بزرگنمايي:
چه خبر - شستن ميوه و سبزيجات با روش اصولي
تابستان فصل سبزي و ميوههاي تازه است. ميوه و سبزي فوايد زيادي دارند و کارشناسان تغذيه توصيه ميکنند افراد روزانه پنج سهم ميوه و سبزي در برنامه غذاييشان داشته باشند اما گاهي عدم توجه به نکات بهداشتي هنگام خريد، شستشو و نگهداري اين محصولات سبب ايجاد مسموميتهاي غذايي و مشکلات از اين دست ميشود.
متخصصان سازمان غذا و داروي آمريکا در اين مورد هشدار ميدهند که ميوه و سبزيهاي تازه ميتوانند از راههاي مختلف آلوده شوند. ميوه و سبزيها هنگام رشد در مزرعه ممکن است با حيوانات، مواد خطرناک موجود در آب و خاک آلوده شوند. به علاوه بهداشت نامناسب کارگران و کشاورزان نيز ميتواند عاملي براي آلودگي ميوهها و سبزيها باشد. دست به دست شدن اين محصولات بعد از برداشت نيز احتمال خطر آلودگي را افزايش ميدهد. همچنين آلودگي ميتواند بعد از خريد محصول و هنگام تهيه غذا يا نگهداري نامناسب در منزل اتفاق بيفتد. به همين دليل اطلاع از نکاتي درباره نحوه صحيح انتخاب، شستشو، نگهداري و مصرف ميوهها و سبزيها ميتواند کمک فراواني به سلامت ما بکند:
انتخاب، شستشو، نگهداري و مصرف ميوهها و سبزيها
اطلاع از نکاتي درباره نحوه صحيح انتخاب، شستشو، نگهداري و مصرف ميوهها و سبزيها ميتواند کمک فراواني به سلامت ما بکند. که در ادامه شما را با اين مواد آشنا مي کنيم:
انتخاب ميوه و سبزي مناسب
ميوهها و سبزيهايي که له يا خراب شدهاند (احتمال رشد باکتري در اين قسمتها بيشتر است) را انتخاب نکنيد.
نگهداري ميوه ها و سبزي ها
سبزيهاي بريده شده مانند برگهاي خرد شده کاهو يا برشهاي هندوانه را در يخچال نگهداري کنيد.
شستشوي ميوه ها و سبزي ها و بهداشت دست ها
قبل و بعد از دست زدن و آماده کردن ميوه و سبزي تازه، دستهايتان را به مدت 20 ثانيه با آب گرم و صابون بشوييد. اين توصيه قديمي هنوز بهترين راه براي پيشگيري از بيماريهاست.
سطح ميوه و سبزي را به آرامي زير شير آب بشوييد. لازم نيست براي اين کار از صابون يا محصولات شوينده استفاده کنيد اما ميتوانيد از محلول رقيق سرکه يا آب ليمو در آب استفاده کنيد.
قبل از پوست کندن ميوه و سبزي، آن ها را بشوييد تا باکتريها از چاقوي در تماس با پوست آلوده ميوه، به داخل ميوه يا سبزي منتقل نشود.
سطح ميوه و سبزيهايي مانند خيار و هندوانه را با فرچه مخصوص خوب تميز کنيد.
نکاتي درباره ميوه و سبزي پس از شستشو
براي کاهش آلودگي و پيشگيري از رشد و تکثير باکتريهايي که ممکن است هنوز روي سطح ميوه و سبزي وجود داشته باشد، پس از شستن ميوه آن را با دستمال يا حوله کاغذي تميز خشک کنيد.
با توجه به اينکه ممکن است باکتريها از زمان شکوفه زدن ميوه روي درخت وجود داشته باشد توصيه ميشود بعد از شستن دو سر ميوه را ببريد.
برگهاي بيروني کلم و کاهو را دور بريزيد.
ضدعفوني کردن ظروف
ظرفها را ضدعفوني کنيد؛ تخته آشپزي و سطح کارتان را با آب گرم و صابون بشوييد. باکتريها ممکن است از يک غذا به غذاي ديگر منتقل شود. براي ضدعفوني از يک قاشق چايخوري محلول سفيدکننده در يک ليتر آب استفاده کنيد. در مورد وسايلي که با گوشت خام در تماسند اين محلول بايد حدود 10 دقيقه روي سطح مورد نظر باقي بماند.
گوشت خام را جدا و در کيسه پلاستيکي نگه داريد و مراقب باشيد خونابه آن روي ميوهها و سبزيهايي که به صورت خام مصرف ميشوند نريزد.
براي گوشت و ميوه و سبزي از چاقوي جدا استفاده کنيد.
نگهداري ميوه و سبزي
دماي سرد از تکثير بسياري باکتريهاي بيماريزا جلوگيري ميکند. ميوه، سبزي و ساير غذاهاي فاسدشدني را در ظرف تميز دردار در يخچال و در دماي کمتر از 5 درجه سانتيگراد نگهداري کنيد.
طبق آمار جهاني در اثر مصرف غذاهاي آلوده به باکتريهاي بيماريزا، سالانه حدود 48ميليون نفر بيمار و 128هزار نفر در بيمارستان بستري ميشوند و 3هزار نفر نيز جان خود را از دست ميدهند. بيشتر افراد ميدانند براي پيشگيري از بيماريها، محصولات حيواني بايد با دقت مصرف شود اما بسياري از اين موضوع که محصولاتي مانند ميوه و سبزي تازه هم ميتوانند علت شيوع مسموميتهاي غذايي باشند بياطلاعاند. در سالهاي اخير ميوه و سبزيهاي آلوده مانند اسفناج، گوجه فرنگي و کاهو موارد متعددي از شيوع بيماري را در آمريکا ايجاد کرده است.
بهترين روش شستشوي ميوه و سبزي
محققان سازمان غذا و داروي آمريکا در يک بررسي، روشهاي مختلف و متداول شستن ميوه و سبزي را مورد بررسي قرار دادند و با هم مقايسه کردند. در اين بررسي چهار روش شستشو با صابون ضدباکتري (اين روش توسط متخصصان ايمني غذا توصيه نميشود)، استفاده از محلول رقيق سرکه (يک قسمت سرکه و سه قسمت آب) و سپس شستن با آب، سابيدن با فرچه و شستن با آب ساده مورد آزمايش قرار گرفت. سپس از هر چهار گروه تعدادي ميوه به صورت نمونه انتخاب شد و پس از چند روز تعداد کلونيهاي باکتري روي آنها مورد بررسي قرار گرفت.
نتيجه نشان داد شستن ميوهها با فرچه 85درصد (کميکمتر از شستن با آب) باکتريها را از بين ميبرد اما بهترين روش استفاده از محلول رقيق شده سرکه است که ميتواند بيشتر باکتريها و عوامل بيماريزا را از بين ببرد. تحقيقات انجام شده در مرکز تحقيقات بهداشت محيط و کشاورزي آمريکا نشان داد که شستن ميوه و سبزي در محلول رقيق سرکه و آب در مقايسه با شستن ميوه با آب، بسيار بهتر عمل ميکند. نتايج اين تحقيق همچنين نشان داد خيساندن ميوهها در محلول سرکه و سپس تميز کردن سطح آنها با فرچه ميتواند 98درصد باکتريها را از بين ببرد. پيشنهاد ميشود سبزيهايي مانند بروکلي و کاهو 2 دقيقه در محلول آب و سرکه خيسانده شوند و پس از شستن سبزي ظرف آن نيز به دقت شسته شود.
شستشوي ميوه و سبزي با محلول سرکه
براي شستن ميوه و سبزي با محلول سرکه بايد يک ظرف مخصوص اسپري را با سه فنجان آب و يک فنجان سرکه پر کنيد، سطح ميوه را با اين محلول آغشته کنيد و سپس با آب سرد بشوييد. آب سرد باقيمانده طعم و بوي سرکه را از بين ميبرد و فرآيند شستن را به پايان ميرساند. اين کار حدود 30 ثانيه زمان ميبرد. اين روش براي ميوههايي با سطح صاف خيلي مناسب است.
در مورد سبزيهايي مانند بروکلي، برگ کاهو و اسفناج که شستنشان سخت است بهتر است سبزي را در محلول سرکه بخيسانيد. مثلا برگهاي کاهو را جدا کنيد و در يک تشت بزرگ حاوي محلول سرکه قرار دهيد.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : اصول شستن ميوه هاي مختلف براي ميکروب زدايي
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : شستشوي سبزيجات و ميوه ها با چند محلول خانگي!!
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : روشهاي صحيح شستشوي ميوه جات و سبزي جات
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : 4 مرحله مهم در شستن سبزيجات
منبع :salamaneh.com