بزرگنمايي:
چه خبر - مزايا و معايب مصوبه پرحرف و حديث مجلس
تحليلگر مسائل سياسي گفت: محدوديت در تعداد دوره نمايندگي، مجلس شوراي اسلامي را از يکسري قوتها محروم ميکند.
نمايندگان هنگام بررسي طرح اصلاح موادي از قانون انتخابات مجلس شوراي با 134 راي موافق، 95 راي مخالف و هفت راي ممتنع از 224 نماينده حاضر تصويب کردند که هر فرد مي تواند سه دوره پياپي نماينده مجلس شود ولي يک دوره بايد از انتخابات مجلس کناره گيري کند.
مخالفان مصوبه مجلس معتقدند «از آنجا که قانون اساسي درباره برخي مقامات از جمله رئيسجمهور نامزد شدن را به دو دوره محدود کرده اگر بنا داشت راجع به نمايندگان مجلس هم چنين محدوديتي قائل شود آن را در متن قانون ذکر ميکرد بنابراين هر محدوديت ديگري غير از آنچه در قانون آمده براي نمايندگي مجلس ميتواند خلاف قانون اساسي باشد.
در مقابل موافقان مصوبه مي گويند «اصل بر جواز است به اين معني که اگر در جايي محدوديتي وجود نداشته و اقدامي ممنوع اعلام نشده باشد علي الاصول مي توان قانونگذاري کرد، بنابراين در اين مورد هم اصل بر اين است که نمايندگان مجلس مي توانند قانون وضع و محدوديت هايي براي کانديداتوري مجلس اعمال کنند، همانند آنکه در گذشته مجلس شرط داشتن مدرک تحصيلي کارشناسي ارشد را براي نمايندگي قرار داد».
اما در کنار ديدگاه هاي حقوقدانان، برخي سياسيون هم به اظهارنظر پرداختند. برخي نگاه شان مثبت بود و برخي نيز منفي. عباس سليمي نمين درباره ايجاد محدوديت در تعداد دوره نمايندگي مجلس شوراي اسلامي به خبرآنلاين گفت: چنين طرحي يکسري ويژگي هاي مثبت و يکسري ويژگي هاي منفي دارد. معتقدم در کارهاي فکري، سياستگذاري و برنامه ريزي علي القاعده نبايد محدوديت قائل باشيم به اين دليل که عمده تمرکز روي مسائل فکري است نه مسائل اجرايي.
وي افزود: در حوزه فکري هرچه تمرکز بيشتر شود رشد بيشتري حاصل مي شود اما در حوزه اجرا اين طور نيست، وقتي افراد در حوزه اجرا مسئوليت مي گيرند، هر آنچه در چنته دارند عرضه مي کنند، به طور طبيعي توانمندي هاي اجرايي آنها بعد از مدتي به سقف خود مي رسد و بيش از اين نيز بازدهي رخ نمي دهد.
اين تحليلگر مسائل سياسي يادآور شد: منتها مصوبه ايجاد محدوديت براي تعداد دوره نمايندگي مزايايي نيز دارد و آن اينکه فرصت براي نيروهاي ديگر فراهم مي کند، ضمن آنکه مي تواند مانع بروز مفاسدي شود که بعضا در مجلس شکل مي گيرد.
وي ادامه داد: الان يکي از مشکلات جدي مفاسدي است که قوه مقننه دچارش است. بعضي از نمايندگان وارد معامله گري با قوه مجريه مي شوند و حق نظارت و قانونگذاري خود را به نوعي در معرض فروش مي گذارند. براي محدود کردن چنين آفتي ايجاد محدوديت در تعداد دوره نمايندگي خوب است اما با وجود دو حُسن يادشده به نظرم مي رسد که اين مزيت بر نقاط ضعف مصوبه برتري نداشته باشد. يعني ضعف هايي که اين مصوبه عرضه مي کند بيشتر از قوت هايش است.
سليمي نمين اظهار کرد: معتقدم اين مصوبه، مجلس شوراي اسلامي را از يکسري قوت ها محروم مي کند. يعني اگر يک فردي شايسته و عنصر قابلي باشد و توان فکري بالايي درباره قانونگذاري داشته باشد، مجلس به دليل محدوديت در دوره نمايندگي از حضور او محروم مي شود و اين اتفاق خوبي نيست.
مدير دفتر تدوين مطالعات تارخي معاصر ايران ادامه داد: ما افرادي در مجلس در گذشته داشتيم که افراد توانمندي بودند، از قضا حضورشان در ادوار مجلس موجب آشنايي آنها با ضعف هاي قانونگذاري و تسلط بر زواياي حوزه تقنين شده بود اما امروز از حضور آنها در عرصه قانونگذاري محروم هستيم، علتش هم برخي ترفند هايي است که در اصلاح قانون انتخابات به کارگرفته شد بنابراين در اعمال محدوديت هاي جديد بايد مراقبت کرد که مجلس از عنصرهاي توانمند خالي نشود.
منبع: khabaronline.ir