بزرگنمايي:
چه خبر - روغن گياهي بخوريم يا نخوريم؟
احتمالا شما هم جزء آن دسته از افرادي هستيد که تصور ميکنند، روغنهاي حيواني براي سلامت انسان مضر است و بايد آنرا با روغن گياهي عوض کنيد. اما شايد واقعيت چيز ديگري باشد و البته شما در اين طرز تفکر تنها نيستيد.
بيشتر دکترها و متخصصان تغذيه و سازمانهاي مرتبط به سلامت غذايي در سراسر جهان ميگويند، اگر شما مقادير بيشتري چربي مفيد که از گياهان و دانه ها گرفته ميشود را بخوريد و از خوردن چربي بد ناشي از گوشت و فرآورده ها دامي خودداري کنيد، در مسير يک سيستم سالم قلبي و عروقي قرار داريد. حالا مشخص شده است که اين عقيده به وسيله شواهد علمي دقيق توصيه تائيد نميشود.
يک بررسي که هرگز نتايج آن منتشر نشده و مربوط به دهه 60 و70 ميلادي است يک ترديد جديد در اين نظريه که ميشود با خوردن چربيهاي اشباع نشده بيشتر از سکته قلبي و مغزي جلوگيري کرد، به وجود آورده است. در عوض اين تحقيقات قديمي نشان ميدهد افرادي که بيشتر از اين چربيها، مخصوصا انواعي که داراي اسيد چرب امگا 6 هستند استفاده ميکنند، در واقع بيشتر از کساني که چربيهاي اشباع شده ميخورند در معرض خطر مرگ قرار دارند. يافته هاي اين تحقيق هيچ وقت به طور کامل منتشر نشد، شايد به اين دليل که برخلاف ظهور نظريات محبوب و رو به رشدي بود که ميگفتند چربيهاي اشباع باعث افزايش کلسترول خون ميشود و در نتيجه خطر بيماريهاي قلبي عروقي و مرگ را افزايش ميدهد. اين نظريه که به نام نظريه ليپيد ناميده ميشود، در حال حاضر به عنوان يک بخش ثابت از خرد تغذيه اي در جامعه علمي پذيرفته شده است.
بازخواني تحقيق قديمي نشان داد که روغن گياهي براي قلب و عروق ما آن دوست بي ضرري که گفته شده نيست
دو محقق اطلاعات و بررسي هاي قديمي را نبش قبرکرده و به بررسي مجدد آن پرداختند. آنچه آنها يافتند در تضاد با نظريه ليپيد است و ميتواند نوع نگاه ما به سلامت چربي غير اشباع را عوض کند. نتيجه بررسي در نشريه پزشکي بريتانيا منتشر شده، دنباله اي است بر دسته بندي قديمي و محققان «ديسي زامورا»از دانشگاه چاپل هيل کاروليناي شمالي و «کريستوفر رامسدن» از انستيتو ملي سلامت آن را انجام داده اند. قبلا در سال 2013 اين محققان تجزيه و تحليل مشابهي را روي اطلاعات منتشر نشده ديگري در همين زمينه انجام داده و به نتيجه گيري مشابهي رسيدند. جايگزين کردن چربي اشباع شده با روغني که داراي مقادير زياد اسيد چرب امگا 6 که به نام اسيد لينولئيک هم شناخته ميشود، در حقيقت مرگ بر اثر انواع دلايل را افزايش ميدهد. اين دلايل شامل گرفتگي عروق کرونر قلب و ديگر بيماريهاي قلبي و عروقي است. زامورا ميگويد:« تحقيق ما اندک بودن شواهدي که از جانشين کردن روغن گياهي به جاي چربي اشباع شده حمايت ميکند، را نشان ميدهد». متخصصان ميگويند ترکيب اين دو تحقيق ميتواند روش نگاه ما به رژيم غذايي سالم را بر هم بزند، مخصوصا وقتي پاي رابطه ما با چيزي که روغن سالم ناميده ميشود، به ميان ميآيد.
قبلا در سال 1968 خدمات سلامتي و انستيتو ملي قلب آمريکا يک تحقيق 5ساله را بنيان نهاد که به نام آزمايش کرونر مينه سوتا شناخته ميشود و هدف از آن اين بود که ببيند آيا جايگزين کردن چربي اشباع با روغن گياهي از حمله قلبي، سکته مغزي و مرگ جلوگيري ميکند يا نه. براي ايجاد نظارت کامل بر آنچه شرکت کنندگان در آزمايش ميخوردند يا نميخوردند، محققان «ايوان فرانس» و «انسل کيز» که به خاطر ارتباط بين رژيم مديترانه اي و سلامت قلب مشهورند، 9 هزار بزرگسال را خانه هاي سالمندان و بيمارستانها رواني به دو گروه در يک آزمايش دوسو کور تصادفي کنترل شده تقسيم کردند. آزمايش تصادفي کنترلشده، نوعي آزمايش علمي است که در کارآزماييهاي باليني بهترين نوع آزمايش به شمار ميرود. در آزمايش تصادفي کنترلشده، مشارکت کنندگان در آزمايش به صورت تصادفي به حداقل دو گروه تقسيم ميشوند؛ گروه اول که تحت درمان مورد آزمايش قرار ميگيرند و گروه دوم، گروه کنترل، که براي مقايسه به کار ميروند. آزمايش دوسوکور هم به شيوه اي گفته ميشود که در آن از دادن هرنوع اطلاعاتي که منجر به تاثير روي نتيجه آزمايش ميشود به شرکت کنندگان و اجرا کنندگان خودداري ميشود.
در حقيقت حالا مشخص شده چربي حيواني هم آنقدرها که گفته شده ضرر ندارد
درتحقيق انجام شده چربي اشباع شده در رژيم غذايي گروه تحقيق به ميزان 50 درصد رژيم غذايي معمولشان کاهش يافت و ميزان چربي گياهي غذايشان که متشکل از چربي ذرت بود 280 درصد افزايش يافت. گروه کنترل روي رژيم غذايي قرار گرفت که شامل چربي اشباع نشده کمو چربي اشباع بيشتر بود، در يک کلام نمونه متوسط رژيم غذايي آمريکايي. اين رژيم آزمايشي بين42تا 56ماه بستگي به انستيتوي محل حضور شرکتکنندگان طول کشيد. سپس فرانتز و کيز شروع به پيگيري حدود 2403 شرکت کنندهاي کردند که روي رژيم غذايي جديدشان به ميزان يک سال و يا بيشتر باقي مانده بودند. آنها ميزان کلسترول خون اين افراد را سه چندين بار در زمان متوسط 3 سال اندازهگيري کردند. آنها همچنين شرکت کنندگاني که در طول آزمايش مرده بودندرا کالبد شکافي کردند تا ببينند آيا سلامت شرياني و قلبي در مرگ آنها موثر بوده است يا نه.
نتايج غير منتظره يا شايد ناخواسته
فرانتزو کيز دريافتند که گروه آزمايش که بيشتر روغن ذرت به جاي روغن اشباع خورده بودند در حقيقت ميزان پايينتر کلسترول را در خونشان نسبت به گروه کنترل و نتايج متوسط نشان ميدهند و دخالت همانطور عمل کرده بود که آنها پيشبيني ميکردند. به هرحال بررسيهاي بعدي که در سال 1981 گزارش شد، نشان داد که اين پايئنتر بودن ميزان کلسترول در خون باعث مرگ و مير کمتر نشده است. در حقيقت بررسيهاي انجام شده توسط متخصص آمار «استيون کي بروست» که براي تحقيق دوره کارشناسياش انجام داده بود وحالا بازنشسته شده است، نشان داد پايين تر بودن ميزان کلسترول خون گروه تحقيق ريسک مرگ آنها را پايين تر نياورده بود. در حقيقت ريسک مرگ شرکت کنندگاني که در زمان شروع آزمايش سني بالاتر از 65 سال داشتند و درگروه دريافت کنندگان روغن گياهي بيشتر بودند، بالاتر رفته بود.
همچنين کالبدشکافي هايي که فرانتس و کيز انجام دادند نگران کننده تر بود. در بين 149 کالبدشکافي که از آن اطلاعات کاملي وجود دارد 41 درصد از شرکت کنندگان گروه آزمايش(مصرف کنندگان بيشتر روغن گياهي) حداقل سابقه يک حمله قلبي داشتند در حاليکه اين ميزان در بين آنهايي که چربي اشباع بيشتري خورده بودند تنها 22 درصد بود. همچنين افراد فوت شده از گروه تحقيق ميزان مشابهي از پلاکهاي چربي و سفت شدگي عروق در مقايسه با گروه کنترل داشتند. بعد از جمع آوري همه اطلاعات آزمايش مينه سوتا، زامورا و رامسدن آن را با اطلاعات 4 آزمايش منتشر شده که در آن چربي اشباع جايگزين روغن گياهي سرشار از لينولئيک شده بود، ترکيب کردند. درست شبيه آزمايش مينه سوتا، بررسي هاي اضافي بعدي هم نشان داد جايگزين کردن روغن گياهي با روغن اشباع هيچ فايده اي براي جلوگيري از مرگ بر اثر مشکلات قلبي و يا دلايل ديگر ندارد. « جيمز دي نيکولآنتونيو» محقق علوم قلب وعروق در انستيتو سنت لوک موسسه قلب آمريکا که در اين مطالعه دخيل نبوده ميگويد:« اين شرمآور است که به آمريکاييها توصيه شده است روغنهاي گياهي توليد شده به شيوه صنعتي را مصرف کنند در حاليکه اين دستور درست برخلاف شواهد و مدارک بسيار زياد وموثق موجود در متون مطالعاتي است». به دلايل ناشناخته فرانتز و کيز هرگز نتايج کامل يافته هايشان را منتشر نکردند. مطالعه آنها يکي از محدود مطالعات کنترل شده تصادفي با در نظر گرفتن بالاترين استاندارد شواهد پزشکي بوده که براي شنيدن تاثير چربيهاي غير اشباع بر سلامت قلب انجام شده است. در بررسي مجدد زامورا و رامسدن در سال 2016 آنها تصور کردند شايد محققان اصلي نتايج کامل را هيچ وقت منتشر نکردند، چون درست برخلاف اعتقادات رايج علمي آن زمان بوده است. آنها در بررسي مجدد نوشته اند:« متون علمي توليد شده از نتايج آزمايشات علمي و کلنيکي بسيار کمي درآن زمان وجود داشت يا اصلا وجود نداشت که از نتايج به دست آمده آن دو پشتيباني کند و برخلاف اعتقادات و سياست هاي عمومي باشد. همين طورممکن است بررسي کنندگان مقالات در مجلات علمي نتايج آنها را به دليل همين مسئله رد کرده باشند».
نتايج نشان داده که برخي روغنهاي گياهي مثل روغن زيتون، تخم آفتابگردان و روغن آووکادو روغنهاي مفيدي هستند
برخي روغنهاي گياهي بهترند
اما توجه به اين نکته ضروري است که آزمايش فرانتز و کيز زماني انجام شد که روغن ذرت مشهورترين و پرمصرف ترين روغن گياهي آن زمان وتنها روغن غير اشباعي بود که در آن آزمايش مورد استفاده قرار گرفت. روغن ذرت مقادير زيادي اسيد چرب امگا 6 دارد که مقادير زيادي از آن ميتواند پيامدهاي بيوشيميايي منفي داشته باشد. اين اطلاعات دقيق و ظريف در هيچ يک از توصيه هاي غذايي جديد نوشته نميشود و فقط به نخوردن روغن اشباع بسنده ميشود در حاليکه امگا 6 ميتواند به مراتب خطرناکتر باشد. بقيه منابع روغن غير اشباع مثل روغن ماهي سرشار از امگا 6 به همراه امگا 3 هستند. اين ترکيبي است که ممکن است کليد حفاظت از قلب انسانها باشد. اين مطالعه نميگويد روغنهاي غير اشباع بد و روغن اشباع خوب است اما وقتي پاي اسيد چرب امگا 6 به ميان ميآيد، آن وقت بايد مراقب سلامت قلبمان باشيم. به هرحال نميتوان به جرات درباره روغنهاي گياهي و مصرف آنها اظهار نظر کرد،اما آنچه مشخص است اين است که روغن زيتون، آووکادو و آفتابگردان حاوي مقادير اندک امگا 6 بوده و يا اصلا ندارند و براي سلامتي بهترند هرچند براي مدت طولاني نميتوان روي اين توصيه ها حساب کرد.
بيشتر بدانيد : روغن هسته انگور بخوريم يا نخوريم؟
بيشتر بدانيد : مضرات زياده روي در مصرف روغن زيتون
بيشتر بدانيد : مضرات روغن کانولا براي سلامت
منبع : sinapress.ir