بزرگنمايي:
چه خبر - ارگونومي محل کار و چند نکته مهم
ارگونومي Ergonomics علم مطالعه چگونگي موثر بودن افراد در محيط کاريشان است؛ همچنين با عوامل ريز و درشتي مرتبط است که ميتوان آنها را در نظر گرفت تا کارمندان در طول روز بهرهورتر باشند. به عبارت سادهتر، مطالعه ارگونوميک براي تشخيص اين امر طراحي شده که آيا کارمند سودمندي تمام و کمال خود را در محل کارش به اجرا ميگذارد يا نه. اگر در اين بررسي به اين نتيجه برسيم که بهرهوري کارمند افزايش مييابد و او از تغيير وسايل کار مانند صندلي، ميز، مانيتور و غيره بهرهمند ميشود، اين تغييرات لازم براي مطمئن کردن کارمند است که متحمل آسيب نخواهد شد و قادر است از اين پس کارش را با ميزان بهرهوري کامل انجام دهد.
متاسفانه در بسياري از محيطهاي کاري، ارگونومي موضوع مطرحي نيست و در نتيجه افراد با مشکلات بلندمدتي مانند کمردرد، سندروم تونلکارپ، گردندرد، مشکلات بينايي و غيره روبهرو ميشوند. فوايد کار در محيط ارگونوميک بيشمار است اما مهمترين فوايد آن هم براي روسا و هم براي کارمندان جذاب است؛ مانند کاهش هزينههاي مربوط به افزايش بهرهوري، بهبود روحيه کارمند و تقويت کيفيت کار.هر چه افراد مشغول به کار در محيط ارگونوميک بيشتر باشند در نتيجه عوامل خطر کمتر و کوچکتر ميشوند و در عوض مقدار هزينه خسارت به کارمندان نيز کاهش مييابد.
فراهم کردن فضايي آرام و راحت براي کارمندان، خطر بروز آسيب هنگام فعاليت را پايين ميآورد و آنها احساس ميکنند در شرکتشان جايگاه ارزشمندي دارند چرا که از آنها مراقبت ميشود. آمار و ارقام نشان از آن دارد که بسياري از بزرگسالان بيش از ٧٠ درصد از ساعت بيداريشان را به نشستن ميگذرانند و در زندگي روزانه آنها فعاليت جسمي جايگاه آنچناني ندارد. حضور کامپيوتر در زندگي انسان به کاهش فعاليت جسماني منجر شده است به اين دليل که بسياري از بزرگسالان در مشاغل دفتري مشغول به کار هستند؛ شغلهايي که آنها را ملزم به نشستن پشت ميز ميکند. فراهم کردن محيط کاري ارگونوميک براي کارمندان فقط بر عهده کارفرمايان نيست.
در ادامه چهار راهکار براي بهبودي وضعيت محيط کار را پيشنهاد کردهايم:
١- طريقه نشستن روي صندلي
وقتي روي صندلي نشستهايد پاها را جلوي خود روي زمين بگذاريد و دستها را روي رانها، شانهها رها و کمي به عقب تکيه بدهيد. اين وضعيت بايد احساس راحتي به شما بدهد.
٢- جايگيري موس و کيبورد
ارتفاع: حدود ٦ سانتيمتر بالاتر از پاها.
شيب: شيب کيبورد را تا حد امکان کم کنيد و دورتر از خودتان قرار دهيد.
٣- جايگيري مانيتور
فاصله: تکيه بدهيد و دستتان را دراز کنيد، انگشتانتان بايد به مانيتور برسد.
ارتفاع: چشمانتان را ببنديد، آنها را باز کنيد. چشم شما بايد روبهروي آدرس بار صفحه گوگل باشد.
٤- تنظيم صندلي
شکل: به حالت طبيعي فکر کنيد.
طول: وقتي راحت نشسته باشيد بايد به اندازه يک مشت بين صندلي و پايتان فضا باشد.
ارتفاع: وقتي نشستهايد بايد پايتان روي زمين قرار بگيرد.
٥- بلند شويد و راه برويد
انجام فعاليتهاي جسماني بخش اساسي تداوم زندگي سالم است. پس بلند شدن و کشيدن عضلاتتان در طول روز را فراموش نکنيد!
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : نشستن طولاني مدت و خطرات باورنکردني آن
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : عوارض بد نشستن
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : نشستن کودکان در اين وضعيت ممنوع است!
منبع : etemaad.ir