بزرگنمايي:
چه خبر - چند نکته مهم در رعايت بهداشت يخچال و فريزر
نگهداري غذا در يخچال به کند شدن رشد باکتري ها منجر مي شود. اما قبل از آن بايد از کارکرد صحيح يخچال خود مطمئن باشيد. درجه حرارت بايد 4 درجه سانتي گراد يا کمتر باشد. درجه حرارت فريزر بايد 18 - سانتي گراد باشد . اين درجه حرارت رشد بسياري از باکتري ها را متوقف مي کند. به طور مرتب دماسنج را تنظيم کنيد و تا حد امکان در يخچال و فريزر را کمتر باز کنيد.
_ غذا را به طور صحيح بپزيد و زماني که به سالم بودن غذا مشکوک مي شويد، آن را نخوريد.
_ با نزديک شدن به فصل گرم سال، رعايت نکات بهداشتي در خريد و نگهداري مواد غذايي الزامي است .
_ هنگام خريد غذاهاي منجمد به تاريخ ساخت و انقضاي درج شده روي محصولات به ويژه شيروپنيروغذاي کودک دقت کنيد.
نحوه صحيح نگهداري غذاي پخته
غذاهاي فاسد شدني را سريع در يخچال قرار دهيد. باقي مانده غذاها را در يخچال بگذاريد و روي اجاق گاز يا ميز آشپزخانه براي مصرف ديگر اعضاي خانواده رها نکنيد و در صورت نياز به ميزان لازم از يخچال برداريد و گرم کنيد.
نگهداري کنسروها
تمام محصولات کنسروي، کمپوت و سس مايونز را پس از باز کردن در يخچال نگهداري کنيد.
نگهداري از فرآورده هاي گوشتي در فريزر
گوشت قرمز، مرغ ، ماهي و فراورده هاي دريايي را در ظروف مخصوص و در طبقات زيرين فريزر نگهداري کنيد. از قرار دادن بيش از اندازه مواد غذايي در داخل فريزر خودداري کنيد تا هواي خنک به راحتي در گردش باشد.
بهداشت مواد غذايي
نگهداري صحيح مواد غذايي در منزل و پيروي از يک الگوي راهنماي مشخص ميتواند تا حدود زيادي در حفظ سلامت اين محصولات و در نتيجه سلامت افراد خانواده موثر باشد:
_ ظروف نگهداري غلات دربسته باشد و در جاي خشک و خنک نگهداري شود. مناسبترين مکان براي نگهداري حبوبات فضاهاي سرد و تاريک مانند داخل کابينت است. نور و حرارت بالا باعث ايجاد حالت کهنگي و تغيير طعم و خواص تغذيهاي حبوبات ميشود.
_ توصيه ميشود نان مصرفي به شکل روزانه تهيه شود. اگر امکان چنين کاري نيست، بايد نان به شکل اصولي قبل از قرار دادن در داخل نايلون خنک شود. بعد از خنک کردن نان ميتوان آن را در داخل نايلون تميز قرار داد و در فريزر به مدت بيشتري نگهداري کرد. قرار دادن نان در يخچال، روند بيات شدن آن را تسريع ميکند. بنابراين بهتر است داخل يخچال نگهداري نشود.
_ آرد را در محيط بسيار خنک يا در داخل بسته بندي مناسب به شکلي که رطوبت يخچال را جذب نکند، در يخچال نگهداري کنيد.
_ براي نگهداري ميوهها و سبزيها در يخچال اول آن ها را بشوييم و بعد خشک و نگهداري کنيم. ميوهها و سبزيها پس از شست و شو بايد در يخچال نگهداري شود. در صورت کپکزدگي بايد ميوه و سبزي کپک زده از يخچال خارج شود، زيرا باعث انتشار آلودگي در يخچال ميشود. ظروف نگهداري اين مواد را نيز از يخچال خارج کنيد و به دقت بشوييد و ضدعفوني کنيد.
_ سبزي و ميوه را نبايد با نايلون در داخل يخچال قرار داد زيرا تعريق، امکان فساد را بيشتر ميکند.
_ تا زماني که در شيراسترليزه باز نشده است، در صورت نگهداري در شرايط خشک و خنک و به دور از تابش مستقيم نور آفتاب، تا ماهها قابليت نگهداري در يخچال را دارد. چنان چه شير پاستوريزه بيش از 48 ساعت دريخچال باقي بماند و علايم فساد و بريدگي در آن مشاهده نشود، قبل از مصرف آن را حداقل به مدت 10 دقيقه بجوشانيد.
_ بعد از باز کردن حلب پنير، يا مواد غذايي و حبوبات کنسرو شده در ظرف فلزي بايد آن ها را به ظروف نگهداري مناسب، مانند ظروف شيشهاي منتقل کرد. مواد لبني را در سردترين قسمت يخچال نگهداري کنيد.
_ پس از باز شدن يخ گوشت، از انجماد مجدد آن بايد اکيداً خودداري شود، از اين رو مواد پروتئيني را بايد به ميزان مورد نياز براي مصرف از فريزر خارج کرد.
_ روغنها و چربيها ترکيبات فاسد شدني است و وجود رطوبت، مجاورت با اکسيژن هوا، آهن و مس، حرارت و نور باعث فساد روغن ميشود، تا حد امکان پس از بازکردن در روغن، آن را در يخچال يا جاي خنک نگهداري کنيد.
فساد پذيرترينها را بشناسيد
مواد غذايي از نظر فسادپذيري به سه گروه مواد غذايي با فسادپذيري بالا، نيمه فسادپذير و دير فاسد شونده تقسيم ميشود. انواع گوشت، لبنيات و تخم مرغ به دليل بالا بودن مقدار مواد مغذي، رطوبت بالا و آب فعال درون آن ها در معرض فساد بالاتري قرار دارد.
غذاي مانده تا کي خوردني است؟!
نگهداري طولاني مدت اين مواد، به ويژه اگر شرايط استاندارد ذکر شده رعايت نشود، مسموميت هاي بسيار شديد و طولاني مدتي را براي فرد در پي دارد که معمولا ازطريق ميکروب کلوستريديوم ايجاد ميشود .
سردترين نقطه يخچال
براي پيدا کردن سردترين نقطه يخچال مي توانيد از انواع دماسنج ها کمک بگيريد. با اين حال با روشي بسيار ساده ترهم مي توانيد دماي بخش هاي گوناگون يخچال را پيدا کنيد.
به اين صورت که چندين ليوان را پر از آب کنيد و آن ها را در گوشه و کنار يخچال، از در آن گرفته تا انتهاي طبقه اول، ابتداي طبقه دوم و حتي داخل کشوهاي يخچال قرار دهيد. بگذاريد 24 ساعت در جاي خود بماند. سپس با تست ميزان سردي آب داخل ليوان ها مي توانيد نقطه هايي را که موجب يخ زدگي وسردي بيشترمواد مي شود کشف کنيد.
منبع : khorasannews.com