بزرگنمايي:
چه خبر - هزينه ثروتمندترين و فقيرترين خانوارهاي ايراني
نتايج ارائه شده در اين گزارش نشان ميدهند که متوسط هزينه ماهانه ثروتمندترين خانوارهاي جامعه 10 ميليون و 800 هزار تومان بوده است و اين در حالي است که متوسط هزينه ماهانه فقيرترين خانوارهاي جامعه تنها 760 هزار تومان بوده است.
شايد براي شما هم اين پرسش پيش آمده باشد که شما جزء کدام طبقات درآمدي جامعه ميباشيد. آيا جزء ثروتمندان جامعه محسوب ميشويد يا در طبقه فقرا جاي داريد؟ يا اين پرسش پيش آمده باشد که هزينه ماهانه ثروتمندترين خانوارهاي جامعه چقدر ميتواند باشد؟ يا اينکه هنگامي که قيمت کالاها و متعاقب آن نرخ تورم افزايش مييابد به کدام دهک بيشتر فشار وارد ميشود؟ ما در اين مطلب به دنبال آن هستيم که به اين پرسشها و پرسشهاي ديگري از اين دست پاسخ دهيم. براي اين منظور از گزارش بودجه خانوارهاي شهري سال 1396 که توسط بانک مرکزي تهيه و منتشر شده است، استفاده ميکنيم.
در ابتدا بايد بگوييم که دهک، يعني جامعه به ده گروه تقسيم ميشود که در هر گروه ده درصد از خانوارهاي جامعه حضور دارند. دهک اول فقيرترين خانوارهاي جامعه را در بر ميگيرد و دهکها دهم ثروتمندترين خانوارهاي جامعه را در خود جاي ميدهد.
نمودار زير نشان ميدهد که در سال 1396 هر دهک جامعه در طول سال به طور متوسط چقدر هزينه کرده است. حالا شما ميتوانيد ببينيد که در طول سال 1396 به طور متوسط چقدر هزينه کرده ايد و در نتيجه در کدام دهک جامعه قرار ميگيرد.
همان گونه که از نمودار مشخص است، ضعيفترين قشر جامعه يعني خانوارهاي حاضر در دهک اول در طول سال 1396 در مجموع به صورت متوسط 9 ميليون و 200 هزار تومان هزينه کرده اند. يعني متوسط هزينه ماهانه فقيرترين خانوار حاضر در جامعه در حدود 760 هزار تومان بوده است.
اين در حالي است که خانوارهاي حاضر در دهک دهم در طول سال 1396 در مجموع به صورت متوسط 130 ميليون تومان هزينه کرده اند. يعني متوسط هزينه ماهانه ثروتمندترين خانوار حاضر در جامعه در حدود 10 ميليون و 800 هزار تومان بوده است.
اين اعداد نشان ميدهند که در سال 1396، متوسط هزينه ثروتمندترين خانوار حاضر در جامعه 14 برابر بيشتر از متوسط هزينه فقيرترين خانوار حاضر در جامعه بوده است. اين همان اختلاف طبقاتي است که از آن سخن گفته ميشود.
اين نسبت با توجه به آمارهاي منتشر شده در سال 1395، 14.3 بوده است که مقايسه اين عدد با عدد سال 1396 (14 برابر) نشان ميدهد که اختلاف طبقاتي در سال 1396 اندکي نسبت به سال 1395 کاهش يافته است.
همچنين نمودار زير نشان ميدهد که در سال 1396، مجموع متوسط هزينه سالانه شش دهک اول جامعه در حدود 129.1 ميليون تومان بوده است که اين رقم تقريباً برابر با متوسط هزينه سالانه دهک دهم است.
البته برخي شايد معتقد باشند بخشي از اين تفاوت هزينه سالانه در دهکها به تعداد اعضاي خانوارها بازگردد، اما بايد گفت که متوسط تعداد افراد خانوار در دهکهاي مختلف تفاوت چندان معناداري با يکديگر ندارند. به عنوان نمونه متوسط تعداد افراد خانوار در سال 1396 براي دهک اول 2.64 و براي دهک دهم 3.49 عنوان شده است.
مطابق با آمارهاي بانک مرکزي ميزان نرخ تورم در سال 1395 و 1396 به ترتيب 9 درصد و 9.6 درصد بوده است. يعني نرخ تورم در سال 1396 نسبت به سال 1395 افزايش يافته است.
حالا ميخواهيم ببينيم اين افزايش نرخ تورم در طول يک سال بر هزينههاي کدام دهک بيشتر تاثيرگذار بوده است و باعث رشد هزينههاي کدام دهک شده است. به همين منظور ميزان تغييرات متوسط هزينههاي سالانه دهکهاي مختلف در سال 1396 نسبت به سال 1395 محاسبه شده و نتايج در نمودار زير آورده شده است.
همان گونه که ملاحظه ميشود متوسط هزينههاي سالانه دهک دوم در سال 1396 در مقايسه با سال 1395 بيشترين افزايش را داشته است. کمترين ميزان تغيير متوسط هزينه سالانه نيز به دهک دهم و ثروتمندترين قشر جامعه تعلق دارد؛ بنابراين ميتوان گفت که افزايش قيمتها و متعاقب آن افزايش نرخ تورم بر روي متوسط هزينههاي سالانه دهک دوم بيشترين و بر روي متوسط هزينههاي سالانه دهک دهم کمترين تاثير را داشته است.
در انتها بايد به اين نکته اشاره داشت که با توجه به شرايط موجود در سال 1397 و افزايش شديد نرخ تورم، پيش بيني ميشود که هزينههاي سالانه دهکهاي مختلف (سال 1397) دستخوش تغييرات جديتر شود.
بيشتر بدانيد : گزارشي از درآمد دستفروشهاي فيلم و سيدي کف خيابان!
منبع: tabnak.ir