بزرگنمايي:
اگر بخواهيم به صورت سنتي آفت دهان را از بين ببريم با آب انار دهان را شست و شو ميدهيم و از رب انار هم استفاده ميکنيم که اين کار به بهبود و التيام زخمهاي دهاني و آفت دهان کمک ميکند.
با آفت دهان چه کنيم؟
چند روزي است که درون دهانتان زخمي است که نميدانيد منشا آن از کجاست و احساس آزردگي مي کنيد. شايد در نگاه اول برايتان امري بياهميت باشد. اينجاست که به سراغ مادرتان ميرويد و از او ميخواهيد که کمکتان کند، مادر آرامتان ميکند و مي گويد که اين آفت است و اولين درماني که به شما پيشنهاد ميکند نمک است اما درمانهاي جديتري هم براي آفتها وجود دارد.
باز هم پاي استرس در ميان است
استرس و يا آسيب بافتي ميتواند باعث ايجاد زخمهاي عودکننده و دردناک مخاط دهان شود که به آفت دهان (Canker Sores Aphthous Stomatitis) معروف هستند اين زخمها در دهان بعضي اوقات خوردن و آشاميدن را سخت و دردناک ميکند. شکل کلي اين زخمها گرد يا بيضي است که به رنگ زرد خاکستري با حاشيه قرمز و تا حدي برجسته ديده ميشود محل شايع آن پشت لبها – مخاط گونه، کف دهان؛ زير و کنارههاي زبان است.
دکتر بهزاد رهسپار، جراح دهان و فک و صورت، با اشاره به نحوه درمان و جلوگيري از به وجود آمدن آفت دهان گفت: آفت دهان به خاطر ايمني و محافظت بدن است که به وجود ميآيد و معمولاً موقعي که ايمني بدن در اثر مشکلات و شوکهاي روحي رواني و يا مسائلي اين چنيني در معرض تهديد قرار ميگيرد آفت به سراغ فرد ميآيد و بيمار بايد دوره نقاهت خود را بگذراند. اگر ميخواهيد درد آن کم شود بايد هميشه آن را تميز نگه داريد و مرتب با آب نمک رقيق يا سرم شست وشو دهيد و البته يک سري از بيماران هستند که بدنشان خيلي مستعد به آفت است، عوامل مستعد کننده آفت استرس و هيجانات روحي است که بيشتر در دانشآموزان و دانشجويان به هنگام امتحانات ديده ميشود و علت ديگر اختلالات هورموني است که در بروز آفت نقش دارد. در خانمها 3 تا 5 روز مانده به قاعدگي و در افراد حساس و آلرژيک آفت ديده ميشود.
مواظب آفتها باشيد که بزرگ نشوند
دکتر رهسپار درباره بزرگ شدن آفتها هشدار داد و اضافه کرد: در خيلي از مواقع اگر زخمهاي آفت بزرگ باشد امکان خوب شدن در آنها کم است و مجبوريم از کورتون به صورت موضعي و يا حتي بعضي از اوقات به صورت تدريجي استفاده کنيم که بيمار دچار مشکلات ديگر نشود.
انار در برابر آفتها معجزه ميکند
اين جراح دهان، فک و صورت درباره راهکارهاي سنتي در مورد از بين بردن آفت دهان تصريح کرد: اگر بخواهيم به صورت سنتي اين آفت دهان را از بين ببريم با آب انار دهان را شست و شو ميدهيم و از رب انار هم استفاده ميکنيم که اين کار به بهبود و التيام زخمهاي دهاني و آفت دهان کمک ميکند.
چه کنيم آفت زده نشويم
بهزاد رهسپار با اشاره به عوامل پيشگيري از آفتهاي دهان گفت: هر چند معمولاً آفتهاي دهاني چند بار در سال رخ ميدهد و راهي براي پيشگيري کامل اين بيماري وجود ندارد، اما با رعايت مواردي همچون: اجتناب از مصرف غذاهايي که دهان را ملتهب ميکنند مانند ميوههاي اسيددار و همچنين اجتناب از جويدن آدامس که در هنگام آفت زدگي باعث التهاب آفت ميشود ميتوان زودتر از شر آفتها رهايي يافت البته استفاده از مسواکهاي نرم و نخ دندان تأثيرات بسزايي در بهبود سريع آفت دهان دارد. وي بيان کرد: اغلب افراد در سن کمتر از 40 سال، حداقل يک يا چند بار آفت را تجربه ميکند، ولي سن شيوع آن، دهه دوم زندگي است و زنان بيشتر از مردان به آن دچار ميشوند، زخمهاي آفتي اغلب دردناک و با تماس غذا و نوشيدن مايعات محرک (ترشي و ادويهدار) دردناکتر ميشود. رهسپاردر ادامه بيان کرد: بيماراني که مرتباً آفت ميزنند احساسي شبيه به سوزن سوزن شدن و يا سوزش قبل از ايجاد زخم (معمولاً 24 ساعت قبل) در دهانشان دارند. زخم آفت سريعاً به وجود مي آيد اما خود به خود و بعد از 7 تا 10 روز التيام مييابد و از خود اثري بر جا نميگذارد، بهبودي زخمها ممکن است همزمان صورت نگيرد.
50 درصد از مردم دنيا مبتلا به آفت دهان ميشوند
جراح دهان و فک و صورت خاطر نشان کرد: در حال حاضر 50 درصد مردم دنيا در طول حيات خود مبتلا به بيماري آفت دهان از نوع خفيف هستند. همچنين، گاز گرفتن در داخل دهان از طريق دندانها ميتواند يکي از عوامل ايجاد آفت دهان باشد و بر اثر گاز گرفتن زخمهايي ايجاد ميشود که باکتريهاي موجود در داخل دهان به اين زخمها حمله و ايجاد آفت ميکند. استفاده از مواد غذايي همچون شکلات و آجيل، استرسهاي محيطي و مواد شيميايي از ديگر عوامل مؤثر در بروز آفت دهان است.
گردآوري : گروه سلامت سيمرغ
منبع : yjc.ir