بزرگنمايي:
چه خبر - افزايش ترشح هورمون شادي در بدن
اندورفين ماده شيميايي مخدر و در واقع مسکن طبيعي بدن براي احساس شادي، سرخوشي و آرامش در پاسخ به محرک هاي خارجي مانند درد، هيجان و فعاليت بدني است. سروتونين نيز يک انتقال دهنده شيميايي دخيل در بهبود اختلالات رواني مانند افسردگي است و نقش مهمي در افزايش خلق و خو، بهبود الگوهاي خواب و کنترل اشتها دارد.
بکارگيري بسياري از روش هاي ساده در شيوه زندگي مانند پيروي از يک رژيم غذايي سالم و ورزش در افزايش اين دو فاکتور در بدن مي تواند موثر باشد:
افزايش هورمون شادي با تغيير در الگوهاي غذايي
مسلما غذاهايي که مي خوريم در بهبود سلامت جسمي و عملکرد مغز موثر است. در اين ميان مواد غذايي خاصي براي توليد سروتونين در بدن نقش دارند. مصرف شير، گوشت بوقلمون، سويا و ديگر مواد غذايي حاوي پروتئين بالا، و همچنين بهره مندي از مکمل هايي تحت عنوان هيدروکسي تريپتوفان با افزايش سطح سروتونين در بدن ارتباط دارند. بنا به گزارشي که در مجله آمريکايي روانپزشکي به چاپ رسيده، زناني که از يک رژيم غذايي سالم سرشار از سبزيجات، ميوه ها و چربي هاي سالم سود مي برند، 50 درصد کمتر از سايرين دچار اضطراب و افسردگي نسبت به زناني مي شوند که غذاهاي فراوري شده و چرب مصرف مي کنند.
افزايش هورمون شادي با ورزش منظم
ورزش طولاني مدت سطح اندورفين در بدن را افزايش مي دهد. به گزارش نيويورک تايمز افزايش سطح اندورفين در بدن با کاهش درد، خستگي و ناراحتي هاي جسمي همراه است. انجام ورزش هاي قلبي عروقي، ورزش هاي تحمل وزن و تمرينات کششي براي 30 تا 45 دقيقه در طول روز تاثير مثبت در افزايش اندورفين دارد.
بهره مندي از نور خورشيد
خورشيد نقش حياتي روي ذهن و بدن دارد و نشان داده شده سنتز ويتامين دي از طريق آن منجر به تقويت سيستم ايمني بدن، رشد استخوان ها و جذب موثرتر کلسيم مي شود. در عوض عدم دريافت کافي نور خورشيد با کمبود ويتامين دي و افسردگي ارتباط مستقيم دارد. علاوه بر اين کمبود نور خورشيد بخصوص در فصول سرد سال باعث کاهش سروتونين در مغز و ميل به ظهور علائم افسردگي، خستگي و بي حالي خواهد شد. قرار گرفتن در معرض نور خورشيد در ساعات اوج آن براي 15 تا 20 دقيقه توصيه مي شود.
افزايش هورمون شادي با مصرف غذاهاي تند
کپسايسين يک ترکيب شيميايي است که به فلفل تندي مي دهد و به پروتئين ها يا گيرنده هاي درد موجود در سلولهاي عصبي اندام هاي مخاطي بيني يا دهان مي پيوندد. تکانه هاي عصبي حاصله که از عصب سه قلو در مغز مي گذرند حس درد و سوزش را القا مي کنند. اين گيرنده ها به تندي واکنش نشان مي دهند. بنابراين وقتي غذاي بسيار تندي خورده مي شود واکنش شديدي از جانب آنها صورت مي گيرد. اين واکنش بدن که همان آزاد شدن اندورفين است (مخدري طبيعي که احساس سرخوشي ايجاد مي کند) درد را خنثي مي کند و اين موضوع علت محبوبيت غذاهاي تند را توضيح مي دهد.
بيشتر بدانيد : شادي دسته جمعي به سبک خندوانه!
بيشتر بدانيد : شادي حقيقي با اين ده عادت ساده
بيشتر بدانيد : چروفوبيا، ترس از شاد بودن و شادي کردن
منبع: iec.behdasht.gov.ir