بزرگنمايي:
چه خبر - تغيير رويکرد روسها در قبال ايران در سوريه
واسيلي نبنزيا، نماينده دائم روسيه در سازمان ملل در گفتوگو با روزنامه سعودي الشرق الاوسط در رابطه با حضور روسيه، ايران، ترکيه و آمريکا در سوريه گفت: حضور روسيه در سوريه قانوني است، ما با دعوت دولت قانوني آن کشور در آنجا حاضر شديم تا براي مقابله با تهديدات تروريستي به آنها کمک کنيم. ايران نيز در آنجا حضور قانوني دارد و همان طور که همگي ميدانيم، هيچ کشور ديگري دعوت نشده است. تمام کساني که بدون دعوت به سوريه رفتند بايد آن کشور را ترک کنند.
وي در پاسخ به اين که زماني که اسرائيل سوريه را هدف قرار ميهد، روسيه از حاکميت اين کشور حمايت نميکند؛ اين درحالي است که شما ميگوييد به جز ايران و روسيه همه کشورها بايد سوريه را ترک کنند، گفت: به نظر من ما نيز در زمان مناسب بايد سوريه را ترک کنيم و پس از مشورت با دولت سوريه اين کار را انجام خواهيم داد. ايرانيها نيز در آن کشور حضور قانوني دارند، زيرا از آنها دعوت شده است، آنها نيز زماني که دولت سوريه اعلام کند ديگر کمکها ضروري نيست اين کشور را ترک خواهند کرد. به نظر من زماني که سوريه به ثبات کامل برسد، همه کشورها بايد آنجا را ترک کنند اما اکنون کشورهايي در سوريه حضور دارند که مطلقاً از آنها دعوت نشده است؛ مانند آمريکا، فرانسه و برخي کشورهاي ديگر.
روس ها پس از چندين بار که خواستار خروج نيروهاي ايران از سوريه شدند، اکنون در گفت وگو با يک روزنامه سعودي، حضور ايران در سوريه را قانوني و خروج آن را منوط به درخواست دولت سوريه کرده اند. به نظر مي رسد دو عامل منجر به تغيير رويکرد روس ها در قبال حضور ايران در سوريه شده است: اول اينکه بشار اسد در برابر هرگونه فشار براي وادار کردن ايران به خروج از سوريه مخالفت کرده و دوم آنکه روس ها نمي خواهند در وضعيت تنش و درگيري سياسي ميان ايران و آمريکا، بيش از حد موضع تهران تضعيف شود.
آن طور که نماينده روسيه در سازمان ملل عنوان و همانطور که بارها جمهوري اسلامي ايران اعلام کرد، به مجرد اينکه ثبات در سوريه برقرار شود، همه نيروهاي خارجي از جمله نيروهاي ايراني و روسي از سوريه خارج خواهند شد؛ بنابراين، بايد گفت قرار نيست نيروهاي هيچ کشوري براي هميشه در اين کشور بمانند. با اين حال، همه بازيگران و به ويژه ايران که اثرگذارترين بازيگر ميداني به شمار مي رود، بايد قادر باشد دستاوردهاي ميداني خود را به دستاورد سياسي مبدل کند.
در واقع در مرحله نخست ايران توانست با استفاده از ظرفيت مستشاران و نيروهاي نظامي خود، دستاوردهاي ميداني بزرگي در راستاي ايجاد ثبات در سوريه و مبارزه با تروريسم به دست آورد. به نظر مي رسد در فاز دوم و براي تبديل دستاوردهاي نظامي به دستاورد سياسي و اقتصادي، سياستگذاران ايراني بايد عرصه را براي بازي ديپلماتيک با بازيگري ديپلمات ها را فراهم کند. در اين مرحله بايد دست ديپلمات ها براي مذاکره با تمامي طرفين در بحران سوريه بازگذاشته شود تا بلکه بتوان دستاوردهاي ميداني را که مانند يک چک بانکي است، نقد کرد! در غير اين صورت، ما صرفا برنده جنگ خواهيم بود و نه برنده صلح!
منبع: tabnak.ir