بزرگنمايي:
چه خبر - چرا وقتي گرسنه هستيد بد اخلاق مي شويد؟
بدن انسان براي تامين انرژي مورد نياز خود به آن چه مي خوريد، وابسته است. اما گاهي اوقات ممکن است به واسطه مشغله کاري فراموش کنيد که چند ساعت است چيزي نخورده ايد يا از سر بي حوصلگي يکي از وعده هاي غذايي روزانه خود را ناديده بگيريد.
غذا سوخت مورد نياز ذهن و بدن را تامين مي کند. از اين رو، هر چه بيشتر گرسنگي را تحمل کنيد، اثرات آن به تدريج روي روان و جسم شما نمايان خواهد شد. بدخلقي ناشي از گرسنگي (Hangry) يکي از پيامدهاي گرسنگي بيش از اندازه است. در ادامه با شرايطي که در اين حالت رخ مي دهد، بيشتر آشنا مي شويم.
1. در اثر گرسنگي قواي ذهني شما دچار افت شديد مي شود
به گفته راشل پينديک، استاد دانشگاه هاروارد، گلوکز سوخت اصلي مغز است، که از طريق مواد غذايي مصرفي - به ويژه نمونه هاي سرشار از کربوهيدارت - تامين مي شود.
هنگامي که کربوهيدارت هاي پيچيده - ميوه، سبزيجات، و غلات کامل - مصرف نمي کنيد،قند خون شما افت مي کند. زماني که اين شرايط رخ مي دهد، توانايي شما براي تمرکز و هوشيار باقي ماندن افت مي کند.
2. در اثر گرسنگي با تمايل شديد به مصرف مواد غذايي شيرين مواجه مي شويد
هنگامي که قند خون افت مي کند، بدن انسان تمايل شديد به مصرف خوراکي هاي شيرين را تجربه مي کند. به گفته بريجيت زيتلين، متخصص تغذيه، در اين شرايط احتمال پرخوري براي جبران کمبود کالري که در طول روز شکل گرفته است، افزايش مي يابد. مشکل بزرگي که مردم در اين شرايط و با مصرف کربوهيدارت هاي ساده (قندها) تجربه مي کنند، اين است که توجهي به مصرف چربي يا پروتئين نمي کنند.
مصرف بيش از اندازه کربوهيدارت ها اغلب به شکل گيري علائم جسماني مانند نفخ، يبوست، و خستگي منجر مي شود. جاي شگفتي نيست که تبديل شدن اين کار به يک عادت نتيجه اي جز افزايش وزن به همراه ندارد.
3. در اثر گرسنگي هورمون هاي شما از کنترل خارج مي شوند
سطوح هورمون هايي مانند گرلين Ghrelin (هورمون گرسنگي) که اشتها را تحريک مي کند و لپتين Leptin که اشتها را سرکوب مي کند، دچار تغيير مي شوند تا گرسنگي و سيري را به شما نشان دهند.
اگر اين هورومون هاي مربوط به اشتها را ناديده بگيريد، مغز سيگنال هايي را به بدن ارسال مي کند تا هورمون هاي استرس شامل کورتيزول cortisol و اپينفرين Epinephrine ترشح شوند، که اين شرايط يک واکنش جنگ يا گريز را موجب مي شود. در نتيجه، هرچه بيشتر مضطرب مي شويد.
شما بايد هرچه سريعتر غذا بخوريد، زيرا در غير اين صورت افزون بر احساس اضطراب، احتمالا نشانه هاي جسماني ناخوشايندي مانند لرز يا تعريق را نيز تجربه خواهيد کرد.
4. در اثر گرسنگي بي دليل ممکن است به ديگران پرخاش کنيد
در مطالعه اي که در سال 2014 در نشريه Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America منتشر شد، پژوهشگران سطوح گلوکز خون 107 زوج متاهل را طي 21 روز اندازه گيري کردند.
دانشمندان از تکنيک تا حدودي مبهم سوزن و عروسک وودو* Voodoo doll براي اندازه گيري تکانه هاي پرخاشگري استفاده کردند. همچنين، آنها به شرکت کنندگان اجازه دادند با صداي بلند از طريق هدفون به همسر خود پرخاش کنند. پژوهشگران دريافتند شرکت کنندگاني با سطوح کمتر گلوکز سوزن بيشتري به عروسک مي زنند و همچنين طولانيتر و با تکرر بيشتر به همسر خود پرخاش مي کنند.
* عروسک وودو Voodoo doll : اين عروسک از قديم ايام به عنوان يک عروسک شعبده بازي در نظر گرفته مي شده و تصورات وحشتناکي در مورد آن رواج داشته که مي توانيد تصوير آن را در زير مشاهده کنيد.
عروسک وودو Voodoo doll
اين مطالعه واکنش بدخلقي ناشي از گرسنگي را ترسيم مي کند، که اساسا يک مکانيسم بقا محسوب مي شود. براي اجداد دور ما، غذا همواره به ميزان فراوان در دسترس نبوده است و در همين راستا گروهي از مردم براي کسب منابع بيشتر به نبرد مي پرداختند.
اما هر چند وقت يک بار بايد غذا بخوريم؟
پس از تجزيه و تحليل تعدادي از پژوهش هاي تغذيه اي، بيشتر کارشناسان با سه اصل اساسي که در ادامه به آنها اشاره مي شود درباره سلامت خلق و خو و تغذيه به توافق رسيده اند.
سلامت خلق و خوي خوب با افزودن مواد مغذي به رژيم غذايي آغاز مي شود. اين اساسيترين مولفه سلامت خلق و خو محسوب مي شود. ما بايد اين حقيقت را بپذيريم که تغذيه متعادل براي سلامت رواني حياتي است.غلات کامل، ميوه ها، سبزيجات، و گوشت هاي بدون چربي (يا اگر گياهخوار هستيد جايگزين هاي آنها) بايد در بيشتر وعده هاي غذايي و ميان وعده هاي ما يک اولويت باشند.
غذا خوردن مکرر + غذاهاي سالم = بهبود خلق و خو
هيچ توافق علمي درباره اين که دقيقا چند بار در روز بايد غذا بخوريد وجود ندارد. با اين وجود، بيشتر کارشناسان با اين اصل موافق هستند که غذا خوردن مکرر که شامل وعده هاي غذايي يا ميان وعده هاي کوچکتر مي شود، نسبت به سه وعده غذايي بزرگ براي انسان مفيدتر است.
اين مرحله نيازمند برخي مشاهدات و مستندات شخصي است. براي آغاز، شما مي توانيد خوراکي کوچک را هر سه تا چهار ساعت يک بار مصرف کنيد و احساس خود را يادداشت کنيد.
غذاهايي که بايد کنار گذاشته شوند
کربوهيدارت هاي پالايش شده (قندها) و الکل دو گزينه اصلي محسوب مي شوند. از کربوهيدارت هاي پالايش شده مي توان به آبنبات، نوشابه، آبميوه هاي صنعتي، و شربت ها اشاره کرد. نشاسته هاي پالايش شده، مانند نان سفيد و کراکرها، نيز مي توانند بر سطوح قند خون تاثيرگذار باشند. از سوي ديگر مضرات مصرف الکل نيز به طور علمي اثبات شده اند.
منبع : asriran.com