بزرگنمايي:
چه خبر - نکته هاي مهم کاشت و برداشت فلفل در خانه
فلفل در انواع مختلف شيرين، تند، چيلي، سفيد، زرد، نارنجي، قرمز، سبز، بنفش و حتي قهوه اي موجود است. فلفل ها اندازه هاي بزرگ يا کوچک دارند. کشيده و قلمي يا چاق و گرد هستند. انواع دلمه اي و ساده دارند. به طور کلي، خانواده فلفل ها بسيار وسيع و گسترده است و همه آنها طرفداران بيشماري در سراسر دنيا دارند.
اما به طور کلي، فلفل را به دو دسته تند يا شيرين تقسيم بندي مي کنند. بهترين نمونه فلفل شيرين، فلفل دلمهاي است. البته فلفل هاي ديگري نيز هستند که شيرين هستند. اما فلفل دلمهاي هميشه و در هر شرايطي شيرين است.
دليل تند بودن فلفل هاي چيلي نيز، کپسايسين (نوعي الکالوئيد) است که در آنها وجود دارد. ميزان تندي فلفل ها نيز با هم فرق دارد. به طور مثال، فلفل هاي قرمز بسيار تندتر از فلفل سبز تند هستند.
فلفل داراي ويتامين هاي A، B، B6، C، پروتئين، كاليم، كلسيم، منيزيم، چربي، روغن، فيبر، بتاكاروتن، هيدروكربن، شكر، بيوفلاونيدن، كپساسين و آنتي اكسيدان است كه باعث جلوگيري از سرطان دستگاه گوارشي و پائين آوردن كلسترول خون و افزايش جريان خون مي گردد. فلفل باعث ترشح آنتي باكتري ها و جلوگيري از عفونت روده ها مي گردد و در تسكين و آرامش اعصاب قبل از خواب نقش بسزائي دارد. همچنين به دستگاه گوارشي در هضم غذا كمك مي كند.
در نتيجه تحقيقات انجام شده در كره جنوبي در بين يکصد زن كه روزانه در سبد غذايي خود فلفل دلمه اي مصرف مي کردند، ديده شد كه فلفل سبب دفع سلول هاي چربي شده است كه عامل چاقي است. همچنين، از بين برنده سرطان پروستات نيز هست.
جالب اينجاست همه انواع فلفل ها شرايط کاشت و برداشت يکسان دارند. البته فلفل هاي تند، کمي ديرتر رشد مي کنند و به دماي هواي گرم تر نياز دارند.
نکته : با اينکه فلفل گرمادوست است، اما دماي هواي بالاي 24 درجه سانتيگراد مي تواند موجب پلاسيده و بي کيفيت شدن محصول بشود.
زمان کاشت فلفل
6 تا 8 هفته پيش از کاشت فلفل، بايد بذر آن را در گلداني کوچک در خانه بکاريد. وقتي کمي جوانه زدند و برگ دادند، آنها را از آن خاک خارج و در باغچه يا گلداني ديگر بکاريد. به اصطلاح، فلفل را بايد نشاء کنيد.
• دوره رشد از هنگام باروري تا برداشت محصول : 60 تا 120 روز
• مقدار نور مورد نياز : آفتاب مستقيم
• ميزان آب موردنياز : هر روز بايد آبياري شود. خاک بايد دايم مرطوب باشد.
مراحل کاشت و نگهداري فلفل
فلفل را بايد در خاک غني بکاريد و مستقيما زير نور آفتاب قرار داشته باشد. آن را در محلي بکاريد که از معرض باد دور باشد. هر چه هوا گرم تر باشد، فلفل طعم تندتري پيدا خواهد کرد. فلفل هاي شيرين و دلمهاي دماي 21 تا 25 درجه سانتيگراد را بسيار دوست دارند. اما فلفل هاي تند، دماي بالا و حداکثر 30 درجه سانتيگراد را دوست دارند.
فلفل را بايد در عمق 10 ميليمتري در خاک بکاريد. براي رشد بهتر آنها کمپوست و کودهاي ديگر نيز به خاک اضافه کنيد. فاصله ميان هر نشاء بايد دستکم 30 سانتيمتر از هم باشد. فلفل هايي که قد مي کشند و ساقه آنها بلند مي شود، به ديرک يا ميله چوبي يا فلزي نياز دارند تا خود را به آن بگيرند و بالا بروند. اگر حشره و کرم شبپره در خاک باغچه وجود دارد، اطراف نشاء جوان فلفل را بپوشانيد.
صرف نظر از اينکه در باغچه يا در گلدان فلفل را مي کاريد، هميشه خاک آن را بايد مرطوب نگهداريد. به ويژه زماني که گياه تازه در حال رشد است بايد هميشه خاک آن خيس باشد. البته آبياري زياد نيز موجب گنديدن گياه مي شود. اگر گرماي هوا موجب مي شود تا فلفل ها ميوه ندهند، نااميد نباشيد، با آبياري دايمي و مرتب و خنک شدن هوا دوباره گياه سرحال مي شود و فلفل خواهد داد. هنگامي که هوا بسيار گرم است، روي خاک لاشبرگ بريزيد تا رطوبت خاک را حفظ کند. همه گياهان هرز را نيز هرس کنيد.
فلفل را بايد با کودهاي مايع با کمترين ميزان نيتروژن تغذيه کنيد تا شکوفه کنند. اما خيلي هم زياد کود ندهيد. کودهايي که براي گوجه فرنگي وجود دارند، براي فلفل نيز مناسب هستند. بسياري از متخصصان توصيه مي کنند، برگ ها و گل هاي گياه فلفل را هر روز با محلول سولفات منيزيوم اسپري کنيد تا محصول بهتري ارائه دهد.
فلفل به طور ذاتي در برابر شته، حشره، ليسه، حشره هايي که گياه را سوراخ مي کنند (مته دهان)، کپک، قارچ و آفت بسيار مقاوم است، اما شايد به اين بيماري ها دچار شود. بنابراين، بايد بسيار مراقب گياه باشيد و در مواقع نياز حتما آن را سمپاشي کنيد.
برداشت فلفل
براي جدا کردن فلفل از ساقه گياه، حتما از قيچي استفاده کنيد. زمان مناسب برداشت فلفل دلمه اي وقتي است که به رشد کافي رسيده باشد و رنگش نيز تغيير کرده باشد. هرچه فلفل رسيده تر باشد، طعم شيرين تري نيز خواهد داشت. پيميينتو نوعي فلفل اسپانيايي است که تا زماني که کاملا قرمز نشده باشد، نبايد آنها را برداشت کنيد.
فلفل هاي تند را نيز پس از اينکه کاملا قد کشيدند مي توانيد برداشت کنيد. فلفل هاي تند اصولا يا قرمز يا زرد هستند. بنابراين، براي اينکه حسابي تند و آتشين شوند بايد صبر کنيد تا رنگ آنها به طور کامل تغيير کند. هنگام چيدن فلفل هاي چيلي بهتر است دستکش دست کنيد و هرگز با چشمان خود در تماس نباشيد. اسيد موجود در فلفل تند موجب سوزش پوست و چشم مي شوند.
منبع : زندگي ايده آل
-
يکشنبه ۱۲ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۲:۱۰:۰۸ PM
-
۷۱۸ بازدید
-
-
چه خبر