بزرگنمايي:
چه خبر - روشهاي بالا بردن انگيزه کار در کارمندان
شايد براي شما به عنوان يک مدير يا مافوق در مجموعه کاري کوچک يا بزرگ پيش آمده باشد که متوجه شده باشيد، کارکنان تان ديگر به اندازه روزهاي اول باانگيزه و پرانرژي کار نمي کنند يا احساس کسالت و دلزدگي از کار را در آن ها ببينيد يا اين که دريابيد ديگر به اندازه گذشته براي پيشبرد کارهاي مجموعه تلاش نمي کنند. احتمالا به اين موضوع فکر کرده ايد که چه عواملي سبب کاهش انگيزه آن ها شده يا چگونه مي توان انگيزه شان را دوباره افزايش داد. شناخت عواملي که در انگيزش شغلي شاغلان موثر است، به شما در بهبود وضعيت انگيزشي کارکنان مجموعه تان کمک خواهد کرد.
عوامل بيرونيشرايط کاري
شرايط فيزيکي محل کار، ابزار، تجهيزات و امکانات مناسب از جمله عوامل بيروني هستند که در انگيزش شغلي موثرند. زماني که از نظر فيزيکي کارکنان احساس راحتي بيشتري کنند و ابزار و امکانات لازم براي انجام کار در اختيارشان باشد، انگيزش آن ها بيشتر و بهره وري بالاتري خواهند داشت. به عنوان يک نمونه کوچک، زماني که کارکنان در فصل تابستان و زمستان با سيستم گرمايشي و سرمايشي محيط کار خود که جزو شرايط اوليه فيزيکي محل کار است، دچار مشکل باشند يا حداقل امکانات رفاهي لازم براي کار را نداشته باشند، احساس مي کنند که مورد بي توجهي واقع شده اند و شرايط فيزيکي آن ها براي مافوق شان اهميت چنداني ندارد، بنابراين نارضايتي آن ها افزايش خواهد يافت و انگيزه شان افت خواهد کرد.
درآمد
با وجود بسياري از عوامل فيزيکي و رواني که در انگيزش شغلي نقش به سزايي دارند، حقوق دريافتي مهم ترين عامل انگيزشي و قوي ترين محرک يک فرد شاغل است؛ بنابراين شما به عنوان يک مدير موظفيد از بي عدالتي و پرداخت حقوق به صورت ناعادلانه بين کارکنان بپرهيزيد؛ چرا که مشاهده رعايت نشدن انصاف در پرداخت دستمزد، توزيع ناعادلانه آن و تبعيض هاي چشمگير بين کارکنان، انگيزش آن ها را به شدت کاهش مي دهد و در روحيه همکاري ايشان تاثير منفي خواهد داشت.
امنيت شغلي
يکي از قوي ترين عوامل انگيزشي، داشتن حس امنيت درباره آينده شغلي است. زماني که آينده شغلي براي فرد شاغل مبهم باشد، قوانين و مقرراتي که از امنيت شغلي اش حمايت کنند، وجود نداشته باشد و هر لحظه درباره از دست دادن کارش احساس خطر کند، به تدريج انگيزش وي افت کرده و کارايي کمتري خواهد داشت.
عوامل درونيتاييد و تحسين به موقع
اگر چه نقش تشويق و پاداش به عنوان محرک هاي مادي در افزايش انگيزه کارکنان قابل انکار نيست، چرا که دريافت پول بيشتر، به منزله رفع نيازهاي بيشتري خواهد بود و رضايت فرد شاغل را به همراه دارد، اما محرک هاي غيرمادي نيز نقش موثري در بالا بردن انگيزش شغلي ايفا مي کنند. شناسايي کارکناني که وظيفه خود را به درستي انجام مي دهند و نقش مهمي در پيشبرد اهداف مجموعه دارند، تحسين و قدرداني از آن ها، مخصوصا قدرداني در حضور جمع، سبب خواهد شد کارکنان در درون خود احساس کنند فرد باارزشي براي مجموعه تلقي مي شوند و زحمات و تلاش هاي آن ها ديده خواهد شد. اين امر به افزايش انگيزش آن ها و تاثير مثبت بر عملکردشان منجر خواهد شد.
تناسب ماهيت کار با شخص
چه شغلي براي چه کسي مناسب است؟ تناسب شغل با فرد بر اساس دانش و اطلاعات، مهارت ها، علاقه، سابقه و تجربه، توان انجام کارو ... تعيين مي شود؛ بنابراين تخصيص درست کارها به کارکنان و انتخاب وظايف مناسب و بجا براي فرد از اهميت بسيار بالايي برخوردار است. زماني که کار به طور صحيح انتخاب و به شخصي واگذار شده باشد، علاوه بر اين که شخص از انجام آن لذت مي برد و انگيزه او براي انجام وظايفش افزايش مي يابد، در پيشرفت اهداف مجموعه و رسيدن آن به موفقيت نيز موثر است؛ بنابراين از واگذاري کاري که شخص در آن احساس کسالت و خمودگي کند، تناسب درستي با توانايي ها و استعدادهايش نداشته باشد و مهارت کافي براي انجام آن را کسب نکرده باشد، خودداري کنيد؛ چون افت شديد انگيزه فرد را به همراه خواهد داشت.
واگذاري مسئوليت هاي شغلي
زماني که احساس مي کنيد پول تنها عامل برانگيزاننده نيست و افراد، بيشتر به دنبال يادگيري چيزهاي جديد و فرصت هايي براي رشد و پيشرفت خود هستند، با واگذاري مسئوليت هاي کاري مناسب به آن ها، فرصت هايي فراهم آوريد که بتوانند استعدادهاي شخصي خود را بروز دهند، مطالب جديدي ياد بگيرند و احساس رشد کنند. اين کار در بالا رفتن انگيزش کارکنان و احساس رضايت از شرايط شغلي شان اهميت زيادي دارد.
منبع : khorasannews.com