بزرگنمايي:
چه خبر - طرح کنگره آمريکا براي ممنوعيت حمله نظامي به ايران
تام يودال» سناتور دموکرات ايالت نيومکزيکو آمريکا که چندي قبل از تدوين طرحي براي ممنوعيت اقدام نظامي بدون مجوز عليه ايران خبر داده بود، رسما اين طرح را به کميته روابط خارجي سناي آمريکا ارائه کرده است.
بر اساس اطلاعات منتشر شده در وبسايت کنگره آمريکا، اين طرح به شماره «اس. 1039» تاکنون از سوي 10 سناتور دموکرات از جمله «دايان فينشتين»، «برني سندرز» و «ريچارد دوربين» مورد حمايت قرار گرفته است. «رند پال» هم تنها سناتور جمهوريخواهي است که تا اين لحظه پاي اين طرح را به عنوان حامي مشترک امضا کرده است. سناي آمريکا 100 عضو دارد و تصويب هر طرح به دستکم نصف به علاوه يک رأي نياز دارد.
يودال در مورد دليل ارائه اين طرح به سنا، در توييتر نوشته است: «درخواست جنگ با ايران، برگي از همان دفتري است که ما را به تهاجم شکستخورده به عراق کشاند. و کنگره بايد اختيارات قانونياش را براي توقف حرکت به سمت جنگ اعمال کند. به همين دليل است که من امروز "قانون پيشگيري از جنگ غيرقانوني با ايران" را ارائه کردم.»
اين طرح مهر ماه سال گذشته براي اولين بار در سنا ارائه شد، اما به واسطه آنکه تنها چند ماه تا پايان دوره سنا باقي مانده بود و دولت و کنگره آمريکا نيز در مورد بودجه با يکديگر درگير بودند، اين طرح در نوبت بررسي قرار نگرفت. مشابه اين طرح در مجلس نمايندگان آمريکا نيز مطرح شده بود، که آن طرح نيز به دلايل مشابه، بررسي نشد. بر اساس، قوانين آمريکا، در صورتي که با پايان يک دوره کنگره طرحي تصويب نشود، آن طرح در دوره بعد کنگره از دستور کار خارج ميشود، اما حاميان آن ميتوانند آن را مجددا به کنگره ارائه کنند.
هنوز متن پيشنويس طرح تازه اين دو سناتور آمريکايي منتشر نشده، اما متني که به دوره پيشين سنا ارائه شده بود، تأکيد داشت که بر اساس قانون اساسي ايالات متحده کنگره تنها مرجعي است که ميتواند عليه کشوري اعلام جنگ کند و قوه مجريه براي چنين اقدامي ابتدا بايد از کنگره مجوز دريافت کند.
در بخش يافتههاي آن طرح هرچند اتهاماتي عليه برنامه موشکي و منطقهاي ايران مطرح شده، اما در عين حال اشاره شده بود که بر اساس تأييد آژانس بينالمللي انرژي اتمي ايران به تعهدات خود ذيل توافق هستهاي پايبند بوده است. اين طرح ميافزايد: «جنگ با ايران، داراييها، نفرات و اهداف سياست خارجي ايالات متحده در سرتاسر آن منطقه از جمله در عراق، افغانستان و اسرائيل را در معرض خطر قرار ميدهد.»
اين طرح سپس با بيان اينکه مواضع جنگطلبانه «دونالد ترامپ» رئيسجمهور آمريکا ميتواند به «خطاي محاسباتي» هريک از دو طرف منجر شود، استفاده از منابع مالي براي انجام اقدام نظامي عليه ايران را ممنوع ميکند.
در بخش الزامات اين طرح، آمده است: «هيچ منابعي نبايد براي عملياتهاي نظامي در و عليه ايران مورد استفاده قرار گيرد، مگر آنکه قانون يا قطعنامه مشترکي در کنگره تصويب شده و به صورت مشخص مجوز چنين اقدامي را بعد از تصويب اين قانون، صادر کند.»
در اين طرح البته اقدام نظامي در صورت «وجود تهديد قريبالوقوع عليه ايالات متحده» و با کسب مجوز لازم از کنگره، از ممنوعيت تخصيص بودجه مستثني شده است. اقدام نظامي در تلاش براي «دفع يک حمله ناگهاني به ايالات متحده، اراضي يا داراييها يا نيروهاي نظامي» و «نجات شهروندان يا نفرات ايالات متحده» دو استثناي ديگر اين طرح هستند.
پيش از اين گزارشهايي منتشر شده بود مبني بر اينکه ممکن است افرادي از جمله «جان بولتون» مشاور امنيت ملي کاخ سفيد و «مايک پامپئو» وزير خارجه آمريکا با طرح ادعاي ارتباط ايران با القاعده به مجوز جنگي که در سال 2001 براي مبارزه با اين گروه صادر شد استناد کرده و اقداماتي را عليه ايران انجام دهند. در صورت تصويب طرح يودال اين مسير مسدود ميشود.
ادعاي احتمال اقدام نظامي آمريکا عليه ايران در حالي مطرح ميشود که بسياري از کارشناسان در عملي بودن چنين ايدهاي ابراز ترديد ميکنند. «ان رايت» از افسران سابق ارتش و از مقامهاي پيشين وزارت خارجه آمريکا اسفند ماه پارسال در يادداشتي در اين مورد گفت: «ايران 80 ميليون جمعيت و يک ارتش قدرتمند دارد که به اندازه ارتش آمريکا تجربه رزمي دارد. اگر به کشورهايي که آمريکا به آنها حمله کرده باشد نگاه کنيد متوجه ميشويد که آمريکا به کشوري که نيروي نظامي قدرتمندي داشته باشد حمله نميکند.»
منبع: bartarinha.ir