بزرگنمايي:
چه خبر - آيا مي دانيد چرا همه دستياران صوتي زن هستند؟
نخستين دستياران صوتي به عنوان راهنماي ماشين وارد دنياي ما شده و به ما فرمان ميدادند کجا برويم و در کدام جهت حرکت کنيم. هر چند، گاهي هم ما را به لبه صخره و يا درياچه هدايت ميکردند. آيا نبايد دربارهي آنها کمي احتياط کنيم؟
مدت زيادي نگذشت که دستياران صوتي از ماشينها به تلفنها و حتي خانههاي ما راه يافتند. سيري، الکسا، کورتانا و بيکسبي تنها چند نمونه از دستياران صوتي هستند که کارهاي مختلفي از جمله راهنمايي ما در جادهها تا بررسي شرايط جوي و يادآوري چيزهايي که به سختي به خاطر ميآوريم را انجام ميدهند. به يک چيز مشترک در آنها توجه کردهايد؟ همهي آنها زن هستند و به صورت پيشفرض، نام زنانه و صداي زنانهي آرامشبخشي دارند. اما چرا همه دستياران صوتي زن هستند؟
1. چون بسياري از زنان و دختران منشي و دستيار هستند
اگر سريال Mad Men را ديده باشيد حتما به خاطر داريد که مردان همه کارهاي مهم را انجام ميدادند و زنان ترتيب جلسات و قرار ملاقاتها و ديگر کارهايي که مردان به خاطر پرمشغله بودن نميتوانستند بر عهده بگيرند را انجام ميدادند. کمي آشنا به نظر نميرسد؟ يک نوع ارتباط فرد با دستيار صوتي سيري يا الکسا؟
مجله آتلانتيک به اين موضوع اشاره ميکند و ميگويد يکي از دليل مهمي که دستياران صوتي زن هستند اين است که بسياري از آنها در دنياي واقعي نيز دستيار و منشي هستند. دستياران صوتي، مددکاران ديجيتالي هستند که کارها را سازماندهي و پيگيري ميکنند، موسيقي پخش ميکنند و راهنماي ديجيتالي شما محسوب ميشوند. از آنجايي که دستياران صوتي اساسا منشيها و زناني هستند که سالها نقش منشيگري را پر کردهاند بنابراين طبيعي است که اين روند ادامه يابد.
Amy Ingram دستيار شخصي صوتي بود که بسيار واقعي به نظر ميرسيد تا جايي که مجله بيزينس اينسايدر گزارش داد او مثل يک شخص واقعي دائما مردم را با فرستادن ايميل و صحبت با خود فريب ميدهد. اين دستيار صوتي جلسات را ترتيب داده و همهي کارهايي که يک منشي واقعي بر عهده دارد را انجام ميداد و خالق آن دنيس مورتنسن نام او را امي گذاشت چرا که زماني يک دستيار واقعي به نام امي داشت. او معتقد بود که گرايش جهان تکنولوژي به استفاده از نامهاي زنانه براي دستياران ديجيتالي در کليشههاي جنسيتي قديمي ريشه دارد.
2. صداي زيبايي دارند
نظريه ديگري وجود دارد که ميگويد چرا دستياران صوتي زن هستند و اين نظريه را استاد دانشگاه استنفورد کليف نس و در يک مصاحبه با سي ان ان در سال 2011 بيان ميکند. او ميگويد که ذهن مردم طوري برنامهنويسي شده است که صداي زنان را بيشتر دوست داشته باشند و پيدا کردن صداي زني که براي طيف گستردهاي از مردم جذاب باشد راحتتر است. او به مطالعاتي اشاره ميکند که نشان ميدهد اين برنامهنويسي در مغز در مراحل اوليه رشد شروع ميشود، هنگامي که نوزاد در رحم ماهها تماموقت به صداي مادر خود گوش ميدهد.
اما طبق گفتهي مجله آتلانتيک نظريه ديگري نيز وجود دارد. مطالعات ديگر نشان مي،دهد که افراد زيادي به صداهاي زنانه به خصوص زنان راديو در مقايسه با صداهاي مردانه حساس هستند و ايراد ميگيرند. يافتههاي مطالعه 2014 دانشگاه ميامي نشان داد که صداي زناني که تيکهاي صوتي دارند بسيار خشن توصيف ميشود. مردان در معرض چنين سطحي از انتقاد قرار ندارند بنابراين نظريه نس ممکن است رد شود.
3. استيگماي ترجيح دادن صداي مردانه براي مردان
کارل فردريک مک دورمن، متخصص تعامل انسان و کامپيوتر از دانشگاه پوردوي اينديانا است که نظريه ديگري دارد. اين نظريه نهتنها اطلاعات زيادي درباره نحوه تعامل مردم با کامپيوتر بلکه تعامل انسانها با يکديگر به ما ميدهد. او و همکارانش مطالعاتي انجام دادند تا ببينند مردم به صداي زن و مرد چگونه واکنش نشان ميدهند. براي مثال، بررسي کردند که مردم کدام صدا را بيشتر ترجيح ميدهند. او در مطالعات خود فهميد که مردم صداي زنان را بيشتر دوست دارند و او احتمال ميدهد که اين اتفاق ممکن است به نحوهي نگرش به ارتباطات درون مرزهاي جنسيتي ربط داشته باشد. فکر ميکنم مردان، صداي زنان را جذابتر ميدانند و زنان نيز واکنش و ارتباط خوبي با صداي زنان برقرار ميکنند.
دورمن ميگويد: فکر ميکنم مردان گمان ميکنند که اگر صداي مردانه را ترجيح دهند يک نوع ناهنجاري تلقي ميشود اما اگر زنان صداي همجنسان خود را ترجيح دهند چنين نگرشي وجود ندارد.
او دوباره به تحقيقات باز ميگردد، از مردم نظرسنجي ميکند تا بفهمد مردم چه نوع صدايي را ترجيح ميدهند و سپس از آنها ميپرسد که ناخودآگاه به سمت کدام صدا جذب ميشوند. هر دوي مردان و زنان از صداهاي زنانه استقبال کرده بودند به خصوص وقتي صحبت از نوعي دستيار مجازي جيبي بود که بيشتر مردم با خود حمل ميکردند.
4. مردم رضايت بيشتري از دستيار صوتي زن دارند
طبق گزارش نشريه Business Insider استفاده از دستياران مجازي زن قطعا به کليشه جنسيتي ربط دارد، اما دليل استفاده از آنها چيزي فراتر از نقشهاي ارتباطي است. به اعتقاد آنها، صداي زن استفاده ميشود چون مردم، جسمي بيجان با صداي يک زن را دلسوزتر و مسئوليتپذيرتر و پر احساستر ميدانند.
نظرسنجي از مشترياني که به طور منظم با دستيار گوگل و الکسا و سيري و کورتانا سروکار داشتند نشان داد که حدود 90 درصد آنها از دستگاههاي خود راضي هستند و شرکتها فکر ميکنند علت آن تا حد زيادي به اين قضيه باز ميگردد که ارتباط با دستگاهي که مثل يک خواهر بزرگ به آن نگاه ميکنيد راحتتر خواهد بود. اين موضوع درباره دستيار صوتي الکسا بسيار مهم است. دستيار صوتي آمازون فقط به شما درباره وضعيت آب و هوا اطلاعات نميدهد بلکه به شما در خريد_سفارش چيزهاي بيشتر از آمازون_ کمک ميکند. هرچه مردم از دستيار صوتي خود راضيتر باشند چيزهاي بيشتري براي سفارش پبدا ميکنند. و اين فرصت خوبي است که شخصيت خواهر بزرگ الکسا آنقدر طبيعي به نظر رسد که مشتريان از او براي خريد کمک بخواهند.
5. مردم به صداي پر روح زنان عادت کردهاند
به آغاز دوران تلفن بازگرديم که تماس گرفتن با افراد راحت نبود. تماس گيرندهها ابتدا بايد با اپراتور تلفن صحبت ميکردند و از آنها ميخواستند که تماس را به فرد آن سوي خط وصل کند و آن اپراتورهاي بينام و بي چهره همگي زن بودند. در آغاز، اپراتورهاي تلفن از بعيدترين قشر جمعيتي بودند: قشر پسران نوجوان. دليل آن هم اين بود که در آن زمان، بيشتر از پسران نوجوان براي اپراتورهاي تلگرافي استفاده ميشد و اتفاق بدي نبود. آنها لازم نبود با هرکسي صحبت کنند اما پسرها تا آخر قرن چندان تغييري در کار خود ايجاد نکردند و طبق گزارش New England Historical Society، اين اپراتورها چندان خوشايند مشتريان نبودند و مشکلاتي مثل شوخيهاي زننده و فحش دادن داشتند. بنابراين الکساندر گراهام بل يک زن جوان به نام اما نوت را استخدام کرد. او مؤدب و مهربان بود و شمارهها را به حافظه ميسپرد. عاشق کارش بود. و در نتيجه در کارش بسيار موفق شد و در واقع، اپراتور تلفن به يکي از بهترين مشاغلي تبديل شد که زنان ميتوانستند داشته باشند.
تا اواخر دهه 1880 _ يک دهه پس از اينکه اولين اپراتور زن، نوت، کنار تلفن نشست دستياران زن بسيار محبوبتر از پسران نوجوان شدند و تقريبا تمام اپراتورها زن بودند. و همهي اينها نشان ميدهد که مدتهاي طولاني است از صداي دلسوز و پرروح زن در طرف ديگر دستگاه هاي فناوري جديد استفاده ميشود و تا به امروز هم اين روال ادامه دارد.
منبع: digiro.ir