بزرگنمايي:
چه خبر - ظرف مسي چه تاثيري بر سلامت دارد؟
گاهي طب سنتي استفاده از ظروف مسي براي طبخ غذا تبليغ و سفارش ميشود، ظروفي که معلوم نيست واقعا مزيتي براي بدن دارند و سالم هستند يا خير. براي رسيدن به اتفاق نظر علمي در خصوص فوايد و مضرات اين ظروف با علي شفيعي کارشناس ارشد بيوشيمي و محمد باقر ملجايي دانشجوي دکتراي تغذيه گفتوگويي انجام داديم و پرسش و پاسخهاي زيادي مطرح شد تا به نتايج علمي و قانعکنندهاي به شرح ذيل رسيديم.
به طور کلي تمام ظروف فلزي با جنسهاي مختلف در اثر استفاده مکرر، شست و شو و در مجاورت با حرارتهاي بسيار بالا مقداري از فلز خود را در مواد غذايي رها کرده و ميتوانند تهديدکننده سلامت شوند.
ادعاي تامين املاح بدن با ظروف مسي
مدتي است توليدکنندگان به واسطه تبليغ بهتر ظروف مسي، خانوادهها را به خريد اين ظروف به عنوان بهترين تامينکننده املاح و مس بدن ترغيب ميکنند. همچنين در برخي منابع ناموثق طب سنتي که در شبکههاي مجازي هم در حال انتشار است طبخ غذا با کفگيرهاي آهني معروف به حسوم به عنوان درمانکننده کمخوني توصيه شده است.
ادعايي که پيرامون اين ظروف ميشود اين است که مس و آهن موجود در اين ظروف براي بدن مفيد است و اثر درماني دارد؛ در حالي که آهن، مس و روي موجود در اين ظروف به شکل اکسيد شده بوده و به هيچ عنوان نميتواند مورد استفاده بدن قرار گيرد و حتي ميتواند در کبد و سيستم عصبي تجمع کرده و زيانآور باشد. مطالعات نشان ميدهد افرادي که به طور مستمر و طولاني مدت در اين ظروف غذا طبخ ميکنند در خطر مسموميت با اين املاح قرار دارند که ميتواند موجب بروز تهوع و سردرد و عوارضي چون آلزايمر شود. خانمهاي باردار و کودکان و سالمندان به ميزان زيادي در معرض خطر مسموميت با اين ظروف قرار دارند.
ظروف مسي بهترين براي پخت، بدترين براي سلامت
تنها مزيت ظروف مسي اين است که با توزيع و انتشار مطلوب حرارت به قسمتهاي مختلف ظرف باعث پخت خوب و با کيفيت غذا ميشود. اما در مقابل آثار زيانباري براي سلامت دارد. مس، روي و آهن از جمله عناصر دو ظرفيتي هستندکه قابليت اکسيد شدن بالايي دارند و در ترکيب با غذاهاي اسيدي و
نمکدار به سرعت وارد واکنشهاي خطرناک ميشوند. سطح اين ظروف لزوما بايد با لايهاي از قلع يا فولاد ضدزنگ (استيل) يا نيکل پوشانده شود. ظروف مسي اگر پوشش مناسب نداشته باشد و جدارشان آسيبديده باشد با آزاد کردن محتواي فلزي باعث آسيب به سيستم عصبي و کبد ميشوند. نکته مورد توجه اينکه در صورت مسموميت با قلع در مقايسه با مس خطرات بيشتري سلامت را تهديد ميکند. بنابراين استفاده از ظروف مسي را به حداقل برسانيد.
علت بروز لکههاي سياه روي ظروف مسي
برخي ظروف مسي موجود در بازار حين پخت يا در تماس با رطوبت دچار تغيير رنگ و لکههاي سياه رنگ ميشوند که گاهي به واسطه شستوشو با سيم ظرفشويي تا حدودي ناپديد و مجدد ظاهر ميشوند. شفيعي ميگويد مس به دليل ظرفيت بالاي اکسيداسيون و قابليت ترکيب بالا با مواد غذايي به شدت سلامت غذا را تحت تاثير قرار ميدهد و در صورتي که پوشش مناسب و استاندارد روي آن انجام نگرفته باشد اين آسيبزايي دو چندان شده و چنين واکنشهايي بروز ميکند. در صورت مشاهده چنين نشانههايي ظرف را به مرکز عرضهکننده عودت دهيد.
با چسبندگي ظروف مسي چه کنيم؟
گفته ميشود در هنگام استفاده از ظروف مسي بايد از قاشق پلاستيکي و چوبي استفاده شود. با توجه به اينکه در اين ظروف غذا ميچسبد و بايد از اسکاچ و سيم ظرفشويي استفاده شود ديگر چه لزومي به مصرف قاشق غيرفلزي است. شفيعي معتقد است ظروف مسي استاندارد که با پوشش مناسب تهيه شده باشند قاعدتا چسبندگي کمي دارند. متاسفانه اغلب ظروف موجود در بازار به طريقه سنتي تهيه شده و پوشش استانداردي ندارند و بهتر است به دليل ظرفيت اکسيداسيون بالاي مس از خط و خشدار شدن آن اجتناب و براي افزايش ضريب نچسبيدن غذا از ظروف ديگر استفاده يا اقدام به خريد ظروف مسي از نوع استاندارد کرد. توصيه ميشود براي ترکيب کردن يا برداشتن غذا از اين ظروف از قاشقهاي غيرفلزي استفاده شود و هرگز براي شستوشوي آن سيم ظرفشويي به کار نبريد.
دستبندهاي مسي خواص درماني دارند؟
مدت زمان زيادي است که از دستبند و النگو و انگشتر مسي به جهت تامين مس بدن براي درمان دردهاي التهابي و مفاصل استفاده ميشود. مدعيان معتقدند داروهاي داروخانهاي نميتوانند کمبود مس بدن را جبران کنند. شفيعي بيان ميکند مس از طريق پوست به طور موقت دردهاي آرتريتي و مفصلي و استخواني را بهبود ميبخشد، اما چون دردهاي ناشي از اين بيماريها مزمن و طولانيمدت هستند اين وسايل و ابزارها اثرات درماني طولانيمدت و موثر ندارند. ميزان نياز بدن ما به مس اندک است و وقتي همين ميزان به راحتي از مواد غذايي تامين ميشود نيازي به استفاده از اين دستبندها و ظروف نيست.
بيشتر بدانيد : ليوان مسي براي نوشيدن آب بهتر از ليوان هاي معمولي است, چرا؟
بيشتر بدانيد : چه ظرفي براي پخت غذا مناسب تر است؟
بيشتر بدانيد : خواص مس براي سلامت بدن
منبع : jamejamonline.ir