آخرین اخبار

فکر مي کنيد سواد سلامت دهان و دندان را داريد يا آموزش لازم است؟ دهان و دندان

فکر مي کنيد سواد سلامت دهان و دندان را داريد يا آموزش لازم است؟

  بزرگنمايي:

چه خبر - حفظ سلامت دهان و دندان نياز به آموزش دارد!

دکتر مهدي نصيبي، دکتراي دندانپزشکي اجتماعي و استاديار علوم پزشکي شهيد بهشتي دانشکده دندانپزشکي، درباره سلامت دهان و دندان توصيه هايي دارند که در اين مقاله به آن مي پردازيم.
آيا مي‌دانيد، شايع‌ترين بيماري نوع بشر بعد از سرماخوردگي چيست؟ بررسي‌ها نشان داده، پوسيدگي دندان از شايع‌ترين بيماري‌ها در تمام جوامع است.
شايد بگوييد، دندان‌ها نيز مانند ديگر اندام‌ها در طول زمان با آسيب‌هايي مواجه خواهند شد و اين اتفاق گريزناپذير است. دهان مانند ساير اندام‌هاي بدن مي‌تواند براي تمام طول زندگي سالم بماند. بيماري‌هاي دهان يا محصول بي‌سوادي درباره سلامت يا حاصل غفلت از نيازهاي زندگي سالم است و ارتباط مستقيم با شيوه زندگي، بخصوص نوع تغذيه افراد دارد. تجربيات موفق بعضي جوامع پيشرفته نشان داده، بيماري‌هاي دهان و بخصوص پوسيدگي دندان اگر در ميان تمام اقشار جامعه هم قابل پيشگيري نباشد، در بين اقشاري که از سواد سلامت کافي برخوردار باشند، صددرصد قابل پيشگيري است.
يافته‌هاي علمي نشان داده است، دولت‌ها به‌جاي صرف هزينه سنگين براي درمان بيماري‌هاي گسترده دهان در جامعه که در ثروتمندترين کشور‌ها هم امکانش وجود ندارد، بودجه عمومي سلامت را بايد صرف آموزش سلامت و افزايش سواد سلامت در جامعه کند. کشورهايي که از اين الگو تبعيت کرده‌اند، از بالاترين سطح سلامت دهان برخوردار شده‌اند.

1. مراقبت از دهان و دندان با جلوگيري از پوسيدگي دندان

بهترين راه پيشگيري از پوسيدگي دندان،کاهش ميزان و دفعات مصرف مواد قندي يا مواد غذايي حاوي شکر است. از نظر سلامت دهان زنجيره غذايي سالم، حاوي کمترين مقدار مواد قندي تصفيه شده (شکر) و مصرف مواد قندي در دفعات محدود و زمان‌هاي مناسب (مثلا قبل از وعده‌هاي غذايي روزانه) حائزاهميت است. پوسيدگي دندان به‌عنوان شايع‌ترين بيماري دهان، محصول مستقيم مصرف نامناسب مواد قندي به صورت خالص يا افزوده به ساير موادغذايي است.

2. مراقبت از دهان و دندان با محافظت از دندان عصب کشي شده

باتوجه به اين که احتمال فساد مجدد دندان‌هاي پرشده و عصب‌کشي شده، بيش از يک دندان سالم است، افرادي که تحت درمان دندانپزشکي قرار گرفته‌اند بايد به بهداشت و سلامت دندان خود بيش از ديگران توجه کنند و بيش از افراد سالم به تغذيه خود توجه داشته باشند.

قند با دندان چه مي‌کند؟

فکر مي کنيد سواد سلامت دهان و دندان را داريد يا آموزش لازم است؟

مکانيسم شروع پوسيدگي به اين صورت است که ميکروب‌هاي محلي موجود در دهان، مواد قندي در دسترس را هضم و تبديل به اسيد مي‌کنند و سپس بسته به شدت اسيدي شدن محيط دندان‌ها، بافت سخت ميناي دندان تحت تاثير اسيد حل شده، منفذي به عاج دندان باز مي‌شود.
چون عاج دندان در مقابل اسيد مقاومتي ندارد، حفره‌اي به شکل غار و زير لايه مينا در درون عاج شکل مي‌گيرد که محل تجمع خوبي براي ميکروب بيشتر است. به اين طريق پوسيدگي عميق‌تر مي‌شود تا عروق و اعصاب قسمت مغزي دندان را در گير کند.
در اين زمان برخلاف بعضي بافت‌هاي بدن، بافت دندان قابل بازسازي و التيام نيست و براي بقيه عمر معلول خواهد ماند. هر چند با استفاده از علم و هنر دندانپزشکي اين معلوليت‌ها تا حدودي قابل ترميم است، ولي هيچ ‌وقت سلامت اوليه به دست نمي‌آيد.هر چه ترميم دندان گسترده‌تر باشد، احتمال پوسيدگي مجدد افزون‌تر مي‌شود. طبيعت گسترش پوسيدگي دندان هم نتيجه اين پوسيدگي‌هاي تکراري است.

درست مسواک بزنيد

روش‌هاي مختلفي براي مسواک زدن صحيح پيشنهاد شده است. روش ساده حرکت مسواک در سطوح جانبي از ناحيه لثه به سمت سطح جونده و در سطح جونده در راستاي شيار دندان‌ها، شايد عملي‌ترين روش براي عموم باشد. مسواک زدن موجب خوشبويي و طراوت دهان و بهبود وجهه اجتماعي فرد مي‌شود. رشته‌هاي تار مسواک معمولا سطوح بين دنداني را تميز نمي‌کند و استفاده از نخ دندان براي تميز کردن اين نواحي مفيد است. فراموش نکنيد، براي حفظ سلامت دهان استفاده از مسواک و نخ بين دنداني به صورت مستمر الزامي است، ولي به تنهايي و بدون توجه به تغذيه سالم کافي نيست.

کودکان بايد سواد سلامت دندان داشته باشند

فکر مي کنيد سواد سلامت دهان و دندان را داريد يا آموزش لازم است؟

بهترين روش و مناسب‌ترين زمان براي آموزش اطفال عملکرد صحيح والدين نسبت به سلامت دهان در حضور کودکان است. خودداري از خوردن غذاهاي مضر و حذف اين مواد از سبد و سفره غذايي خانواده از لحظه تولد و حتي قبل از تولد کودکان و رعايت اصول بهداشت دندان‌ها در حضور اطفال بهترين الگو براي آموزش کودکان است. از زمان طفوليت بايد اين اعتماد‌به‌نفس در کودک ايجاد شود که از قبول شيريني و مواد قندي از دست ديگران به صورتي مودبانه خودداري کند.
مراقبت از سلامت دهان و دندان به‌عنوان جزئي از آموزش‌هاي لازم براي مراقبت عمومي از اطفال بايد قبل از بارداري آموزش داده شود. در دوران شيرخوارگي بعد از هر وعده شيردهي، دهان نوزاد بخصوص بعد از رويش دندان‌ها بايد با يک گاز نرم تميز شود. اين کار ضمن تميز نگه داشتن دهان موجب دروني شدن لزوم بهداشت دهان در ضمير ناخود‌آگاه طفل مي‌شود و سلامت دهان او را براي طول زندگي تضمين مي‌کند.

سالمندان به سلامت دهان خود توجه کنند

آموزش مهارت‌هاي فردي مربوط به سلامت دهان همزمان با ارائه خدمات پيشگيرانه به سالمندان از اهميت زيادي برخوردار است، ‌چرا که احتمال پوسيدگي مجدد دندان و عود بيماري‌هاي دهان در سالمندان زياد است. معمولا افراد سالمند به دليل تحليل قدرت جسماني، کمتر توان رسيدگي به ضرورت‌هاي سلامت دهان خود را دارند. رعايت بهداشت دندان مصنوعي و رسيدگي تخصصي به کيفيت آنها در فواصل زماني مناسب موجب حفظ سلامت بيشتر نسوج باقيمانده دهان مي‌شود .


منبع : jamejamonline.ir



ارسال نظر شما

Protected by FormShield

اخبار خواندنی

آيا محصولات سفيد کننده دندان براي سلامت دندان مضرند؟

11 اشتباه روزانه که باعث پوسيدگي دندان مي شود

ميوه هايي که دندان هايتان را خراب مي کنند

علت بي رنگ بودن لثه ها چيست؟

درمان بوي بد دهان و نفس بد بو با دارچين

خوراکي هايي که دشمن دندان ها هستند

آسيب ديدن ريه ها به وسيله باکتري هاي دهان

سندروم سوزش دهان چيست و چطور درمان مي شود؟

ارتباط خرابي دندان ها با بيماري ها، از مشکل قلبي تا اضافه وزن

خمير دندان خوب چه ويژگي هايي دارد؟

پوسيدگي دندان چرا و چگونه اتفاق مي افتد؟

درمان فوري دندان درد با چند مسکن طبيعي

دوره درمان ارتودنسي چه مدت است ؟

مصرف کدام کربوهيدرات ها براي دندان مفيد است

روغن نارگيل دهانشويه اي طبيعي

سفيد کردن دندان ها با اين روش هاي سالم و ساده

ايمپلنت دندان چيست؟ اين افراد ايمپلنت نکنند

دندان عقل به چه دردي مي خورد؟ آيا بايد دندان عقل را کشيد؟

سفيد کردن دندان ها با اين مواد طبيعي امکان پذير است؟

استفاده از خميردندان هاي سفيد کننده چه عوارضي دارد؟

دهان شويه هاي طبيعي که دهانتان را خوشبو مي کنند

وقتي کشيدن دندان عقل منجر به مرگ مي شود!

درمان خانگي دندان درد با چند داروي گياهي

بوي بد دهان و 10 چيزي که نمي دانستيد باعث بوي بد دهان مي شود

دندان خراب چه تاثيري بر معده مي گذارد؟

سفيد کننده دندان خانگي با زردچوبه و آب اکسيژنه

درمان سوختگي زبان

بعد از کشيدن دندان چه کنيم؟

جلوگيري از پوسيدگي دندان ها با چاي سبز و عصاره هاي گياهي

آبسه دندان چيست؟

بهترين مسواک کدام است؟ مسواک برقي يا مسواک معمولي

اين 6 عادت باعث زرد شدن دندان ها مي شوند

علت خونريزي لثه چيست؟

فکر مي کنيد سواد سلامت دهان و دندان را داريد يا آموزش لازم است؟

تاثير ارتودنسي بر روحيه + بهترين زمان براي ارتودنسي

مهم ترين علت بروز توده ها و کيست هاي دهان چيست؟

هشدار! دهانشويه ها خطر ابتلا به ديابت را افزايش مي دهند

جلوگيري از پوسيدگي دندان با چند خوراکي خوشمزه

کدام داروها دندان ها را خراب مي کنند؟

درمان آفت دهان با گياهان دارويي

بدترين آبنبات ها براي دندان هاي شما, به گفته دندان پزشکان

بهترين خميردندان چه ويژگي هايي دارد؟

مضرات استفاده از خلال دندان که تا به حال نمي دانستيد

عوارض تراشيدن دندان

مشکلاتي که عدم مراقبت از لثه براي شما بوجود مي آورد

معايب نفس کشيدن از دهان

درد دندان و ديگر تغييرات دنداني از چه مشکلي در دهان شما خبر مي دهد؟

مادران عامل پوسيدگي دنداني کودکان

بوي بد دهان در ماه رمضان، دلايل و راه حل ها

جويدن جداره دهان، خطرات و نحوه ترک آن