باشد و اگر حرارت تند شود اجزاي روغن تجزيه ميشود و مواد مضر بهسلامت بدن آسيب وارد ميکند، همچنين از روغني که يکبار براي سرخ کردن مصرفشده، نبايد دوباره براي سرخ کردن استفاده کرد.
تابستان و گرما و فاسدشدن غذا
تا اينجاي کار خطاب ما به نذري دهندگان بود، اما مردم هم حواسشان باشد غذاهايي که پخته مي شود، نبايد براي مدتزمان طولاني خارج از يخچال قرار بگيرد. بخصوص که محرم در تابستان است و هوا همچنان گرم است و در سالهاي پيش رو نيز، ماه محرم به اوج تابستان نزديکتر ميشود، غذا و هر نوع خوراکي ديگر بايد در ظروف يکبارمصرف استاندارد توزيع شود و افراد توزيعکننده نذري، بايد به اين مسئله توجه کنند که غذاهاي خيلي گرم را در ظروف پلاستيکي هم نريزند.
حواستان به زبالهها باشد
نظافت شهر و زيبايي آن را مدنظر قرار دهيم، چه کساني که نذري ميدهند و چه مردمي که براي امام عزيزمان سوگواري ميکنند، ظروف و زباله هاي باقيمانده پس از پذيرايي عزاداران، اگر در معابر و خيابانها رها شوند افزون بر اينکه سيماي شهر را نازيبا ميکند، ميتواند باعث تجمع حيوانات موذي مانند سوسک و موش هم شود، پس بهداشت محيط را فراموش نکنيم.
بيشتر بدانيد : ظرفهايي که سرطان مي آورند
بيشتر بدانيد : ويژگي هاي يک رستوران سالم و قابل اعتماد
بيشتر بدانيد : کثيف ترين چيزها در رستوران که نبايد به آنها دست بزنيد، مراقب باشيد!
بيشتر بدانيد : روشهاي پيشگيري از آلودگي و فساد مواد غذايي
منبع : jamejamonline.ir