بزرگنمايي:
چه خبر - نزاع آمريکا، روسيه و اتحاديه عرب بر سر «جولان»
رئيس جمهور آمريکا در حمايت از اشغالگري هاي رژيم صهيونيستي تصميم گرفته است که ضميمه کردن بلندي هاي جولان به سرزمين هاي اشغالي را تحت حاکميت اسرائيل به رسميت بشناسد که اين تصميم ترامپ با واکنش منفي برخي کشورها و نهادهاي بين المللي مواجه شده است.
نتانياهو در صفحه رسمي اش در توئيتر از اين اقدام ترامپ قدرداني کرده و آن را يک اقدام تاريخي خوانده است.
اين اقدام قرار است همزمان با سفر «بنيامين نتانياهو» نخست وزير رژيم صهيونيستي به آمريکا براي شرکت در کنفرانس سالانه «کميته روابط عمومي آمريکا- اسرائيل (آيپک)» صورت بگيرد.
رژيم صهيونيستي بلندي هاي جولان را در جريان جنگ 6 روزه با اعراب در سال 1967 اشغال کرد. کنست (پارلمان) اين رژيم در سال 1981 ميلادي اين منطقه را جزو مناطق اسرائيل اعلام کرد، هرچند بر اساس قوانين بين المللي، جولان به سوريه تعلق دارد.
اقدام آمريکا در حمايت از الحاق جولان به اراضي تحت حاکميت رژيم صهيونيستي، پس از آن روي مي دهد که دولت ترامپ، 24 ارديبهشت 97 در اقدامي تحريک آميز، سفارت ايالات متحده را از تل آويو به قدس اشغالي منتقل کرد.
شب گذشته، «دونالد ترامپ» رئيس جمهوري آمريکا در صفحه توئيتر خود نوشت: پس از 52 سال زمان آن رسيده است که ايالات متحده به طور کامل حاکميت اسرائيل بر بلنديهاي جولان را به رسميت بشناسد. وي اين منطقه را داراي اهميت و ضرورت راهبردي و امنيتي براي رژيم صهيونيستي دانست و مدعي شد که اين اقدام در حمايت از «ثبات منطقه» است.
سخنگوي وزارت امور خارجه کشورمان در واکنش به اخبار منتشر شده در خصوص تصميم رئيس جمهور آمريکا نسبت به جولان اشغالي ضمن محکوميت شديد اين تصميم گفت: رژيم صهيونيستي به عنوان يک رژيم اشغالگر بر هيچ يک از اراضي عربي و اسلامي حاکميت ندارد و بايد سريعاً به تجاوز و اشغالگري اين رژيم خاتمه داده شود. جولان نيز بر اساس قطعنامههاي سازمان ملل و شوراي امنيت بخش اشغال شده سرزمين سوريه به شمار ميرود و جز خاتمه اشغال هيچ راه حل ديگري براي آن متصور نيست.
پس از اعلام موضع ترامپ درباره بلندي هاي جولان عضو کميته بين الملل شوراي فدراسيون روسيه در نشست اين شورا اعلام کرد که روسيه هرگز حاکميت اسرائيل (رژيم صهيونيستي) بر بلندي هاي جولان را به رسميت نمي شناسند.
اولگ ماروزوف افزود: اولين هدف دونالد ترامپ از مطرح کردن حق حاکميت اسرائيل بر بلندي هاي جولان، وابسته کردن بيش از پيش اسرائيل به ايالات متحده به عنوان تنها حامي است.
وزير امورخارجه ترکيه هم در واکنش به اظهارات ترامپ درباره بلنديهاي اشغالي جولان گفت: تلاش آمريکا براي مشروعيت بخشيدن به نقض قوانين بين المللي توسط اسرائيل، موجب تشديد دردها و خشونت ها در منطقه خواهد شد. يکپارچگي ارضي کشورها، از مهمترين مباني و اصول اساسي حقوق بين الملل است و ترکيه از تماميت ارضي سوريه حمايت مي کند.`
«احمد ابوالغيط» دبيرکل اتحاديه عرب با انتقاد از تصميم ترامپ گفت: اظهارات مطرح شده مقام هاي آمريکا که راه را براي به رسميت شناختن حاکميت اسرائيل بر جولان اشغالي سوريه فراهم مي کند، اقدامي کاملا خارج از حقوق بين الملل و مردود است.
شبکه خبري «روسيا اليوم» به نقل از مايا کوسيانچيچ» سخنگوي «فدريکا موگريني» مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا نوشت: موضع ما در قبال اين که بلندي هاي جولان به کجا تعلق دارد تغيير نکرده است. براساس حقوق بين الملل، اتحاديه اروپا حاکميت اسرائيل بر سرزمين هايي که در سال 1967 اشغال کرده است، از جمله بلندي هاي جولان را به رسميت نمي شناسد و آن را بخشي از خاک اسرائيل نمي داند.
فرحان حق» معاون سخنگوي دبيرکل سازمان ملل متحد نيز اعلام کزد: ما همچنان به قطعنامه هاي شوراي امنيت و مجمع عمومي که اشغال بلندي هاي جولان سوريه توسط اسرائيل را يک اقدام غير قانوني مي داند، پايبنديم.
يک منبع مسئول در وزارت خارجه سوريه هم اعلام کرد که اين کشور، اظهارات غير مسئولانه رئيس جمهور آمريکا درباره جولان اشغالي را به شدت محکوم ميکند.
پيشتر اعضاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد در قطعنامه 497 خود در سال 1981، به صورت کاملاً شفاف، حاکميت صهيونيست ها بر جولان سوريه را نپذيرفته و از تل آويو خواسته بودند که قانون الحاق جولان به خاک خود را که در همين سال تصويب شد، لغو کند.
اقدام اخير آمريکا در حمايت از الحاق جولان به اراضي تحت حاکميت رژيم صهيونيستي، پس از آن روي مي دهد که دولت ترامپ در گزارش اخير خود در خصوص حقوق بشر، اصطلاح «اشغالي» توسط اسرائيل را از بلندي هاي جولان سوريه، کرانه باختري و نوار غزه حذف کرده بود و عبارت «اسرائيل کنترل آن را در دست دارد» جايگزين کرده بود.
منبع: bartarinha.ir