بزرگنمايي:
چه خبر - چرا در فصل بهار هميشه خوابم مي آيد؟
چگونگي مديريت تغييرات جسمي و روحي در فصل بهار موضوعي است که دکتر امين رفيعيپور- متخصص روانشناسي سلامت، عضو هيئت علمي دانشگاه و عضو کميسيون روانشناسي سلامت سازمان نظام روانشناسي کشور درباره آن توضيحاتي ارايه و توصيههايي بيان کرده است.
بيشتر بدانيد : دلايل خواب آلودگي و بي حالي در فصل بهار
روان و جسم انسان را نميتوان از هم جدا کرد. بنابراين هر اتفاق و تغييري ميتواند بر روي روان و جسم ما تاثير بگذارد و حتي در سرماخوردگي، تغيير فصول و يک بيماري معمولي هم نميتوان نقش روان انسان را ناديده گرفت. بسياري از افراد در فصل بهار دچار حساسيتهايي ميشوند و اين ميتواند زمينهاي را براي يک افسردگي در افراد ايجاد کند.
تغيير فصل موجب نامنظم شدن خواب ميشود و اين موضوع بر روي مغز و انتقالدهندههاي عصبي ما تاثيراتي ميگذارد. درست است که در فصل تابستان احتمال ايجاد افسردگي در افراد شديدتر است، اما در فصل بهار هم افسردگيهاي جديدي ايجاد ميشود به ويژه براي افرادي که از قبل افسردگي داشتند.
بيشتر بدانيد : افسردگي فصلي چيست؟ علت، علائم و درمان افسردگي فصلي
افسردگي در اثر تغيير فصول بدين معنا نيست که همه افراد دچار افسردگي شوند، بلکه آنهايي که زمينه افسردگي دارند با تغيير فصول ميزان افسردگيشان بيشتر خواهدشد. برخي تاثيرات فصول بر احساسات افراد جنبه علمي دارند به ويژه در فصل بهار که ميزان ملاتونين کمتر مي شود.
توصيه ما به اين افراد اين است که شبها زودتر بخوابند و صبحها زودتر از خواب بيدار شوند. به عبارتي بهداشت خواب بايد رعايت شود تا خواب کامل و آرامي داشته باشند. يکي از معضلات اخير ما شيوع شب زندهداريها به ويژه در جوانان است. بايد توجه کرد که بهترين زمان خواب شب 11 شب تا 6 صبح است. زيرا سيستم ايمني ما نيازمند ترميم است و اين ترميم، درست در زمان خواب انجام ميشود. بنابراين هرچه قدر زمان خواب ما در ساعت بهتري باشد، دچار بيماريهاي مربوط به سيستم ايمني نخواهيم شد. توصيه سوم ما ورزش کردن در طول روز به ويژه ورزش صبحگاهي و همچنين صحبت کردن با يکديگر است.
شروع فصل بهار همزمان با ايام تعطيلات نوروزي است و همين موضوع زمينهاي براي به هم ريختن وضعيت خواب ما است. به همين دليل است که بيماريهاي زيادي به ويژه بيماريهاي ايمني در اين فصل شيوع پيدا ميکند. همچنين پرخاشگري افراد احتمالاً به دليل نداشتن خواب مناسب است. بنابراين تنظيم ساعات خواب و البته مديريت گفتوگو نيز ميتواند مشکل پرخاشگري افراد را تا حد زيادي حل کند.
واکنش افراد به تغيير فصول متفاوت است، افرادي که دچار اختلال عاطفي فصلي هستند طبيعتاً در هر فصلي دچار اين بحران خواهند شد و کساني که در فصل بهار دچار اين بحران ميشوند، قطعا از قبل افسردگي داشتند. زيرا معمولاً افراد در اين فصل به خاطر تغييراتي که در طبعيت ايجاد ميشود شادترند، ترشح هورمون ملاتونين کمتر ميشود و حتي معمولا در بهار افراد بيشتر ورزش ميکنند.
بيشتر بدانيد : مراقب بيماري هاي کشنده بهاري باشيد
بيشتر بدانيد : عوامل حساسيت زا در فصل بهار
در حقيقت شدت و حدت افسردگي در فصلها با هم متفاوت است. به قول سهراب سپهري ما يک غم سياه و يک غم سبز داريم غم سياه همان تلخي ها و ناخوشي هاي زندگي ناشي از انديشه ها و سختي هاست و غم سبز غمي است که انسان را به تفکر وادار مي کند. ممکن است برخي دچار غم سبز شوند که اين غم مي تواند خيلي با ارزش باشد و عده اي هم دچار غم سياه مي شوند.
اولين تعامل بشر با محيط اطراف خود برقراري ارتباط بوده است. اگر فرهنگ گفت و گو جاري و ساري شود مي تواند در خوب شدن حال افراد موثر باشد. معتقدم خواب شب در سلامتي و خوب شدن حال روحي و جسمي افراد بسيار تاثيرگذار است و افرادي که خواب خوبي در شب ندارند در طول روز هم نميتوانند به آرامش لازم برسند.
يکي از راهکارهايي که ما در فصل بهار توصيه ميکنيم، استفاده از نور خورشيد است. عدم استفاده از نور مستقيم خورشيد باعث کمبود ويتامين Dدر افراد مي شود. معمولاً در افسردگي تمايل افراد به غذاهاي شيرين بيشتر ميشود. بنابراين ما مصرف غذاهاي سالم و ورزش را به شدت توصيه ميکنيم.
علاوه بر اين موارد، رفتار گرم در خانواده و افزايش گفت و گو و محدود کردن ارتباط با افراد افسرده را پيشنهاد مي کنيم. بايد سعي کنيم از فکر کردن به گذشته و آينده خودداري و در لحظه زندگي کنيم. هدفمند بودن در زندگي ميتواند ما را از حالت خمودگي خارج کند. طبق تحقيق يونسکو 90 درصد مردم دنيا آرزو دارند ولي هدفمند نيستند.
بيشتر بدانيد : امان از خواب آلودگي بهار
بيشتر بدانيد : خواب آلودگي فصل بهار را با اين روش ها از بين ببريد
بيشتر بدانيد : چگونه خواب آلودگي بهاري را مغلوب کنيم؟
منبع : isna.ir