مهم ترين دليل بوي بد دهان را بدانيد
دهان و دندان
بزرگنمايي:
چه خبر - وقتي دهانتان بدون آن که انتظارش را داشته باشيد، بوي بدي ميگيرد، اولين علتي که در ذهنتان براي اين عارضه ايجاد ميشود، وجود عفونت است. منظور از عفونت دندان، نفوذ ميکروبها به داخل ساختمان دندان، پالپ (ريشه و بافت اطراف آن است) که سبب بروز عفونت ميشود. اما طي عفوني شدن دندان چه اتفاقي مي افتد؟
دکتر آنيتا عيوض لو، دندانپزشک در پاسخ مي گويد: چنين عفونتي از نوک ريشه دندان به لثه انتشار مي يابد و باعث تورم و ايجاد درد شديد آن مي شود؛ البته در چنين شرايطي معمولا درمان کمي پيچيده تر بوده و در مواردي نيز ممکن است کشيدن دندان ضروري باشد. اين دندانپزشک با اشاره به عواملي که به عفوني شدن دندان منجر مي شود، مي گويد: در بسياري موارد، يک دندان پوسيده که مدت ها درمان نشده مي تواند علت عفونت باشد. گاهي نيز دندان عقل نيمه نهفته يا در مواردي وارد شدن ضربه به دندان که باعث ترک آن شود، مي تواند عامل ايجاد عفونت باشد.
بوي عفونت از دندانت مي آيد
شايد مهم ترين پرسش شما نيز اين باشد که آيا بوي بد دهان مي تواند ناشي از عفونت دندان باشد؟
دکتر عيوض لو پاسخ مي دهد: بوي بد دهان مي تواند ناشي از عوامل بيماري زايي چون عفونت هاي لثه، ژنژيويت (التهاب لثه)، بخصوص ژنژيويت مزمن همراه با خونريزي باشد. البته علائم کلينيکي عفونت هاي دنداني شامل مجموعه اي از علائم موضعي و عمومي مي شود که علائم موضعي آن شامل درد هنگام جويدن، التهاب، قرمزي، حساسيت دندان به گرما و سرما و سخت باز شدن دهان است. علائم عمومي عفونت دنداني نيز شامل تب، ميزان نبض و تنفس بالا و التهاب غدد لنفاوي موضعي مي شود؛ البته بسته به ميزان پيشرفت عفونت، بعضي علامت ها بيشتر و برخي کمتر ديده مي شود.
دندانم آبسه کرده
اما منظور از آبسه دنداني چيست و آيا منظور از آبسه همان عفونت است؟ دکتر عيوض لو در پاسخ مي گويد: اگر پالپ دندان پس از عفوني شدن (آلوده شدن به باکتري) نتواند از خود دفاع کند، احتمال تشکيل آبسه دنداني در نوک ريشه بسيار زياد مي شود؛ البته نبايد فراموش کرد که پوسيدگي هاي دنداني اگر درمان نشود، بعد از تخريب مينا و عاج به پالپ رسيده و باعث التهاب و ناراحتي آن مي شود. علاوه بر پوسيدگي، عوامل ديگري چون سابقه ضربه ناگهاني به دندان، پرکردگي هاي عميق، شکستگي و ترک دندان، تحليل و سايش شديد دندان ها و بيماري هاي پيشرفته لثه در ايجاد بيماري هاي پالپ نقش دارد.
اين دندانپزشک مي افزايد: بخشي از ميکروب هاي موجود در دهان با مواد موجود در بزاق، لايه نرم بي رنگ و چسبنده اي تشکيل مي دهد که با آب شسته نمي شود و تشکيل لايه اي را مي دهد که به آن پلاک ميکروبي مي گويند. اگر اين لايه با مسواک و نخ دندان از روي دندان ها تميز نشود، باعث ناراحتي لثه مي شود و سيستم ايمني بدن در واکنش نسبت به تشکيل پلاک باکتريايي باعث ايجاد التهابي غيرطبيعي در بافت اطراف دندان مي شود.
ايمپلنت ها هم در امان نيستند
جالب است بدانيد که دندان عصب کشي شده هم دچار عفونت مي شود؛ يعني گاهي به دليل عفوني بودن دندان امکان ايجاد آبسه پس از درمان ريشه وجود دارد که با مشورت با دندانپزشک شايد نياز به مصرف آنتي بيوتيک باشد.
دکتر عيوض لو با بيان اين مطلب درباره احتمال عفوني شدن ايمپلنت يا دندان هاي کاشته شده، مي افزايد: پلاک هاي ميکروبي و باکتريايي علت اصلي بروز بيماري لثه و التهابات اطراف ايمپلنت است که اين التهابات با گذر زمان مي تواند باعث از دست رفتن استخوان اطراف دندان و ايمپلنت شود. به همين دليل افرادي که تحت درمان با ايمپلنت قرار مي گيرند بايد بهداشت دهان و دندان خود را به صورت مطلوب حفظ کنند و هر دو يا سه ماه زير نظر متخصص لثه و جراح ايمپلنت خود قرار گيرند تا از وضعيت و سلامتي لثه و دندان خود مطمئن شوند.
درمان سريع عفونت دنداني
به گفته دکتر عيوض لو، درمان موثر عفونت دندان به چند عامل بستگي دارد. ابتدا بايد آبسه تخليه شود که به واسطه آن از ميزان درد و عفونت کاسته مي شود. سپس درمان ريشه ممکن است لازم باشد که بايد به سرعت انجام شود. اگر آبسه، بافت لثه را درگير کرده باشد، توصيه مي شود که دهان با آب گرم شستشو شود که اين کار چند بار در روز و طي چند روز بايد انجام شود. استفاده از آنتي بيوتيک نيز براي حذف کامل عفونت ضروري است. انجام راديوگرافي از دندان نيز پس از گذشت شش ماه از درمان عفونت لازم است.
وي درباره عوارض تاخير و بي توجهي به درمان عفونت دنداني مي گويد: باقي گذاشتن دندان هاي عفوني در دهان بسيار خطرناک است، چون علاوه بر تاثير عفونت بر سلامت عمومي بدن، در برخي موارد مثلا درباره عفونت دندان هاي شيري روي جوانه دندان هاي دائمي زيرين تاثير گذاشته و باعث نقص ساختاري اين دندان ها مي شود.
پيشگيري از عفونت دنداني
بي شک رعايت بهداشت خوب دهان با تميز نگه داشتن لثه ها و دندان ها از بقاياي غذايي مي تواند از بروز عفونت هاي دنداني پيشگيري کند. البته نبايد از اهميت معاينات منظم دندانپزشکي غافل شد و حتي اگر فردي سيستم ايمني ضعيف داشته باشد، ضروري است که دندانپزشک خود را از اين امر آگاه کند.
منبع : جام جم آنلاين
مطالب پيشنهادي:
ارتودنسي را بيشتر بشناسيد
لکه هاي دندان چگونه ايجاد مي شوند؟
دندان غروچه بيماري جديد شهروندان!!
روكش دندان هميشه خوب نيست
-
شنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۶:۰۸ AM
-
۴۹۲ بازدید
-
-
چه خبر